Food & Drink|20.02.2022 13:49

Ο μόσχος ο σιτευτός - Πώς να αξιοποιήσετε καλύτερα το μοσχαρίσιο κρέας ανάλογα με το κομμάτι

Newsroom

Κυριακή του Ασώτου σήμερα, 20.02.22, και μια και η θρησκευτική παράδοση φέρνει στην ...επικαιρότητα το μοσχαρίσιο κρέας εγκαινιάζοντας ταυτόχρονα τη δεύτερη εβδομάδα του Τριωδίου -τη λεγόμενη Κρεατινή, που περιλαμβάνει και την Τσικνοπέμπτη- ευκαιρία να δούμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να το μαγειρέψετε ανάλογα με το μέρος του ζώου που διαλέξατε.

Λαιμός

Αρκετά λιπαρός και μαλακός, ψήνεται γρήγορα και είναι ιδανικός για σχάρα, για φούρνο και για μπεκρή μεζέ.

Καπάκι

Σχετικά μαλακό κρέας χωρίς ιδιαίτερο λίπος, κάνει για βραστό, γιουβέτσι και ψητό ψητό κατσαρόλας.

Σπάλα

Σχετικά μαλακό κρέας χωρίς πολύ λίπος, ιδανικό για μαγείρεμα (λεμονάτο, κρασάτο, ψητό κατσαρόλας), αλλά μπαίνει και στη γάστρα

Κότσι

Κάπως σκληρό κρέας στο πάνω μέρος του που μαλακώνει όσο πλησιάζουμε στο κόκαλο –ιδανικό για σούπα.

Μπριζόλες ή σπαλομπριζόλες

Με λίγο ορατό λίπος (που αφαιρείται εύκολα) και δεν είναι σκληρές. Τρόποι μαγειρέματος – ψητές στα κάρβουνα, στο τηγάνι και στη σχάρα.

Τρανς

Μαλακό κρέας, σωστά κομμένο δίνει ωραία σνίτσελ, ρολό στο φούρνο ψητό κατσαρόλας, κοκκινιστό.

Λάπα

Κρέας πλούσιο σε λίπος, συνήθως γίνεται κιμάς.

Κόντρα

Μικρότερη μπριζόλα, με κόκαλο και λίγο λίπος. Όπως θα ψήνατε τις μπριζόλες.

Φιλέτο

Μαλακό κομμάτι κρέατος χωρίς λίπος, ιδανικό για δίαιτα, που γίνεται ψητό στα κάρβουνα, στο τηγάνι ή στην κατσαρόλα.

Κιλότο

Καθαρό ψαχνό που ενδείκνυται για μαγειρευτό στην κατσαρόλα (όχι βραστό).

Νουά

Σκληρό και άπαχο κρέας, απ’ αυτά που θέλουν οπωσδήποτε χύτρα ή πάρα μα πάρα πολλή υπομονή… (σιγοψημένο πάντως στην κατσαρόλα ή στη γάστρα είναι πενατνόστιμο).

Στρογγυλό

Σχετικά μαλακό και λίγο λιπαρό είναι από τα κομμάτια που αξιοποιείται σχεδόν παντού.

Ποντίκι

Χωρίς κόκαλο και φτωχό σε λίπος, μα παρ’ όλ’ αυτά μαλακό, γιατί είναι πλούσιο σε συνδετικό ιστό που δίνει υπέροχες σούπες. Αρέσει πολύ στα παιδιά (άλλωστε αποτελεί την πρώτη κρεατόσουπά τους). Όταν δεν αφαιρεθεί το κόκαλο απ’ το ποντίκι έχουμε το όσο μπούκο.

μοσχάριμπριζόλαtips