Food & Drink|22.11.2022 08:30

Δημοφιλείς σούπες με τραχανά: Πώς γίνεται η λευκή με φέτα και η κόκκινη με ντομάτα

Newsroom

Φτιαχνόταν κυρίως με γάλα και αλεύρι ή πλιγούρι τους ανοιξιάτικους και πρώτους καλοκαιρινούς μήνες (όταν τα ζώα έδιναν γάλα και ο καιρός βοηθούσε το στέγνωμά του) και διατηρούνταν για καιρό, ώστε να δώσει θρεπτικά, χορταστικά και πεντανόστιμα πιάτα το χειμώνα. Ο λόγος για τον τραχανά, που πρωταγωνιστούσε στο τραπέζι των ηπειρωτικών περιοχών, την πιο ρουστίκ αγάπη μας, που διαρκεί χρόνια. Ακολουθούν οι συνταγές από τις δυο πιο δημιφιλείς σούπες με τραχανά: την άσπρη που χρωστάει τη γεύση της στο γάλα και το λευκό τυρί και την κόκκινη που περιέχει ντομάτα. Περισσότερους τρόπους να αξιοποιήσετε τον τραχανά μπορείτε να δείτε εδώ.

Συνταγή για σούπα τραχανά με ντομάτες, ελαιόλαδο και φρέσκα μυρωδικά

Υλικά: 100 γρ. γλυκός τραχανάς, 500 γρ. τριμμένες ντομάτες, 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, ελαιόλαδο, 1 λίτρο ζωμός κοτόπουλου (ή λαχανικών), ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι ή βασιλικός για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση: Σοτάρετε το κρεμμύδι σε 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο. Προσθέστε τις τριμμένες ντομάτες και το ζωμό. Όταν το μείγμα πάρει βράση, ρίξτε τον τραχανά, αλατίστε και βράστε για 15 λεπτά. Μοιράστε τη σούπα στα πιάτα και ρίξτε σε κάθε πιάτο 1 κουταλιά ελαιόλαδο, λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, θυμάρι ή βασιλικό και σερβίρετε.

Πηγή: ethnos.gr

Συνταγή για τραχανόσουπα με γάλα και λευκό τυρί

Μια πολύ γευστική συνταγή για άσπρη σούπα με τραχανά όπου εκτός από φέτα μπορείτε να βάλει κανείς και φρέσκο γιδοτύρι ή λευκό, κατσικίσιο τυρί, που θα της δώσει έξτρα άρωμα. Δείτε τη συνταγή πατώντας εδώ.

ντομάτατραχανάςφέτασούπεςσούπα