Food & Drink|12.06.2022 08:20

Πράσινα φασολάκια – Τα πλούσια θρεπτικά τους συστατικά και συνταγές για να τα μαγειρέψουμε

Newsroom

Τα πράσινα φασολάκια, ειδικά τα λαδερά, είναι απ’ τα πλέον κλασικά πιάτα του ελληνικού παραδοσιακού τραπεζιού. Μπορεί τα φασολάκια με σάλτσα ντομάτας να τα καταναλώνουμε όλο το χρόνο λόγω της πληθώρα των κατεψυγμένων εκδοχών τους που διατίθενται στο εμπόριο, ωστόσο τα φρέσκα φασολάκια αρχίζουν να «εμφανίζονται» το Μάιο και κάνουν θραύση όλο το καλοκαίρι. Αξιοσημείωτο είναι δε το γεγονός ότι υπάρχουν πάνω από 130 ποικιλίες του συγκεκριμένου λαχανικού.

Τα φρέσκα πράσινα φασολάκια είναι ένα ταπεινό λαχανικό, αλλά πολύ σπουδαίο από διατροφικής άποψης. Ένα φλιτζάνι ωμά φασολάκια εφοδιάζει τον οργανισμό με:

Θερμίδες: 30 kcal

Υδατάνθρακες: 6,97 γρ.

Πρωτεΐνες: 1,83 γρ.

Φυτικές Ίνες: 3 γρ.

Λιπαρά: 0,22 γρ.

Βιταμίνες, μέταλλα και θρεπτικά συστατικά των φρέσκων φασολιών

Τα πράσινα φασολάκια μας προσφέρουν ακόμη βιταμίνη C, βιταμίνη Α, βιταμίνη Κ, βιταμίνη B6 (πυριδοξίνη ) και βιταμίνη Β1 (θειαμίνη).  Περιέχουν επίσης φολικό οξύ (100 γρ. λαχανικού δίνει 37 µg), απαραίτητο στοιχείο για την ομαλή λειτουργεία του οργανισμού. Από μέταλλα, τα φασολάκια είναι πλούσια σε κάλιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο και ασβέστιο. Τα συγκεκριμένα λαχανικά έχουν επίσης φλαβονοειδή όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη.

Αρκετές από τις παραπάνω ουσίες κατατάσσουν τα φασολάκια στα τρόφιμα με αντιοξειδωτικά και έχουν προστατευτική δράση κατά των ελεύθερων ριζών. Τέλος, δε θα πρέπει να ξεχνάμε την περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι πολύτιμες για την καλή λειτουργεία του πεπτικού μας συστήματος, καταλήγει η ειδικός.

Συνταγή για κουνέλι µε φασολάκια πλατιά

Υλικά

500 γρ. φασολάκια πλατιά, 1 κουνέλι περίπου ένα κιλό, κοµµένο σε µερίδες, 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένες, 1/2 φλιτζάνι συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας, 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο, 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος, 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί ξηρό, 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, ξίδι, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ξεπλένετε τις µερίδες του κουνελιού σε ένα μείγμα µε νερό και ξίδι. Τις στεγνώνετε και τις αλατοπιπερώνετε. Τις ροδίζετε σε αντικολλητική κατσαρόλα στην οποία έχετε ζεστάνει το ελαιόλαδο. Τις βγάζετε και ρίχνετε στην κατσαρόλα το κρεµµύδι και το σκόρδο. Μόλις σοταριστούν ελαφρά, προσθέτετε το χυµό ντοµάτας και το µαϊντανό και τα αφήνετε να βράσουν για 5΄.
  2. Ξαναβάζετε στην κατσαρόλα το κουνέλι, το κρασί, το αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη και ένα φλιτζάνι νερό. Τα αφήνετε να βράσουν σε σιγανή φωτιά για 30΄, με σκεπασμένη την κατσαρόλα.
  3. Ζεµατίζετε τα φασολάκια για 5΄, τα στραγγίζετε και τα βάζετε στην κατσαρόλα πάνω από το κουνέλι. Ανακατεύετε προσεκτικά το φαγητό, προσθέτετε 1 φλιτζάνι νερό και το αφήνετε να βράσει για 35΄. Kουνάτετην κατσαρόλα για να πάει η σάλτσα παντού

Βρείτε εδώ περισσότερες συνταγές με φασολάκια πράσινα

φασολάκια φρέσκακουνέλιβιταμίνεςσυνταγή