Food & Drink|07.12.2022 08:08

Συκωτάκια κοτόπουλου - Πώς να τα μαγειρέψετε, πού ταιριάζουν

Newsroom

Τα συκωτάκια από κοτόπουλο ή «συκωτάκια πουλιών», που σε ευρωπαϊκές κουζίνες καταναλώνονται συχνά ως πατέ, στην ελληνική κουζίνα συναντιούνται κυρίως μαγειρεμένα αυτούσια. Είναι εύχρηστα, καθότι μικρά και δεν μας ταλαιπωρούν στον τεμαχισμό τους, επιπλέον μαγειρεύονται γρήγορα. Τα βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ σε σκαφάκια, αλλά και στο κρεοπωλείο.

Πώς μαγειρεύονται τα συκωτάκια κοτόπουλου

Γίνονται γρήγορος μεζές τηγανισμένα στο ελαιόλαδο σκέτα με αλατοπίπερο, ρίγανη ή δενδρολίβανο και λεμόνι ή μαζί με αυγά. Μπορείτε ακόμη να κάνετε την τηγανιά από συκωτάκια κοτόπουλου πιο μερακλίδικη, αν ρίξετε μέσα και ψιλοκομμένο κρεμμύδι.

> Δείτε συνταγή για συκωτάκια κοτόπουλου κρασάτα με ρύζι πατώντας εδώ.

Τα συκωτάκια κοτόπουλου είναι πολύ νόστιμα κρασάτα, λεμονάτα και ριγανάτα, μαγειρεμένα στην κατσαρόλα με λάδι και κρεμμύδι, σβησμένα κατά περίπτωση με κρασί ή χυμό λεμονιού και συνοδευμένα από πιλάφι ή πατάτες τηγανητές.

Γίνονται επίσης κοκκινιστά με κρεμμύδι και ντοματούλα και ταιριάζουν πολύ με πουρέ πατάτας. Εδώ μπορείτε να προσθέσετε λίγο ψιλοκομμένο μπέικον, που τους πάει.

Συκωτάκια πουλιών στα λαζάνια αλλά και στη χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα

Τα συκωτάκια πουλιών ενισχύουν σε γεύση τη γέμιση των λαζανιών και των κανελονιών και τις κόκκινες σάλτσες ζυμαρικών όταν έχουν βασικό συστατικό τον κιμά. Δίνουν γευστική ένταση και στο ριζότο κοτόπουλου ή μανιταριών μαζί με ψιλοκομμένο μπέικον. Τώρα μάλιστα που οι γαλοπούλες διατίθενται χωρίς εντόσθια, τα συκωτάκια του κοτόπουλου είναι μια ωραιότατη λύση για τις συνταγές, όπου συχνά στη γέμιση περιλαμβάνεται το συκώτι της γαλοπούλας ψιλοκομμένο. 

Tip. Όπως όλα τα είδη συκωτιού πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς τους σε χοληστερόλη.

ΠΗΓΗ: icookgreek.com

συκώτικοτόπουλο