Food & Drink|07.06.2022 12:47

Τα λαδερά του καλοκαιριού – Έξι κλασικές συνταγές

Newsroom

Όταν η παράδοση φλερτάρει την πράσινη και vegetarian και plant-based κουζίνα, το αποτέλεσμα είναι χορταστικό, οικείο και απολαυστικό. Κολοκυθάκια, μελιτζάνες, πιπεριές, φασολάκια, μπάμιες και ντομάτες πρωταγωνιστούν σε μπριάμ, ιμάμ, γεμιστά και τα διαφόρων ειδών «τουρλού», που χαρακτηρίζουν το ελληνικό καλοκαιρινό τραπέζι.

Συνταγή για τουρλού λαχανικών καλοκαιρινό

Υλικά

500 γρ. κολοκυθάκια, καθαρισμένα
2 μελιτζάνες, καθαρισμένες
4 πιπεριές κίτρινες και κόκκινες, γλυκές
2 ντομάτες ώριμες
8 ντοματίνια
4 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
2/3 του φλιτζανιού του τσαγιούελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
1-2 κουταλιά της σούπας φρεσκοκομμένο δυόσμο, ρίγανη, βασιλικό ή μαϊντανό

Εκτέλεση: Κόβετε τις μελιτζάνες σε κομμάτια και τις βάζετε σε σουρωτήρι, τις πασπαλίζετε με αλάτι και τις αφήνετε να ξεπικρίσουν για 20’. Τις ξεπλένετε και τις στραγγίζετε καλά. Πλένετε τις πιπεριές και αφαιρείτε το κοτσάνι και τους σπόρους. Τις κόβετε σε κομμάτια. Κόβετε τα κολοκυθάκια σε ροδέλες ή κομμάτια. Ξεφλουδίζετε τις ντομάτες και τις κόβετε σε μικρά κομμάτια, αφού αφαιρέσετε τους σπόρους και τα υγρά τους. Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε τα κρεμμύδια, τα κολοκυθάκια, τις μελιτζάνες και τις πιπεριές για 3’-4’. Προσθέτετε το μυρωδικό, τα ντοματίνια και τις ντομάτες, αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε τον κύβο (αν βάλετε) και λίγο ζεστό νερό. Βράζετε το φαγητό για 45’-50’, μέχρι να εξατμισθούν τα υγρά και να μείνει με το λάδι του, ανακατεύοντας προσεκτικά για να μη λιώσουν τα λαχανικά.


Συνταγή για μελιτζάνες ιμάμ

Υλικά

7-8 μέτριες μελιτζάνες (1 1/2 κιλό)
3 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
5-6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Εκτέλεση: Πλένουμε και καθαρίζουμε τις μελιτζάνες, αφαιρούμε τα κοτσάνια, τις κόβουμε κατά μήκος στη μέση και τις χαράζουμε στο κάτω μέρος, χωρίς να τις κόψουμε στα δύο. Τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι ώσπου να ροδίσουν, τις βγάζουμε και τις στρώνουμε σε πυρίμαχο σκεύος. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι μας σε δυνατή φωτιά και μαραίνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο καλά. Κατόπιν ρίχνουμε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά. Στο τέλος ρίχνουμε και τον μαϊντανό και τα αφήνουμε να βράσουν για άλλα 5 λεπτά. Στη συνέχεια απλώνουμε τη σάλτσα αυτή επάνω στις μελιτζάνες. Βάζουμε το σκεύος σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα περίπου και προσέχουμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό. Στο τέλος του ψησίματος πρέπει να έχουν μείνει μόνο με το λάδι τους.

Συνταγή για μπριάμ

Υλικά

500 γρ. μελιτζάνες, καθαρισμένες και κομμένες σε ροδέλες
500 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε ροδέλες
500 γρ. κολοκυθάκια καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
2 κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες
6 μεγάλες ώριμες ντομάτες, τριμμένες
άφθονος μαϊντανός, ψιλοκομμένος
2 σκελίδεςσκόρδο, ψιλοκομμένες
1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι νερό του τσαγιού
1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη(προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Αφήνετε τις μελιτζάνες σε σουρωτήρι, αφού τις αλατίσετε για να ξεπικρίσουν. Τις πλένετε, τις στραγγίζετε και τις στεγνώνετε καλά. Ζεσταίνετε μια ποσότητα ελαιόλαδου σε φαρδιά αντικολλητική κατσαρόλα και σοτάρετε τα λαχανικά με την εξής σειρά: πατάτες, κολοκυθάκια, κρεμμύδια και τέλος τις μελιτζάνες. Βγάζετε τα λαχανικά με τρυπητή κουτάλα. Ανακατεύετε σε μπολ τις ντομάτες με το μαϊντανό, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη και το υπόλοιπο λάδι. Στρώνετε σε ταψί τα σοταρισμένα λαχανικά και τα περιχύνετε με το μείγμα της ντομάτας.

Δείτε και τις έξι συνταγές πατώντας εδώ.

μελιτζάνασπιτικές συνταγέςκολοκύθιασυνταγέςελληνική κουζίναντομάτα