Food & Drink|29.05.2022 08:20

Αντί για μπεσαμέλ – Εναλλακτικά μείγματα για ογκρατέν, μουσακά, παστίτσιο

Newsroom

Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να επικαλύψει κανείς αγαπημένα φαγητά του φούρνου, αν θέλει να αποφύγει την μπεσαμέλ.

Εναλλακτικό μείγμα επικάλυψης για ογκρατέν

Αν για οπιονδήποτε λόγο θέλετε να αποφύγετε την μπεσαμέλ στα ογκρατέν που ετοιμάζετε (πατάτας, λαχανικών ή ζυμαρικών), δοκιμάστε κάτι πολύ πιο εύκολο και γρήγορο.

Πώς θα το κάνετε: Χτυπήστε σε βαθύ μπολ κρέμα γάλακτος, κρόκους αυγών, αλατοπίπερο και μπόλικο τριμμένο ρεγκάτο και περιχύστε μ’ αυτό το μείγμα τα φαγητά σας.

Θα γίνουν εξίσου νόστιμα και με λαχταριστή, τραγανή κρούστα. Το μείγμα αυτό κάνει και για αλμυρές τάρτες.

Γιαουρτόκομμα – Μια εναλλακτική επικάλυψη για το μουσακά

Εκείνο που μπορεί να αντικαταστήσει την μπεσαμέλ σε έναν πιο …light μουσακά, είναι ένα μείγμα γιαουρτιού-αυγών, το οποίο ψήνεται: το λεγόμενο γιαουρτόκομμα.

Η επικάλυψη αυτή, που μπορεί να περιέχει και τριμμένο τυρί, αφήνει μια πιο ελαφριά αίσθηση σε σχέση με την κλασική μπεσαμέλ και χαρίζει μια υπόξινη, αλλά πάντα νόστιμη γεύση στο τελικό πιάτο.

Πώς θα το κάνετε: Ανακατεύετε σε 1 περίπου κιλό γιαούρτι πλήρες (καλύτερα στραγγιστό, όχι πολί ξινό), 4 αυγά χτυπημένα, 1 1/2 γραβιέρα ή κεφαλοτύρι τριμμένο και λίγο μοσχοκάρυδο, αν σας αρέσει. Αφήνετε το μείγμα στο ψυγείο να σφίξει και το απλώνετε πάνω από τα υλικά, όπως θα κάνατε με την μπεσαμέλ, πριν βάλετε το φαγητό στο φούρνο.

Μπεσαμέλ με γάλα και κoρν φλάουρ για ελαφρύ παστίτσιο

Για την «μπεσαμέλ» χωρίς βούτυρο και αλεύρι που μπορεί να αποτελέσει επίστρωση σε πιάτα με λαζάνια ή σε ένα ελαφρύ παστίτσιο δείτε τη συνταγή πατώντας εδώ.

ογκρατένμπεσαμέλ