Food & Drink|29.09.2022 20:00

Michelin 2022: Ποια εστιατόρια της Αθήνας κερδίζουν αστέρι

Newsroom

Παλιά αλλά και νέα αθηναϊκά εστιατόρια εμφανίζονται στις φετινές επιλογές του κορυφαίου γαστρονομικού οδηγού. Η Αθήνα διαθέτει πλέον νέο ρεστοράν με δύο αστέρια Michelin, καθώς και δύο εστιατόρια που παίρνουν για πρώτη φορά αστέρι. Επιπλέον, χώροι που ξεχωρίζουν για την προσήλωσή τους σε πρακτικές βιωσιμότητας/αειφορίας  λαμβάνουν το Πράσινο Αστέρι Michelin (Michelin Green Star), ενώ ένας παλιός γνώριμος των καλοφαγάδων χάνει το ένα από τα δύο αστέρια που για πολλά χρόνια κατείχε. 

Δύο αστέρια Michelin για το εστιατόριο Delta (και πράσινο αστέρι)

Δύο αστέρια Michelin κατέκτησε το Delta. Το εστιατόριο που βρίσκεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος «ξεχωρίζει με τη συναρπαστική avant-garde αισθητική του» σύμφωνα με τους εκπροσώπους των βραβείων. Οι σεφ Γιώργος Παπαζαχαρίας και Θάνος Φέσκος, που και οι δύο διαθέτουν εμπειρία από κορυφαίες κουζίνες σκανδιναβικών χωρών, επιβραβεύονται σύμφωνα με τον Michelin Guide για την ικανότητά τους να συνδυάζουν διεθνείς πρακτικές, τις τεχνικές του Βορρά και τα ντόπια υλικά πάντα με γνώμονα την  περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Μπόνους το Πράσινο Αστέρι, λοιπόν.

Tα δύο νέα αθηναϊκά εστιατόρια που κέρδισαν αστέρι Michelin

Το Soil. Βρίσκεται στο Παγκράτι, διαθέτει όμορφη βεράντα, την κουζίνα του υπογράφει ο Chef Patron Τάσος Μάντης και οι εκπρόσωποι των λαμπερών αστεριών φαίνονται γοητευμένοι από τη θέρμη με την οποία υποστηρίζει την «από το αγρόκτημα στο τραπέζι» λογική των πιάτων του, ενώ καλλιεργεί ο ίδιος τα λαχανικά του στον λαχανόκηπό του στο Αλεποχώρι. Δικαίως το εστιατόριο λαμβάνει και Πράσινο Αστέρι. 

Το The Zillers. «Μοναδικό για τη θέση του εστιατόριο», καθώς βρίσκεται στην ταράτσα του Zillers Boutique Hotel, με εκπληκτική θέα στην Ακρόπολη και στη Μητρόπολη χαρακτηρίζει ο Michelin Guide το εστιατόριο που προτείνει τόσο για ελαφρύ, χαλαρό μεσημεριανό γεύμα όσο και για δείπνο δια χειρός Παύλου Κυριάκη.  

Ποια εστιατόρια διατηρούν τα αστέρια τους και ποιος το χάνει

Το αστέρια τους διατηρούν τα καταξιωμένα εστιατόρια Botrini’s, CTC, Hytra, Pelagos και Βαρούλκο Seaside, ενώ η Σπονδή χάνει το δεύτερο αστέρι που κατείχε εδώ και χρόνια.

Ποιοι περιλαμβάνονται στα Bib Gourmand

Cerdo Negro 1985, Nolan και Oikeio αναγνωρίζονται από τα Michelin για την καλή σχέση ποιότητα-τιμής των πιάτων τους. 

New entries

Τέσσερα εστιατόρια κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση στις επιλογές του Michelin. Πρόκειται για τα:

  • Herve’s του σεφ Herve Pronzato με ενιαίο μενού γευσιγνωσίας που περιλαμβάνει 15 πιάτα.
  • Λινού Σούμπασης και Σια στου Ψυρρή, για τη χαλαρή του ατμόσφαιρα και την απλή, αυθεντική ελληνική κουζίνα.
  • Merceri των σεφ Μελίνα Χωματά και Μαρία Ντιούδη για τη μοντέρνα κουζίνα τους που αποτίει φόρο τιμής στις ελληνικές συνταγές
  • VERi TABLE του σεφ-ιδιοκτήτης Alain Parodi για τα πιάτα που εμπνέονται από την κουζίνα της Προβηγκίας
Οι τέσσερις νέες προτάσεις συμπληρώνουν τα έως τώρα προτεινόμενα απ' την πλευρά του οδηγού Athenee, GB Roof Garden, Άνετον, Okio, Aleria, Cookoovaya, Alficon, Vezene, Sense, Le Pavillon και Annie Fine Cooking.
εστιατόριααστέρι Michelin