Food & Drink|16.02.2022 09:38

Νιόκι, ένα ξεχωριστό ιταλικό ζυμαρικό από βραστές πατάτες

Newsroom

Ανακαλύψτε τη συνταγή για υπέροχα σπιτικά νιόκι, ιδανικά για χορταστικά βραδινά πιάτα με κάθε είδους λαχταριστή σάλτσα.

Τι είναι τα νιόκι

Πρόκειται για μέλη της μεγάλης οικογένειας των ιταλικών ζυμαρικών στη ζύμη των οποίων περιλαμβάνονται εκτός από αλεύρι ή σιμιγδάλι και πατάτες βραστές.

Νιόκι μπορεί να συναντήσει κανείς με διαφορετικές συνταγές, καμιά φορά και διαφορετικό όνομα, σε αρκετές περιοχές της Ιταλίας. Για παράδειγμα, τα malfati της Λομβαρδίας με ρικότα και σπανάκι ή τα gnudi της Τοσκάνης με λιγότερο αλεύρι είναι διαφορετικές εκδοχές από νιόκι.

Τα νιόκι καταναλώνονται συνήθως φρέσκα εντός της ημέρας παρασκευής τους, αφού βραστούν σε αλατισμένου νερό. Σερβίρονται με σάλτσα ντομάτας ή πέστο, βουτυρωμένα και πασπαλισμένα με πικάντικο τυρί, με σάλτσα από κρέμα γάλακτος και μπλε τυρί ή με ντοματίνια, μπέικον και όποια άλλο υλικό εμπνεύσει τον δημιουργό. Τα νιόκι μπούνουν επίσης σε σούπες για να τις ενισχύσουν και να τις κάνουν πιο χορταστικές.

Οι ραβδώσεις που συχνά τα χαρακτηρίζουν, βοηθούν στο να συγκρατούν ποσότητα της σάλτσας με την οποία συνοδεύονται, κάνοντάς τα έτσι ακόμη πιο νόστιμα.

Συνταγή για νιόκι

Υλικά

  • 500 γρ. πατάτες
  • 175 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • αλάτι, άσπρο πιπέρι
  • λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Βράζετε τις πατάτες και μόλις κρυώσουν λίγο τις ξεφλουδίζετε. Τις λιώνετε καλά και τις ρίχνετε σε ένα μπολ. Προσθέτετε το αλεύρι, το αυγό, το αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύετε καλά.
  2. Αλευρώνετε τα χέρια σας και παίρνοντας λίγη ποσότητα ζύμης κάθε φορά πλάθετε μικρούς κυλίνδρους. Στη συνέχεια τα πιέζετε με την πίσω πλευρά ενός πιρουνιού στην επιφάνειά τους, ώστε να δημιουργήσετε τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις.
  3. Βάζετε άφθονο, αλατισμένο νερό σε μια κατσαρόλα να βράσει και ρίχνετε τα νιόκι λίγα λίγα για 3'-5'. Τα νιόκι είναι έτοιμα μόλις τα δείτε να ανεβαίνουν προς την επιφάνεια. Τα αφαιρείτε με τρυπητή κουτάλα ή σουρωτήρι ώστε να φεύγουν τα νερά. Τα τοποθετείτε σε βουτυρωμένο σκεύος σερβιρίσματος και συνεχίζετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα.
ζυμαρικάπατάτααυγάαλεύρι