Food & Drink|22.03.2022 13:00

25η Μαρτίου: Τέσσερις τρόποι να προσθέσετε γλυκοφάγωτα παντζάρια στο τραπέζι

Newsroom

Βραστά, ψητά, σε ντιπ ή σε σαλάτα με πορτοκάλι και ξηρούς καρπούς; Όπως κι αν επιλέξετε να τα σερβίρετε, το βέβαιο είναι ότι τα παντζάρια αγαπούν τον μπακαλιάρο και η γλύκα τους μετριάζει την αψάδα της σκορδαλιάς.

Παντζάρια βραστά με λαδόξιδο, η παραδοσιακή επιλογή

Πλένετε τα παντζάρια, τα κόβετε, τα χαράζετε στην κορυφή και καθαρίζετε τις ρίζες τους. Πλένετε και καθαρίζετε τα φύλλα και τα πιο τρυφερά κοτσάνια των παντζαριών. Σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό που κοχλάζει, ρίχνετε τα παντζάρια και τα βράζετε μέχρι να μαλακώσουν όσο επιθυμείτε. Προς το τέλος του βρασίματος ρίχνετε τα φύλλα και τα κοτσάνια. Μόλις βράσουν τα στραγγίζετε και τα ξεφλουδίζετε. Τα κόβετε στη μέση, τα αλατίζετε και τα σερβίρετε μαζί με τα φύλλα τους περιχύνοντάς τα με λάδι και ξίδι.

Παντζάρια ψητά σκορδάτα στο χαρτί

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C. Πλένετε τα παντζάρια σε τρεχούμενο νερό, χωρίς να σκίσετε τη φλούδα τους. Σ’ ένα ταψί στρώνετε αντικολλητικό χαρτί ή αλουμινόχαρτο και τοποθετείτε πάνω τα παντζάρια. Ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο, μισή σκελίδα σκόρδο και αλάτι και τα σκεπάζετε καλά. Ψήνετε τα παντζάρια για 70’ περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τελείως. Σερβίρετε τα παντζάρια με λαδόξιδο.

Δυο ακόμη ιδέες που αξίζει να δοκιμάσει κανείς προέρχονται από το άρθρο Παντζάρια, η κόκκινη υπερδύναμη: Συνταγές, ιδέες και tips και έχουν την υπογραφή του Βαγγέλη Δρίσκα.

Πικάντικο ντιπ με παντζάρια

Βάλτε στον πολυκόπτη ή στο μπλέντερ 5 ψημένες κόκκινες πιπεριές (αν χρησιμοποιήσετε πιπεριές στο βάζο, στραγγίστε τες), 100 γρ. καρυδόψιχα, 2 μέτρια βρασμένα παντζάρια ψιλοκομμένα, 1 μικρή καυτερή πιπεριά, 2 σκελίδες σκόρδο, 2 φέτες ψωμί του τοστ, 2 κουταλιές ξίδι, 5-6 κουταλιές ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Πολτοποιήστε τα υλικά και, αν χρειαστεί, προσθέστε 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο. Σερβίρετε το ντιπ με κριτσίνια ή με ψημένο χωριάτικο ψωμί.

Σαλάτα με ψητά παντζάρια και πορτοκάλι

Πλύνετε 6 μέτριους βολβούς παντζαριών, πασπαλίστε με λίγο αλάτι και τυλίξτε τον καθένα ξεχωριστά με ένα φύλλο αλουμινόχαρτου. Ψήστε στους 200° C για 50 λεπτά περίπου. Αφού ψηθούν, ξεφλουδίστε τα παντζάρια και κόψτε τα σε μικρότερα κομμάτια. Χτυπήστε στο μπλέντερ 4 κουταλιές ελαιόλαδο με 4 κουταλιές ξίδι μπαλσάμικο, 1 κουταλάκι βασιλικό, 1 κουταλάκι θυμάρι και μισό κουταλάκι αλάτι. Κόψτε την ψίχα ενός πορτοκαλιού σε μικρότερα κομμάτια. Ανακατέψτε σε ένα μπολ τα παντζάρια με το ντρέσινγκ. Βάλτε στο πιάτο που θα σερβίρετε ένα σακουλάκι τρυφερή ρόκα, τα παντζάρια, την ψίχα του πορτοκαλιού και σερβίρετε. Πασπαλίστε με σουσάμι ή με τριμμένα αμύγδαλα. Εξαιρετικά ταιριάζουν και τα καρύδια.  

μπακαλιάροςντιπσκόρδοπαντζάρισαλάτακαρύδιαπορτοκάλια