Food & Drink|30.09.2022 09:12

Η Ηλεία των οινοποιείων, των λιοτριβιών και της φθινοπωρινής ομορφιάς

Χριστίνα Τσαμουρά

Μπορεί η φήμη της ατέλειωτης αμμουδερής παραλίας και των all inclusive ξενοδοχειακών μονάδων να κατατάσσει την Ηλεία αυτομάτως στους καλοκαιρινούς, οικογενειακούς -ως επί το πλείστον- προορισμούς, ωστόσο ο τόπος επιφυλάσσει στον επισκέπτη γαστρονομικές εμπειρίες, υπαίθριες δραστηριότητες και εκδρομές που δεν εξαντλούνται στις καλοψημένες γουρουνοπούλες, τις ξαπλώστρες και την -επιβεβλημένη- επίσκεψη στην Αρχαία Ολυμπία. Ούτε τελειώνουν με το καλοκαίρι.

Φθινοπωρινές βουτιές, «ταξίδι» στη Φραγκοκρατία και ορεινά κεφαλοχώρια

«Σίγουρα το πιο μεγάλο πρότζεκτ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις στις τρεις ιστορικές περιφερειακές ενότητες, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας είναι το Πολιτιστικό Καλοκαίρι» επισημαίνει στο ethnos.gr o Λαυρέντιος Βασιλειάδης, Προϊστάμενος του Τμήματος Σχεδιασμού Τουριστικής Στρατηγικής. «Ωστόσο μέχρι τα μέσα Οκτώβρη μπορούν ακόμη όσοι και όσες αρέσκονται σε φθινοπωρινές βουτιές να κάνουν θαλάσσια μπάνια στις φημισμένες παραλίες της Ηλείας. Κι έπειτα, είναι τα πολύ ωραία ορεινά χωριά που έχει η Ηλεία και μπορεί να επισκεφτεί κανείς» τονίζει ο ίδιος. Ως τέτοια λογίζονται το κεφαλοχώρι της Ανδρίτσαινας και η Δίβρη. Μοναδικής ομορφιάς εικόνες επιφυλάσσει στον επισκέπτη και το δρυοδάσος Φολόης, ένα μαγευτικό αυτοφυές δάσος με βελανιδιες. Ο κ. Βασιλειάδης δεν παραλείπει να μνημονεύσει το Κάστρο, τον ημιορεινό οικισμό της Ηλείας που βρίσκεται ανάμεσα στα ακρωτήρια της Κυλλήνης και της Τρυπητής. Εκεί δεσπόζει το μεσαιωνικό κάστρο Χλεμούτσι, το σημαντικότερο του Πριγκιπάτου της Αχαΐας. «Από τα λίγα που έχουν επιβιώσει σε τέτοια κατάσταση στη χώρα μας», όπως σχολιάζει.

Οι δρόμοι του κρασιού περνούν απ’ την Ηλεία – Στάση στο οινοποιείο Μπριντζίκη

Στο χωριό Λαντζόι σε ένα φανταστικό τοπίο βρίσκεται το οινοποιείο Μπριντζίκη, το πρώτο «πράσινο» οινοποιείο στη Νότια Ευρώπη με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα. Η οικογένεια Μπριντζίκη δουλεύει τα αμπέλια και το κρασί από το 1994 πεισματικά προσηλωμένη σε βιολογικά, «υγιή» κρασιά με ευδιάκριτα τα χαρακτηριστικά της περιοχής που φημίζεται για την αμπελοκαλλιέργειά της. Εδώ καλλιεργούνται η ιδιαίτερη τοπική ποικιλία Τινακτορώγος, το Ασύρτικο και ο Αυγουστιάτης. «Κάνουμε πιστοποιημένη βιολογική καλλιέργεια. Κι αυτή είναι η μοντέρνα έκφραση για αυτό που κάνανε οι παππούδες και οι προπάπποι μας εδώ και χιλιάδες χρόνια», αναφέρει η Διονυσία Μπριντζίκη, η οποία σημειώνει πως το κτήμα δεν είναι απλά επισκέψιμο, αλλά παρέχει και τη δυνατότητα διαμονής. «Μπορεί κανείς να μείνει το Σαββατοκύριακο, να λάβει μέρος σε δραστηριότητες στους αμπελώνες μας και στη γύρω περιοχή, να συμμετάσχει σε εκδρομές σχετικές με το αμπέλι, να κάνει πεζοπορία, να δοκιμάσει κρασί και εδέσματα» εξηγεί η κ. Μπριντζίκη. Το πρόγραμμα ξεκινάει επίσημα την 28η Οκτωβρίου, ενώ για την ώρα μπορούν να φιλοξενηθούν έως και 30 άτομα στον ανακαινισμένο νερόμυλο και σε γύρω δωμάτια. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Κτήμα Μπριντζίκη παράγεται και η Olympica Magna, μπίρα απαστερίωτη, χωρίς πρόσθετα, με ελληνικές πρώτες ύλες. 

Επίσκεψη στο ελαιοτριβείο Κουφωλιά

Την προσοχή του επισκέπτη αξίζει και το Ελαιοτριβείο Κουφωλιάς, οικογενειακή μονάδα παραγωγής ελαιολάδου, που ιδρύθηκε το 1970 και βρίσκεται στο χωριό Μακρίσια, μόλις 5 χιλιόμετρα από την Αρχαία Ολυμπία. Το φιλόξενο λιοτρίβι δέχεται κόσμο όλο το χρόνο, το ενδιαφέρον των οποίων συγκεντρώνει τόσο η μικρή υπαίθρια έκθεση μηχανημάτων παραγωγής ελαιολάδου του περασμένου αιώνα όσο και η περιγραφή της σύγχρονης διαδικασίας, αλλά και οι γευστικές δοκιμές λαδιού με ζυμωτό ψωμί. «Είναι μηχανήματα από τις αρχές του 1900» λέει ο Βασίλης Κουφωλιάς στο ιστορικό κομμάτι της ξενάγησης, όπου αφηγείται πώς έβγαινε το λάδι τις εποχές που δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα. Στο ελαιοτριβείο σήμερα λειτουργούν δύο υπερσύγχρονες μονάδες οικολογικής επεξεργασίας ελαιοκάρπου. Αξίζει να δοκιμάσει κανείς το Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο Π.Γ.Ε. Ολυμπία, αλλά και αρωματικά ελαιόλαδα με λεμόνι, με πορτοκάλι, με ρίγανη, με δενδρολίβανο-σκόρδο-πιπέρι και με κόκκινη πιπερίτσα.

Για καγιάκ στη Λίμνη Καϊάφα

Μια αυθεντική εμπειρία σε ένα παραμυθένιο, γαλήνιο τοπίο που αξίζει από κάθε άποψη να ζήσει κανείς είναι το καγιάκ στη λίμνη Καϊάφα. Το καγιάκ από μόνο του είναι μια μορφή ήπιας άσκησης που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, όταν όμως πραγματοποιείται στον ονειρικό υγροβιότοπο, μέρος του δικτύου Natura 2000, η κωπηλασία φλερτάρει την έκσταση. «Καγιάκ μπορούν να κάνουν άτομα από 8 – 108 χρόνων», αναφέρει μεταξύ σοβαρού και αστείου ο Γιάννης Κοψίνης, της Periplous Experience. «Η ήρεμη λίμνη Καϊάφα ενδείκνυται για αρχάριους» προσθέτει ο έμπειρος δάσκαλος και οδηγός που διοργανώνει με την ομάδα του ανάλογες δραστηριότητες. Ανάμεσα στις εικόνες μοναδικής ομορφιάς που επιφυλάσσει η λίμνη, είναι και μερικές που προκαλούν βαθιά μελαγχολία, όπως οι εγκαταλειμμένες εγκαταστάσεις του ΕΟΤ στη νησίδα της Αγίας Αικατερίνης

Ψιλοκομμένη τηγανητή πατάτα με αυγά μάτια και άλλα νόστιμα

Η Ηλεία προσφέρει αμέτρητες επιλογές καλής ελληνικής κουζίνας, μαγειρευτών και της ώρας, που αξίζει να αναζητήσετε, ενώ δεν λείπουν και οι ενδιαφέρουσες προτάσεις μοντέρνας ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας με γκουρμέ διαθέσεις. Εντελώς ενδεικτικά: στο «Fotis, Eat and Sleep like home», στα  Καλακάικα, βρίσκεις εκτός από πεντανόστιμα, καλοψημένα κρέατα, τέλειο τυροπιτάρι με τραγανή κρούστα, τυρί και τραχανά και κολασμένη τηγανητή πατάτα πολύ ψιλοκομμένη με αυγά μάτια. Η παραδοσιακή ελληνική ταβέρνα «Τα Πεύκα», στη Ζαχάρω, με τη χαλαρή αυλή σερβίρει καλομαγειρεμένα μαγειρευτά και της ώρας και νόστιμη μοσχαρίσια μριζόλα γάλακτος. Την εκλεπτυσμένη και δημιουργική εκδοχή της μοντέρνας ελληνικής/μεσογειακής κουζίνας εκπροσωπούν εστιατόρια όπως το «Μαρίνα» του 5* resort Aldemar Olympian Village, με executive chef τον Δημήτρη Καραμπίνη. Όπως και να έχει με οδηγό το ένστικτο και την όρεξή σας, το γευστικό ταξίδι στην Ηλεία δεν θα σας απογοητεύσει: έχει ποιοτικό φαγητό για κάθε τύπο και βαλάντιο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

καγιάκοινοποιείοοινοποιείαελαιοτριβείαελληνικό ελαιόλαδοκρασίΗλείαελαιόλαδοΛίμνη Καϊάφα