Food & Drink|05.04.2022 07:50

Καιρός για ταχίνι: Τέσσερις τρόποι να το αξιοποιήσετε σε αλμυρές συνταγές

Newsroom

Πλούσιο σε υδατάνθρακες, φυτικές πρωτεΐνες, βιταμίνες (Ε, Β1, Β2, νιασίνη κ.ά.), Ω6 λιπαρά, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο και άλλα αμινοξέα, το ταχίνι ανήκει στις σπάνιες εκείνες περιπτώσεις τροφών που καταφέρνουν να συγκεντρώνουν στη σύνθεσή τους πάρα πολλά ποιοτικά στοιχεία, γι’ αυτό θα δείτε να χαρακτηρίζεται συχνά υπερτροφή. Ειδικά στο σαρακοστιανό, το vegan και plant based τραπέζι του αξίζει κομβικός ρόλος, όχι μόνο για την πλούσια γεύση του, αλλά και γιατί εξασφαλίζει επιπλέον θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό. Τι μπορείτε να κάνετε με ταχίνι; 

1. Φτιάξτε ντρέσινγκ με ταχίνι για σαλάτες, ψητό μπρόκολο και κουνουπίδι αλλά και για τους ρεβιθοκεφτέδες

Για να φτιάξτε ένα αλλιώτικο ντρέσινγκ για τις ωμές και τις βραστές σαλάτες ή τα ψητά λαχανικά θα χρειαστείτε: • 1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο ψιλοκομμένο • 80-100 ml ζεστό νερό ανάλογα πόσο ρευστό το θέλετε • το χυμό 1 λεμονιού • 150 γρ.ταχίνι • αλάτι, πιπέρι. Ανακατέψτε το ταχίνι με το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι σε ένα μπολ. Προσθέστε το χυμό λεμονιού συνεχίζοντας το ανακάτεμα και στη συνέχει τόσο νερό όσο χρειαστεί ανάλογα με το πόσο ρευστό το θέλετε. Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το μπλέντερ.

 2. Παραλλαγή σάλτσας ταχινιού με πορτοκάλι

Δώστε έξτρα γευστικό ενδιαφέρον στο ντρέσινγκ της σαλάτας αντικαθιστώντας μέρος του χυμού λεμονιού με χυμό πορτοκαλίου -ή χρησιμοποιήστε αποκλειστικά πορτοκάλι, σε ένα ντρέσινγκ για το οποίο θα χρειαστείτε: • 2½ κουταλιές της σούπας ταχίνι • 2 κουταλιές της σούπας σησαμέλαιο (ή ελαιόλαδο) • 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη •  6 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό • 4 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκαλιού • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί.

3. Φτιάξτε ντιπ για πιτούλες, κριτσινάκια ή ωμά λαχανικά

Θα χρειαστείτε: • 500 γρ. ρεβίθια μουλιασμένα αποβραδίς σε νερό με σόδα • 2 φλιτζάνια ταχίνι • 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες • χυμό από 2 λεμόνια • 1 κουταλάκι πάπρικα • 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο • αλάτι •1 κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση: Ξεπλένετε τα μουλιασμένα ρεβίθια, τα τρίβετε με τα χέρια σας για να φύγουν οι φλούδες και τα βράζετε έως ότου μαλακώσουν καλά. Τα στραγγίζετε και τα αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν. Βάζετε τα ρεβίθια στο μπλέντερ ή στο μίξερ και τα αλέθετε καλά. Προσθέτετε κατά μικρές ποσότητες το ταχίνι, την πάπρικα, το σκόρδο και το ελαιόλαδο. Τα πολτοποιείτε, αλατίζετε και ρίχνετε το λεμόνι. Τέλος προσθέτετε 2-3 κουταλιές χλιαρό νερό για να αραιώσει λίγο το μείγμα, το βάζετε σε μπολ και πασπαλίζετε με μαϊντανό, λίγη πάπρικα επιπλέον και λίγο λάδι.

 4. Δημιουργήστε μια σάλτσα ταχινιού για τους νηστίσιμους ντολμάδες αντί για αυγολέμονο

Αντί για το παραδοσιακό αυγολέμονο μπορείτε να φτιάξετε ντολμαδάκια γιαλαντζί και νηστίσιμους ζουμερούς λαχανοντολμάδες με σάλτσα ταχινιού.

Θα χρειαστείτε: • 2 φλιτζάνια ταχίνι • 2 φλιτζάνια απ’ το ζωμό του φαγητού • λίγο επιπλέον λεμόνι, αν δείτε ότι χρειάζεται

Εκτέλεση: Χτυπάτε στο μπλέντερ το ταχίνι, προσθέτοντας σιγά – σιγά τον χλιαρό λεμονάτο ζωμό του φαγητού μέχρι να ομογενοποιηθούν. Με τη σάλτσα ταχινιού, αντί για αυγολέμονο, σερβίρετε τους λαχανοντολμάδες.

ταχίνινηστίσιμαvegetarianveganσυνταγές