Food & Drink|24.05.2022 13:29

Ο απόλυτος οδηγός για τους λάτρεις του καφέ: Πώς να τον απολαύσετε στο μέγιστο, πότε «χαλάει» και όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Newsroom

Ο καφές αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πραγματικότητας για πολλούς ανθρώπους. Μάλιστα, αρκετοί είναι αυτοί που αν δεν πιούνε τουλάχιστον ένα φλιτζάνι με το που ξυπνήσουν δεν ξεκινούν τη μέρα τους.

Φαντάζεστε, όμως, να σηκωθείτε ένα πρωί από το κρεβάτι, να κατευθυνθείτε προς την κουζίνα, να πιάσετε με μεγάλη ανυπομονησία το κουτί του καφέ και να προσέξετε πως έχει λήξει; Τι γίνεται τότε;

Δυστυχώς, υπάρχει έλλειψη επιστημονικών ερευνών και οδηγιών σχετικά με τη σωστή αποθήκευση του καφέ. Ωστόσο, άρθρο του Healthline.com παρέχει συμβουλές για την αποθήκευση όλων των τύπων καφέ, χρησιμοποιώντας τεκμηριωμένες πληροφορίες, οδηγίες από ιστότοπους εταιρειών που παρασκευάζουν καφέ, αλλά και συστάσεις του αρθρογράφου.

Γενικές οδηγίες σχετικά με τη διάρκεια ζωής του καφέ

Όταν αποθηκεύονται σωστά, οι ολόκληροι κόκκοι καφέ και ακόμη και ο αλεσμένος καφές μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεδομένου ότι ο καφές είναι ξηρός, οι ποικιλίες που αγοράζετε για οικιακή χρήση δεν είναι πιθανό να αναπτύξουν μούχλα ή άλλες μορφές αλλοίωσης που προέρχονται από την υγρασία.

Ωστόσο, η διάρκεια ζωής του καφέ ποικίλλει ανάλογα με τη μέθοδο παρασκευής του.

Σε γενικές γραμμές, ο καφές που δεν έχει ψηθεί διαρκεί περισσότερο. Το πού αποθηκεύετε τον καφέ -είτε στον πάγκο είτε στο ντουλάπι, το ψυγείο ή την κατάψυξη- κάνει επίσης τη διαφορά.

Εάν ο καφές δεν φυλάσσεται σε σφραγισμένο, αεροστεγές δοχείο, η φρεσκάδα και η γεύση του μπορεί να αρχίσουν να αλλοιώνονται. Επίσης, οι χαμηλές θερμοκρασίες στο ψυγείο ή την κατάψυξη μπορούν να επηρεάσουν τη γεύση του ξηρού καφέ, αλλά μπορούν επίσης να διατηρήσουν τον καφέ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Συμπέρασμα:

Ο σωστά αποθηκευμένος, ξηρός καφές μπορεί γενικά να διαρκέσει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, ο τύπος του καφέ και ο τρόπος αποθήκευσης κάνουν τη διαφορά.

Ολόκληροι κόκκοι καφέ

Ανάλογα με τον τρόπο αποθήκευσης, οι ολόκληροι καβουρδισμένοι κόκκοι καφέ μπορούν να διαρκέσουν από μερικές εβδομάδες έως αρκετούς μήνες -ή μερικές φορές ακόμη και χρόνια.

Μια σφραγισμένη συσκευασία καβουρδισμένων κόκκων καφέ που δεν έχει ανοιχτεί και αποθηκεύεται σε θερμοκρασία δωματίου μακριά από θερμότητα, υγρασία και φως θα παραμείνει φρέσκια μέχρι την ημερομηνία λήξης.

Ανάλογα με τον κατασκευαστή, τη συσκευασία και το πότε αγοράσατε τον καφέ, αυτή μπορεί να είναι από μερικές εβδομάδες έως μήνες ή και περισσότερο.

Μόλις ανοίξετε μια συσκευασία καβουρδισμένων κόκκων καφέ, οι κόκκοι θα παραμείνουν φρέσκοι για μία έως τρεις εβδομάδες. Για καλύτερα αποτελέσματα, μεταφέρετε τους ανοιγμένους κόκκους καφέ σε ένα στεγνό, αεροστεγές δοχείο που αποκλείει το φως. Διατηρείτε το δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από πηγές θερμότητας.

Μπορείτε επίσης να διατηρήσετε τους κόκκους καφέ στην κατάψυξη σε σφραγισμένα δοχεία για 3-4 μήνες. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει νερό στο δοχείο πριν από την κατάψυξη. Ωστόσο, η κατάψυξη δεν θεωρείται ο καλύτερος τρόπος για τη διατήρηση της ποιότητας και της γεύσης.

Οι κόκκοι καφέ που έχουν διατηρηθεί πέρα από αυτές τις χρονικές περιόδους μπορεί να έχουν μπαγιάτικη γεύση ή να χάσουν τη φρεσκάδα τους. Συνήθως, απλώς θα μειωθεί η ποιότητά τους και δεν θα είναι στην πραγματικότητα επικίνδυνοι για κατανάλωση.

Συμπέρασμα:

Οι κλειστοί καβουρδισμένοι κόκκοι καφέ θα παραμείνουν φρέσκοι μέχρι την ημερομηνία λήξης τους. Οι ανοιγμένοι κόκκοι αποθηκευμένοι σε αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου μακριά από τη θερμότητα και το φως θα παραμείνουν φρέσκοι για μία με τρεις εβδομάδες.

Αλεσμένος καφές

Παρόμοια με τους κόκκους καφέ, μια κλειστή συσκευασία αλεσμένου καφέ θα πρέπει να παραμείνει φρέσκια μέχρι την ημερομηνία λήξης του κατασκευαστή.

Οι ανοιγμένες συσκευασίες φρεσκοαλεσμένου καφέ πρέπει να διατηρούνται σε αδιαφανές, αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου. Διατηρείτε τον αλεσμένο καφέ μακριά από θερμότητα, φως και υγρασία. Ο αλεσμένος καφές που αποθηκεύεται με αυτόν τον τρόπο παραμένει συνήθως φρέσκος για μία με δύο εβδομάδες.

Εάν ζείτε σε υγρό περιβάλλον και δεν θέλετε να διακινδυνεύσετε να εκθέσετε τον αλεσμένο καφέ σας στην υγρασία, μπορείτε να τον διατηρήσετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη σε σφραγισμένα δοχεία. Θα παραμείνει φρέσκος έως και δύο εβδομάδες στο ψυγείο και έναν μήνα στην κατάψυξη.

Ο στιγμιαίος καφές είναι ένας τύπος αλεσμένου καφέ που έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Κάποιοι λένε ότι ο στιγμιαίος καφές μπορεί να διαρκέσει δύο έως 20 (!) χρόνια όταν αποθηκεύεται σωστά -δηλαδή σε σφραγισμένη συσκευασία ή αεροστεγές δοχείο σε δροσερό, ξηρό και σκοτεινό μέρος.

Οι ανοιγμένες συσκευασίες στιγμιαίου καφέ πιστεύεται επίσης ότι διαρκούν έως και αρκετά χρόνια. Ελέγξτε τη συσκευασία για να δείτε τι συνιστά ο κατασκευαστής. Οι κάψουλες καφέ, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται σε μια καφετιέρα ενός φλιτζανιού, είναι ένας άλλος τύπος αλεσμένου καφέ. Θα παραμείνουν επίσης φρέσκες μέχρι την ημερομηνία λήξης.

Αποθηκεύστε τις κάψουλες καφέ σε δοχείο ή συρτάρι μακριά από τη θερμότητα και το φως. Δεδομένου ότι είναι ατομικά σφραγισμένα, δεν είναι τόσο σημαντικό να τα διατηρείτε σε αεροστεγές ή καλά σφραγισμένο δοχείο.

Να θυμάστε ότι ο αλεσμένος καφές είναι συνήθως ασφαλής για κατανάλωση μετά την ημερομηνία λήξης, όπως και οι κόκκοι καφέ. Ωστόσο, πιθανότατα δεν θα έχει την ίδια φρέσκια ή ισχυρή γεύση.

Συμπέρασμα:

Ο ανοιγμένος αλεσμένος καφές παραμένει φρέσκος μέχρι την ημερομηνία λήξης. Ο ανοιγμένος ή φρεσκοαλεσμένος καφές πρέπει να αποθηκεύεται σε αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από θερμότητα, φως και υγρασία. Για μέγιστη γεύση, καταναλώστε τον εντός ενός με δύο εβδομάδων.

Ζεστός καφές και εσπρέσο

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο παρασκευασμένος καφές είναι πιο φρέσκος για περίπου 20-30 λεπτά σε ανοιχτό φλιτζάνι ή για μία ώρα σε σφραγισμένο δοχείο.

Ωστόσο, μπορείτε να πίνετε καφέ ακόμα και μερικές ώρες μετά την παρασκευή του. Ο ψημένος καφές στον οποίο δεν έχει προστεθεί γάλα ή κρέμα, όπως μια καφετιέρα, είναι πιθανότατα εντάξει για να τον πιείτε μέχρι και τέσσερις ώρες. Ο καφές με γάλα θα πρέπει να καταναλώνεται μέσα σε δύο ώρες.

Υπάρχουν ελάχιστες έρευνες σχετικά με τη διάρκεια ζωής του καφέ που ψήνεται. Οι περισσότερες συστάσεις για την απόρριψη του παρασκευασμένου καφέ προέρχονται από μαρτυρίες ή προσωπικές εμπειρίες.

Εάν διατηρείτε τον παρασκευασμένο καφέ σε σφραγισμένο δοχείο στο ψυγείο, μπορεί να διαρκέσει περισσότερο. Είναι πιθανό να είναι ασφαλής για κατανάλωση έως και τρεις με τέσσερις ημέρες όταν αποθηκεύεται με αυτόν τον τρόπο. Ωστόσο, πιθανότατα δεν θα έχει τόσο καλή γεύση.

Αν προσθέσετε γάλα ή κρέμα στον παρασκευασμένο καφέ σας, πιείτε τον εντός δύο ωρών, αν παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου. Μπορείτε να τον διατηρήσετε σε σφραγισμένο δοχείο στο ψυγείο για μία ή δύο ημέρες. Αλλά φροντίστε να το μυρίσετε και να ελέγξετε για τυχόν σημάδια αλλοίωσης πριν το καταναλώσετε, καθώς το γάλα μπορεί να χαλάσει.

Ο ψημένος εσπρέσο πρέπει επίσης να καταναλώνεται αμέσως μετά την παρασκευή του για την καλύτερη γεύση. Μπορεί επίσης να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου για λίγες ώρες ή στο ψυγείο σε σφραγισμένο δοχείο για λίγες ημέρες, αλλά η γεύση του θα μειωθεί.

Συμπέρασμα:

Ο ψημένος καφές και ο εσπρέσο έχουν την καλύτερη γεύση όταν καταναλώνονται αμέσως μετά την παρασκευή τους. Μέσα σε λίγες ώρες, η γεύση θα αρχίσει να μειώνεται. Μπορείτε να διατηρήσετε τον παρασκευασμένο καφέ στο ψυγείο σε σφραγισμένο δοχείο για μερικές ημέρες, αλλά η γεύση του δεν θα είναι τόσο καλή με την πάροδο του χρόνου.

Κρύος καφές

Ο κρύος καφές θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από τον ζεστό καφέ στο ψυγείο.

Αποθηκευμένος σε σφραγισμένο δοχείο στο ψυγείο, ο κρύος καφές μπορεί να διαρκέσει επτά με 10 ημέρες. Αν προσθέσετε νερό στο συμπύκνωμα πριν το αποθηκεύσετε ή αν διατηρείτε στο ψυγείο ένα κρύο παρασκεύασμα από ένα καφεκοπτείο, είναι καλύτερο να το καταναλώσετε μέσα σε τρεις με τέσσερις ημέρες.

Το κρύο παρασκεύασμα με προσθήκη γάλακτος ή κρέμας θα πρέπει να καταναλώνεται εντός δύο ωρών, αλλά μπορεί επίσης να διατηρηθεί σε σφραγισμένο δοχείο στο ψυγείο. Ωστόσο, θα παραμείνει φρέσκος μόνο για μία με δύο ημέρες στο ψυγείο. Ελέγξτε για τυχόν σημάδια αλλοίωσης -όπως μούχλα ή άσχημες μυρωδιές- πριν την καταναλώσετε.

Τέλος, μπορείτε να αποθηκεύσετε τον κρύο καφέ και τον παρασκευασμένο καφέ στην κατάψυξη, αλλά όχι με τον τρόπο που ίσως περιμένετε.

Γεμίστε μια θήκη για παγάκια με κρύο καφέ. Αφήστε τους κύβους να παγώσουν για μερικές ώρες μέχρι να στερεοποιηθούν και, στη συνέχεια, μεταφέρετέ τους σε ένα αεροστεγές δοχείο ή σακούλα. Χρησιμοποιήστε τον εντός δύο εβδομάδων, είτε ως προσθήκη σε φρέσκο κρύο καφέ είτε λιωμένο.

Συμπέρασμα:

Το συμπύκνωμα κρύου αφεψήματος διαρκεί επτά με 10 ημέρες σε σφραγισμένο δοχείο στο ψυγείο. Το κρύο παρασκεύασμα που έχει ήδη αναμιχθεί με νερό παραμένει φρέσκο για περίπου τρεις - τέσσερις ημέρες -εκτός αν περιέχει γάλα ή κρέμα γάλακτος- όταν αποθηκεύεται με τον ίδιο τρόπο.

Κίνδυνοι από την κατανάλωση χαλασμένου ή ακατάλληλα αποθηκευμένου καφέ

Εάν αποθηκευτεί σωστά, ο καφές που έχει περάσει την ημερομηνία λήξης του σπάνια αποτελεί λόγο ανησυχίας, από την άποψη των τροφιμογενών ασθενειών. Ο καφές που παρασκευάζεται από παλιούς κόκκους ή κατακάθι μπορεί να μην έχει την ίδια ωραία γεύση με τον φρέσκο καφέ, αλλά συνήθως δεν είναι επικίνδυνος.

Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι σημαντικό να αξιολογείτε τον καφέ για τυχόν σημάδια αλλοίωσης πριν τον πιείτε. Η μούχλα, ο αποχρωματισμός ή οι άσχημες μυρωδιές είναι μερικά από τα σημάδια που δείχνουν ότι ο καφές έχει χαλάσει.

Επιπλέον, να είστε προσεκτικοί με τον καφέ με προσθήκη γάλακτος ή κρέμας. Το γάλα δεν πρέπει να παραμένει σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από δύο ώρες για να αποφευχθεί η ανάπτυξη βακτηρίων. Η κατανάλωση χαλασμένου γάλακτος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τροφικής ασθένειας.

Έτσι, ο καφές με γάλα ή προϊόντα με βάση το γάλα πρέπει να καταναλώνεται εντός δύο ωρών. Πετάξτε τον μετά από αυτό το διάστημα, εκτός αν είναι αποθηκευμένος στο ψυγείο.

Συμπέρασμα:

Ο καφές μπορεί να είναι ασφαλής για κατανάλωση, ακόμη και μετά τη συνιστώμενη διάρκεια ζωής του. Ωστόσο, η γεύση και η ποιότητά του θα μειωθούν με την πάροδο του χρόνου. Είναι σημαντικό να ελέγχετε τον καφέ για σημάδια αλλοίωσης πριν τον καταναλώσετε και να πίνετε τον παρασκευασμένο καφέ με προσθήκη γάλακτος εντός δύο ωρών.

Το... ρεζουμέ

Η διάρκεια ζωής του καφέ εξαρτάται από τον τύπο και τον τρόπο αποθήκευσης.

Οι ξηροί κόκκοι καφέ και ο αλεσμένος καφές πρέπει να διατηρούνται μακριά από υγρασία, θερμότητα, φως και αέρα σε κλειστές συσκευασίες ή αεροστεγή δοχεία. Σε γενικές γραμμές, η κατανάλωση παλιού καφέ που έχει αποθηκευτεί σωστά δεν είναι επικίνδυνη, αλλά πιθανότατα δεν θα έχει τόσο καλή γεύση όσο ο φρέσκος καφές.

Ο ψημένος καφές δεν διαρκεί τόσο πολύ όσο ο ξηρός καφές. Για καλύτερη γεύση, θα πρέπει να καταναλώνεται λίγο μετά την παρασκευή του. Μπορεί όμως να αποθηκευτεί στο ψυγείο για διαφορετικά χρονικά διαστήματα.

Και να θυμάστε: Πριν πιείτε τον καφέ, ελέγξτε για τυχόν σημάδια αλλοίωσης, ειδικά σε ροφήματα με προσθήκη γάλακτος ή κρέμας.

καφέςειδήσεις τώραυγείακαφεΐνη