Food & Drink|03.05.2022 08:10

Σπιτική ζαχαροπλαστική - Πέντε γλυκές ιδέες με ζαχαρούχο γάλα

Χριστίνα Τσαμουρά

Πρωταγωνιστής της καθημερινής ζαχαροπλαστικής, το ζαχαρούχο γάλα τρυπώνει παντού: στην κρέμα καραμελέ, το κέικ, την πουτίγκα, τις τηγανίτες, το σοκολατένιο fudge.

Συνταγή για πανεύκολη σάλτσα με ζαχαρούχο γάλα (για τηγανίτες, πανκέικς, μηλόπιτες με κραμπλ, αυγοφέτες, πουτίγκες)

Ρίχνετε σε κατσαρόλα 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα, 2 κουταλιές της σούπας γάλα φρέσκο, 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας, 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο βούτυρο και ανακατεύετε σε μέτρια φωτιά μέχρει να ομοιογενοποιηθούν πλήρως τα υλικά και να αποκτήσετε ένα λείο μείγμα χωρίς σβώλους. Χρησιμοποιείτε τη γλυκιά σος αμέσως.

Συνταγή για πουτίγκα με ζαχαρούχο γάλα και ψωμί του τοστ

Υλικά: 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα, 8 φέτες ψωμί του τοστ σε κυβάκια, 1 φλιτζάνι σταφίδες, 3 μεγάλα αυγά, ελαφρώς χτυπημένα, 1 3/4 φλιτζανιού ζεστό νερό, 1/4 φλιτζανιού βούτυρο, λιωμένο, 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα, 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση: Ανακατεύετε τα αυγά με το ζαχαρούχο γάλα, το νερό, το λιωμένο βούτυρο, την κανέλα και τη βανίλια. Ρίχνετε στο μείγμα το ψωμί και τις σταφίδες και ανακατεύετε να μουλιάσουν εντελώς. Μεταφέρετε το μείγμα σε βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 50?. Σερβίρετε την πουτίγκα ζεστή με επιπλέον ζαχαρούχο, καραμέλα ή σαντιγί.

Κρέμα καραμελέ με ζαχαρούχο γάλα

Υλικά: 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα, 3 κουτιά ζεστό νερό (χρησιμοποιώντας το άδειο κουτί του ζαχαρούχου), 6 αυγά, 1 κουταλάκι εσάνς βανίλια, λίγο ξύσμα λεμόνι Για την καραμέλα 1 φλιτζάνι ζάχαρη, 1 κουταλιάς της σούπας νερό, 2 κουταλιές της σούπας χυμός λεμονιού

Εκτέλεση: Βάζετε σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη, το νερό, το χυμό λεμονιού και τα βράζετε σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να πάρει ξανθό χρώμα (μην την αφήσετε πολύ για να μην πικρίσει). Χτυπάτε με το μίξερ τα αυγά για 5'-6' στη δυνατή ταχύτητα. Προσθέτετε το γάλα, το ζεστό νερό, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού και χτυπάτε σε χαμηλότερη ταχύτητα. Μοιράζετε σε ατομικά φορμάκια την καραμέλα και μετά την κρέμα και τα ψήνετε σε μπεν μαρί σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C για 45'.

Συνταγή για σοκολατένιο fudge με ζαχαρούχο γάλα

Υλικά: 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα, 4 κουβερτούρες (γύρω στα 400 γρ.), 1 κουταλάκι του γλυκού εσάνς βανίλιας, λίγο αλάτι

Εκτέλεση: Ζεσταίνετε το ζαχαρούχο γάλα σε αντικολλητική κατσαρόλα και προσθέτετε τις κουβερτούρες σε κομματάκια. Ανακατεύετε με σπάτουλα μέχρι να λιώσουν και να ομοιογενοποιηθούν. Αν το γάλα ζεσταθεί στο μεταξύ πολύ, κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και συνεχίζετε το ανακάτεμα. Προσθέτετε το αλάτι και τη βανίλια, μεταφέρετε το μείγμα σε σκεύος στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, ισιώνετε την επιφάνεια και αφήνετε στο ψυγείο 1 ώρα να σφίξει. Κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.

Συνταγή για κέικ με ζαχαρούχο γάλα

Υλικά: 1 φλιτζάνι γεμάτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και λίγο για το άλειμμα της φόρμας, 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα, 4 αυγά, 1 δόση σκόνη ή εσάνς βανίλιας, ξύσμα ½ λεμονιού

Εκτέλεση: Προθερμαίνετε το φούρνο και στο μεταξύ ετοιμάζετε τη ζύμη. Χτυπάτε τα αυγά με το ζαχαρούχο γάλα, τη βανίλια και το βούτυρο μαλακωμένο σε ένα μπολ. Στη συνέχεια προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε να αναμειχθεί καλά με τα άλλα υλικά.
Αλείφετε μια μακρόστενη αντικολλητική φόρμα με λίγο βούτυρο και αδειάζετε μέσα το μείγμα. Ψήνετε στους 180? C για 45'-50'.

Περισσότερες συνταγές με ζαχαρούχο γάλα εδώ.

κέικκρέμασοκολάτατηγανίταγάλα