Food & Drink|23.07.2022 08:20

1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας «Peloponnese Food Stories» - Στην Αρεόπολη έγινε μια καλή και νόστιμη αρχή

Χριστίνα Τσαμουρά

Στην κεντρική πλατεία της Αρεόπολης ο κόσμος πύκνωνε καθώς έπεφτε το βραδάκι την Κυριακή της 17ης Ιουλίου, μέρα που σήκωσε αυλαία το 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας «Peloponnese Food Stories - Ιστορίες Γεύσεων, Ανθρώπων, Πολιτισμού».

Μέλι, λάδι, σύκα και κρασί του ήλιου και της πέτρας

Τοπικοί παραγωγοί είχαν απλώσει στους πάγκους τα καλούδια τους προσφέροντας για γευστικές δοκιμές όλα τα καλά αυτής της άνυδρης γης, της φτιαγμένης από πέτρα, ήλιο και θάλασσα: ντόπιο μέλι θυμαρίσιο αλλά και ένα πολύ ξεχωριστό, από φασκόμηλο, παρθένα ελαιόλαδα που αρωματίστηκαν με λεμόνι και δενδρολίβανο της ελληνικής υπαίθρου, τσακιστές ελίτσες, βανιλάτες μαρμελάδες από σύκα της περιοχής με μια ιδέα πιπερόριζας, μανιάτικο σύγκλινο και καπνιστά λουκάνικα με  πορτοκάλι, ανθό αλατιού μαζεμένο με την πατροπαράδοτη μέθοδο στις παράκτιες αλυκές, καπνιστά ψαρικά από τις πηγές του Ταϋγέτου, Κυδωνίτσα,  Μαυρούδι και άλλες μεθυστικές ποικιλίες από την καρδιά της λακωνικής γης...

Στις υπαίθριες εστίες καλοτηγανίζονταν οι τραβηχτές

Στη μία μεριά της πλατείας παιδιά άνοιγαν απ’ το χειροποίητο ζυμάρι πίτες τραβηχτές, όπως τις συνηθίζουν στην περιοχή, τις οποίες εν συνεχεία καλοτηγάνιζαν οι κυράδες για να φιλέψουν τους παρευρισκόμενους -μεγάλους και μικρούς. Ένα «τείχος» από κάμερες που είχαν υψώσει οι εικονολήπτες λίγα μέτρα από τα κεντρικά τραπέζια αποτελούσε το νοητό όριο της περαντζάδας του κόσμου -ακόμη και των πιτσιρικιών- και υποσχόταν την πανελλήνια προβολή της διοργάνωσης.

Η «ψυχή» της λακωνικής κουζίνας

Πίσω από τα κεντρικά τραπέζια και κάτω από το ασάλευτο βλέμμα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη ο γαστρονομικός πλούτος της περιοχής βρέθηκε κυριολεκτικά σε πρώτο πλάνο παρουσιασμένος μέσα από μια σειρά παραδοσιακών συνταγών, όπως η τσουχτή (πιάτο ζυμαρικών με αυγό μάτι), ο χιουροπασπαλάς (ιδιαίτερο πιάτο με χοιρινό ή σύγκλινο) και η γαλατόπιτα. Το διαδραστικό αυτό live cooking στην Πλατεία Αθανάτων με τη συμβολή της Μανιάτισσας σεφ Σταυριανής Ζερβακάκου, διανθιζόταν με αφηγήσεις, μνήμες και βιώματα που συνέβαλαν στο να αναδειχθεί η «ψυχή» της λακωνικής κουζίνας.

Μια καλή και νόστιμη αρχή

Στο πνεύμα που χαρακτήρισε το Φεστιβάλ της Λακωνίας η Περιφέρεια Πελοποννήσου σκοπεύει να διοργανώσει και άλλα food events με επίκεντρο εμβληματικές τοποθεσίες ανά περιφερειακή ενότητα. Μεσσηνία, Αργολίδα, Κορινθία και Αρκαδία περιμένουν τη σειρά τους για να προσφέρουν ξεχωριστές γαστρονομικές εμπειρίες στους επισκέπτες τους. Στην Αρεόπολη έγινε μια καλή αρχή ως προς τον τρόπο που (πρέπει να) αναδεικνύεται ο γαστρονομικός πλούτος: όχι γεύσεις και συνταγές ξεκομμένες από το περιβάλλον τους σα να δημιουργήθηκαν «εν κενώ», αλλά δοσμένες ως αυτό που πραγματικά είναι και στο οποίο χρωστούν την αξία τους: ένα κομμάτι της γης, της θάλασσας, του ανθρώπινου μόχθου, της ανάγκης, της μνήμης και της επινοητικότητας των ντόπιων. Η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, κ. Άννα Καλογεροπούλου, μιλώντας στο Φεστιβάλ υπογράμμισε άλλωστε «ότι οι μέσα από τις πρώτες ύλες εξωτερικεύεται ο πολιτισμός, η ταυτότητα και η ιστορία μας» σημειώνοντας ότι στόχος των διοργανωτών «είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση δράσεων όπου συμμετέχουν όλες οι παραγωγικές δυνάμεις και εμπλέκονται ενεργά οι τοπικές κοινωνίες». Μένει να το δούμε να συμβαίνει και να συμβαίνει όλο και καλύτερο καθώς οι εμπλεκόμενοι θα μαθαίνουν από την πρότερη εμπειρία τους διορώνοντας τυχόν αστοχίες.

Αξιόλογη διαμονή, αγροτουρισμός και δημιουργική κουζίνα

Ας μην πιστέψει κανείς πως ένα ταξίδι στη λακωνική Μάνη είναι μόνο ταξίδι στο χθες. Boutique hotels και ξενώνες (όπως το Petra & Fos ή ο Πετρίτης) εκτός από όμορφη διαμονή φροντίζουν ήδη από το πρωινό τους να προσφέρουν στον επισκέπτη πραδοσιακές γεύσεις με φρέσκο τρόπο. Η ευρύτερη περιοχή δίνει τη δυνατότητα για αξέχαστες εμπειρίες που, ανάλογα και με το ποσό το οποίο μπορεί και θέλει να διαθέσει κανείς στις διακοπές του, συνδέουν μαγικά «το τότε με το τώρα» με σεβασμό στη φύση και τη βιωσιμότητα. Η eumelia για παράδειγμα υπόσχεται μοναδικές στιγμές αγροτουριστικής χαλάρωσης στο συγκλονιστικό της ελαιώνα και στις eco-friendly κατοικίες της που μοιάζουν με μοντέρνες αγροικίες. Ταυτόχρονα μυεί τους ενδιαφερόμενους στα μυστικά της βιολογικής παραγωγής και γευσιγνωσίας ελαιόλαδου μέσα στο ονειρικό τοπίο των αιωνόβιων λιόδεντρων και των νεαρών ελιών. Ένας μοναδικής αρχιτεκτονικής παραδοσιακός πύργος του 1892 φιλοξενεί σήμερα το Matapan, wine bar ξεχωριστής αισθητικής όπου μπορεί κανείς να απολαύσει τοπικές -και όχι μόνο- ποικιλίες κρασιών με πίτσες και ζυμαρικά που μπλέκουν όμορφα παραδοσιακές ιταλικές γεύσεις με μανιάτικα υλικά και συνταγές. Κι αυτές είναι μόνο κάποιες οργανωμένες στάσεις ενός δημοσιογραφικού ταξιδιού της μιάμισης ημέρας. Φανταστείτε, δηλαδή, να δώσει κανείς στον τόπο το χρόνο που του αρμόζει.

Μάνηγαστρονομικός τουρισμόςμέλιΑρεόποληκρασίελαιόλαδογαστρονομία