Food & Drink|07.07.2022 10:48

Φτιάχνουμε κολοκυθάκια γεμιστά - Τέσσερις συνταγές για το καθημερινό ή το κυριακάτικο τραπέζι

Newsroom

Τα καλοκαιρινά κολοκυθάκια είναι «μέλι» και γίνονται βάση για υπέροχα γεμιστά. Από τα κλασικά με ρύζι και αυγολέμονο στα πολίτικα με σταφίδες και κουκουνάρι μέχρι τα new-age με ζαμπόν ή μανιτάρια, τα κολοκυθάκια προσαρμόζονται σε κάθε γευστικό γούστο ή διατροφική επιλογή.

Συνταγή για κολοκυθάκια γεμιστά με ρύζι, κιμά και αυγολέμονο

Λαχταριστά, ζουμερά, γευστικά και χορταστικά! Και δεν είναι τόσο δύσκολα όσο μπορεί να υποθέτετε, αν δεν τα έχετε ξαναφτιάξει. Δοκιμάστε τη συνταγή τους που θα βρείτε εδώ. 

Συνταγή για κολοκυθάκια γεμιστά με λαχανικά, ζαμπόν και κεφαλογραβιέρα

Δώστε ξεχωριστή διάσταση στο κυριακάτικο τραπέζι ή το φαγητό με φίλους και οικογένεια προσθέτοντας στο μενού αυτό το υπέροχο ορεκτικό από τρυφερά κολοκυθάκια, αρακά και πατάτατες. Ζαμπόν, μπέικον ή μορταδέλα, κεφαλογραβιέρα και λίγη μπεσαμέλ απογειώνουν την απόλαυση.

Υλικά: • κολοκυθάκια: 12 μέτρια • πατάτες: 2 βρασμένες, κομμένες σε κυβάκια • αρακάς: 100 γρ., βρασμένος • κεφαλογραβιέρα: 260 γρ., τριμμένη • βούτυρο: 3 κουταλιές της σούπας • αλεύρι: 3 κουταλιές της σούπας • γάλα: 500 ml, χλιαρό • αυγό: 1 χτυπημένο • ντοματοχυμός: 3 κουταλιές της σούπας, συμπυκνωμένος • κρεμμύδι: 1 ψιλοκομμένο • ζαμπόν, μπέικον ή μορταδέλα: 180 γρ., κομμένη σε κυβάκια • ελαιόλαδο: 3 κουταλιές της σούπας • αλάτι, πιπέρι: φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση: 1. Καθαρίζετε τα κολοκυθάκια και κόβετε από μια λεπτή φέτα. Αδειάζετε με το ειδικό εργαλείο αρκετή από τη σάρκα τους. Ζεσταίνετε σ’ ένα κατσαρολάκι το βούτυρο και προσθέτετε το αλεύρι ανακατεύοντας διαρκώς. Κατόπιν ρίχνετε το γάλα, ενώ ανακατεύετε πάντα και δένετε την κρέμα αυτή σε σφιχτή μπεσαμέλ. 2. Αποσύρετε την μπεσαμέλ από τη φωτιά και προσθέτετε την κεφαλογραβιέρα, το αυγό και αλατοπίπερο. Ανακατεύετε καλά και αλατοπιπερώνετε. Σοτάρετε στο λάδι το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί. Ρίχνετε κατόπιν τις πατάτες και τον αρακά και σοτάρετε 2’-3’ ακόμη. 3. Ρίχνετε το σοταρισμένο μείγμα με τα λαχανικά στην μπεσαμέλ, προσθέτετε το ζαμπόν, το μπέικον ή τη μορταδέλα και ανακατεύετε καλά. Μοιράζετε στα κολοκυθάκια το μείγμα της μπεσαμέλ. Ψήνετε τα γεμιστά κολοκυθάκια στους 180° – 200°C, 40’-45’.

Συνταγή για κολοκυθάκια γεμιστά με ρύζι και μανιτάρια

Μια ωραία, vegan ιδέα που ενισχύει τα γεμιστά κολοκυθάκια με τη φυτική πρωτεΐνη των μανιταριών δίνοντας ένα άκρως ισορροπημένο πιάτο, ιδανικό για όσους και όσες αποφεύγουν οτιδήποτε ζωικό. Δείτε τη συνταγή τους πατώντας εδώ.

Συνταγή για κολοκυθάκια γεμιστά, πολίτικα

Υλικά: 12 κολοκύθια, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο, 12 κουταλιές της σούπας κοφτές ρύζι Καρολίνα, 2 ντομάτες χωρίς φλούδες και σπόρους ψιλοκομμένες, 1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο, 50 γρ. κουκουνάρι, 20 γρ. σταφίδες μαύρες ή ξανθές, αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο, 3 πατάτες κομμένες κυδωνάτες

Εκτέλεση: 1. Καθαρίζετε τα κολοκυθάκια και κόβετε από μια λεπτή φέτα. Αδειάζετε με το ειδικό εργαλείο αρκετή από τη σάρκα τους. 2. Ζεσταίνετε σε τηγάνι τα 2/3 από το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι 6'-7', μέχρι να μαραθεί. Προσθέτετε το κουκουνάρι και συνεχίζετε το σοτάρισμα 2'-3' ακόμη. Κατόπιν ρίχνετε τις ντομάτες, το ρύζι, το μαϊντανό, τη σάρκα από το κολοκύθι, τις σταφίδες και αλατοπίπερο και ανακατεύετε 2'-3' σε μέτρια φωτιά. 3. Γεμίζετε τα κολοκύθια με το μείγμα του ρυζιού (όχι μέχρι επάνω, γιατί το ρύζι θα διογκωθεί με το ψήσιμο) και τις σκεπάζετε με τα καπάκια τους. Τα τοποθετείτε σε ένα ταψί και τα πασπαλίζετε με λίγη φρυγανιά. Συμπληρώνετε τα κενά με πατάτες και περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι και λίγο νερό. Ψήνετε τις γεμιστές πιπεριές στους 180° C, 1 ώρα.

> Περισσότερες συνταγές με κολοκυθάκια εδώ.

γεμιστά κιμάκολοκύθιαρύζιγεμιστά