Food & Drink|19.05.2022 21:00

Καιρός για μούσμουλα

Newsroom

Τα όχι ιδιαίτερα προβεβλημένα μούσμουλα είναι από τα φρούτα που μας θυμίζουν τι θα πει εποχικότητα, αφού κάνουν την εμφάνισή τους στα μανάβικα για μικρό σχετικά διάστημα σε σχέση με άλλα που τα βρίσκει κανείς πλέον όλο το χρόνο. Μούσμουλα βρίσκουμε λοιπόν απ’ τα τέλη του Απρίλη ως τις αρχές Ιουλίου και τέρμα. 

Αυτά τα μικρά, γλυκόξινα, έντονα αρωματικά φρούτα κατάγονται από την Άπω Ανατολή και έφτασαν στη Γηραιά μας Ήπειρο το 18ο αιώνα. Η γεύση τους θυμίζει εξωτικό καλοκαίρι και δίνουν χαρακτήρα στις φρουτοσαλάτες της εποχής. Τα κουκούτσια τους γίνονται εξαιρετικό λικέρ.

Μούσμουλα και διατροφή

Τα μούσμουλα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Τα μεγάλο για τις αναλογίες του φρούτου γυαλιστερο κουκούτσι τους κλέβει χώρο από τη γευστική τους σάρκα.

Τα μούσμουλα μας δίνουν λίγες θερμίδες, μόλις 47 στα 100 γραμμάρια φρούτου.

Σύμφωνα με άρθρο ενημέρωσης των καταναλωτών της ιστοσελίδας του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, η κατανάλωση των μούσμουλων προμηθεύει τον οργανισμό με αρκετά χρήσιμα θρεπτικά συστατικά:

• Τα μούσμουλα είναι πλούσια σε αδιάλυτες φυτικές ίνες όπως η πηκτίνη. H πηκτίνη είναι ωφέλιμη για την καλή λειτουργία του εντέρου. Επίσης, μελέτες δείχνουν πως βοηθάει στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα καθώς μειώνει την επαναπορρόφηση της στο παχύ έντερο.

• Τα μούσμουλα αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α. Η κατανάλωση 100 γραμμαρίων φρούτου καλύπτουν το 51% των ημερήσιων αναγκών στη βιταμίνη. Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι σημαντική για τη διατήρηση της ακεραιότητας των βλεννογόνων και του δέρματος.

Περισσότερα για τα μούσμουλα εδώ.

βιταμίνεςφρούταδιατροφήθερμίδες