Food & Drink|24.11.2022 08:11

Να γιατί τα παντζάρια μας κάνουν καλό!

Newsroom

Η γλύκα, το χρώμα και η γήινη γευστική γοητεία των παντζαριών τους δίνει συχνά την ευκαιρία να πρωταγωνιστούν στα μοντέρνα μενού και τις σύγχρονες συνταγές. Οι αρετές τους όμως δεν εξαντλούνται εκεί. Γι' αυτό τα παντζάρια θεωρούνται αναπόσπαστο στοιχείο της ισορροπημένης, υγιεινής διατροφής.

Γιατί όμως μας κάνουν καλό τα παντζάρια;

  • Γιατί τα παντζάρια είναι υψηλής διατροφικής αξίας τρόφιμα. Τόσο η γλυκιά ρίζα όσο και τα πικρούτσικα φύλλα τους είναι πλούσια σε ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνες Α και C. Θεωρούνται εξαιρετική πηγή φολικού οξέος και μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, μαγγανίου και καλίου.
  • Γιατί τα παντζάρια έχουν λίγες θερμίδες παρά τη γλύκα τους. Μια μερίδα 100 γραμμάρια παντζαριών παρέχει: 36 θερμίδες, 1.7 γρ. πρωτεΐνης, 0,1 γρ. λίπους, 7.6 γρ. υδατάνθρακες 2.5 γρ. φυτικές ίνες
  • Γιατί οι φυτικές ίνες των παντζαριών βοηθούν σε ζητήματα αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας και συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.
  • Γιατί έχουν καταταχθεί στη λίστα με τα 10 πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά λαχανικά. Η συνεισφορά των αντιοξειδωτικών είναι τεράστια στη μάχη κατά των ελευθέρων ριζών που είναι πηγή μιας σειράς προβλημάτων για των οργανισμό.
  • Γιατί μελέτες που εξέτασαν την επίδραση του χυμού τους βρήκαν ότι συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και -στο πλαίσιο μια ισορροπημένης διατροφής και άθλησης- συνεισφέρει στο στόχο της αποφυγής καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών.
  • Γιατί έρευνες υποδηλώνουν ότι τα πλούσια σε νιτρικά άλατα τρόφιμα, όπως το παντζάρια, ενδέχεται να βοηθούν τόσο υπέρ κατά της άνοιας.

› Βρείτε Συνταγές με Παντζάρια πατώντας εδώ

βιταμίνεςυγείαπαντζάριφυτικές ίνεςυγιεινή διατροφή