Food & Drink|08.03.2019 17:15

Καθαρά Δευτέρα για καλοφαγάδες: 15 ξεχωριστές προτάσεις εξόδου

Newsroom

Βγείτε σε εξοχές, παραλίες και αστικά «ξέφωτα» –τα Κούλουμα είναι υπαίθρια γιορτή– αφήστε, όμως, το μαγείρεμα στους... άλλους.  Εστιατόρια, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία σε όλη την Αθήνα ετοιμάζουν θαλασσινό κρεσέντο κι έχουν αμέτρητες ιδέες.

Βαρούλκο

Ο Λευτέρης Λαζάρου έχει βάλει τη σφραγίδα του στην ελληνική δημιουργική ψαροφαγία, κατέχει, όμως, και με το παραπάνω, και την τέχνη του εκλεκτού μεζέ· εκείνο το απίθανο ψητό συκώτι πεσκανδρίτσας που σερβίρει τα μεσημέρια στο Βαρούλκο, άμα το δοκιμάσεις, δεν το ξεχνάς. Εκεί, στο κομψό ντεκ πάνω στο κύμα, η Καθαρά Δευτέρα έχει τα δικά της ατού: τα αχνιστά όστρακα, τη σουπιά με φάβα, αρωματισμένη με πορτοκάλι και κύμινο, τη βελούδινη ταραμοσαλάτα και τη ρεγγοσαλάτα, τις αγκινάρες αλά πολίτα με γαρίδες και το λεμονάτο πρασόρυζο με λάχανο και καραβίδες ψητές – μαζί τους και μια αχινόσουπα με γαρίδα τυλιγμένη σε φύλλο κανταΐφι, σαν να τρως τη θάλασσα με το κουτάλι. Προσοχή, η τελευταία κράτηση θα είναι για τις 5 μ.μ. (Ακτή Κουμουνδούρου 54-56, Μικρολίμανο, τηλ. 2105228400)

Δουράμπεης

Η γαριδόσουπα-σύμβολο κρατάει από τα τέλη της δεκαετίας του ’60, τα σαλατικά είναι πάντα γενναιόδωρα, πλέον, όμως, στο προσεγμένο εστιατόριο με τα κυκλικά παράθυρα-φινιστρίνια και τη γοητευτικά κλασική αύρα, δίπλα στην τηγανητή καραβιδόψιχα βρίσκεις και καραβιδάκι σασίμι. Αφοσιωμένη στην ψαροφαγία, η νέα γενιά, γράφοντας τα επόμενα κεφάλαια της ιστορίας που ξεκίνησε το μακρινό 1932 στη στροφή που από το Νέο Φάληρο σε βγάζει στο Μικρολίμανο, έφτιαξε πριν από μερικά χρόνια στο Νέο Ψυχικό το Δουράμπεης Oyster, το οποίο δίνει έμφαση στα κάθε λογής όστρακα. (Ακτή Δηλαβέρη 29, Πειραιάς, τηλ. 2104122092 / Αδριανείου 37, Νέο Ψυχικό, τηλ. 2106710100)

Παπαϊωάννου

Η πρώτη ύλη είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής. Με ταραμοσαλάτα, τραγανές σουπιές που τηγανίζονται με το μελάνι τους, εξαιρετικό σεβίτσε από κόκκινη γαρίδα, καραβίδες με... πολλούς τρόπους (τηγανητές, ντελικάτο ταρτάρ, αλλά και με παπαρδέλες και αχινό), ο Γιώργος Παπαϊωάννου γράφει το δικό του θαλασσινό χαϊκού σ’ ένα ντεκ στο Μικρολίμανο, που γεμίζει σε καθημερινή βάση – προνοήστε εγκαίρως για κράτηση. (Ακτή Κουμουνδούρου 42, Μικρολίμανο, τηλ. 2104225059)

Αιόλου 68

Αιόλου 68

Να σου ο ταραμάς, τα παντζάρια, τα μαυρομάτικα φασόλια και οι πολίτικες σαλάτες, να σου και τα μύδια, οι αχνιστές καραβίδες, το ψιλό γαριδάκι και οι παέγιες θαλασσινών, σε ένα καλόγουστο στέκι με μοντέρνο κυκλαδίτικο στιλ που, με τη στοά Πάππου από τη μία και τη στοά Δημητρακοπούλου από την άλλη, ανάμεσα σε πολυκατοικίες και γραφεία –σε ένα σημείο του κέντρου που ήταν άλλοτε βασίλειο των αθηναϊκών τυπογραφείων–, μοιάζει σαν να βρίσκεται σε μυστικό πέρασμα. (Αιόλου 68, τηλ. 2103247925)

Ιωλκός

Το ’χουν πάρει εδώ και καιρό χαμπάρι το γλυφαδιώτικο τσιπουράδικο οι ρέκτες των θαλασσινών και γεμίζουν τακτικά τα τραπέζια του. Όστρακα (εκτός από κυδώνια και γυαλιστερές, θα βρείτε και γαλλικά στρείδια fines de claire), φρέσκο χταπόδι που το λιάζουν μόνοι τους και το ψήνουν στη σχάρα, γαρίδες Κοιλάδας και καραβίδες καρπάτσιο, μυδοπίλαφο, σουπιά αχνιστή με το μελάνι της, ρολάκια με θαλασσινά και κολοκύθι, μους ταραμά με αμύγδαλο και τσίπουρο είναι μερικές μόνο από τις προτάσεις του Νίκου Φωτιάδη που επιμελείται εδώ και λίγο καιρό το μενού. (Ζέππου 15, Γλυφάδα, τηλ. 2114111819)

Μαύρο πρόβατο

Είτε Παγκράτι διαλέξετε είτε Μελίσσια, το μοντέρνο ελληνικό μπιστρό θα σας έχει ένα ωραίο καθαροδευτεριάτικο mix & match για τη σέντρα: μους ταραμά, θράψαλο ψητό με λαδολέμονο, κάππαρη, λιαστή ντομάτα και πουρέ φακής, ρεβιθάδα σιφνέικη, γαρίδες ψητές... Για κάτι διαφορετικό, δοκιμάστε και τη σούπα αρακά με μύδια και κάρι. (Αρριανού 31, Παγκράτι, τηλ. 2107223466 / Σωκράτους & Ζαΐμη 2, Μελίσσια, τηλ. 2108102466)

Τραβόλτα στο Περιστέρι

Τραβόλτα

Ανοιχτόκαρδη, ψαγμένη, η μοντέρνα ψαροταβέρνα των αδερφών Λιάκου και του Ανέστη Λαμπρόπουλου βλέπει τη θάλασσα με περιπετειώδη διάθεση· μαζί με το «αδερφό» Base Grill έχουν κάνει το Περιστέρι προορισμό για τους καλοφαγάδες. Το εξαιρετικό κριθαράκι με σουπιά και μελάνι, μην το χάσετε, δοκιμάστε όμως και τα αχνιστά μύδια με σάλτσα πιπεριάς, παραλλαγή μιας πορτογαλέζικης συνταγής, καθώς και τον τραχανά, μαγειρεμένο σε στιλ ριζότο, με θαλασσινά. Τώρα προβάρουν κι ένα χούμους με ταραμοκεφτέδες, που, μέχρι να ’ρθει η Σαρακοστή, θα ’χει κάνει το ντεμπούτο του. (Αρκαδίας & Αγίου Παύλου 33, Περιστέρι, τηλ. 2105719222)

Χουνέρι

Ακόμη κι αν δεν μένετε κοντά στα μέρη του, πάρτε το αυτοκίνητο και βάλτε τη Δημοσθένους στο GPS του κινητού. Αυτό το θαλασσινό μεζεδουργείο στη σκιά του βουνού τ’ αξίζει τα χιλιόμετρα. Με το τζάκι να καίει, κάτω από τα ζωγραφιστά τελάρα που έχουν κρεμάσει στους πέτρινους τοίχους, παρελαύνουν στρειδόχτενα, καλόγνωμες, γυαλιστερές, καβουράκια και σαλιγκάρια της θάλασσας, γαριδοσαλάτα, γαρίδες, καραβίδες, ούζο και τσίπουρο γιαννιώτικο, από την ιδιαίτερη πατρίδα του ιδιοκτήτη. (Δημοσθένους 7, Παιανία, τηλ. 2106646038)

Ψάριστον

Αν ξέρεις τον Βασίλη Ακρίβο, ξέρεις γιατί το εστιατόριό του είναι βασίλειο του απρόσμενου. Ζωγραφιστές γοργόνες και κρεμασμένες μπουγάδες, ταμπέλες με αποφθέγματα και χιουμοριστικά ενσταντανέ και κάθε λογής θαλασσινά παραφερνάλια κυκλώνουν τα τραπέζια, ενώ το μενού χωράει από καλόγνωμες, ανεμώνες και γαϊδουροπόδαρα, ταραμοσαλάτα... τηγανητή, συμιακό γαριδάκι πασπαλισμένο με τζίντζερ και λεμονομουσταρδάτες γαρίδες μέχρι μια σαλάτα με kale και καβούρι, με σάλτσα τσίλι και μάνγκο. (Καλαβρύτων 16, Ν. Ηράκλειο, τηλ. 2102850746)

Θαλασσινός στην Καλλιθέα

Θαλασσινός

Μπορείτε κάλλιστα να την συνδυάσετε με μια βόλτα στους κήπους του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Η ψαροταβέρνα της Ντίνας Λουκή είναι πολύ κοντά του. Ζεστή, φιλόξενη, ψαγμένη, σταθερή αξία εκεί στα νότια, είναι μια πολύ καλή επιλογή για την Καθαρά Δευτέρα. Στην κουζίνα, ο Ηλίας Μπαλάσκας έχει ανανεώσει όμορφα το μενού με θαλασσινά πιάτα σύγχρονης λογικής, όπως η σουπιά σαγανάκι με ντοματίνια κονφί και φινόκιο, το χταπόδι με πουρέ γλυκοπατάτας, τα τσιγαριαστά χόρτα με την αχινοσαλάτα ή το ντοματόρυζο με σουπιά, ενώ δεν λείπουν και τα όστρακα, ωμά και αχνιστά. (Ηρακλέους & Λυσικράτους 32, Καλλιθέα, τηλ. 2109404518)

Μικρές Κυκλάδες

Απέξω μπορεί να σας φανεί σαν μια ψαροταβέρνα όπως όλες οι άλλες, αλλά φυλλομετρώντας τον κατάλογο και πέφτοντας πάνω σε αχνιστή καραβίδα με τον ζωμό της, ταρτάρ από μπλε καβούρι με ταμπουλέ σελινόριζας, ριζότο με κινόα, τρούφα και καραβίδα, γαρίδες Αμβρακικού με κονφί ντομάτας, θα καταλάβετε αμέσως ότι... κάτι γίνεται εδώ. Δοκιμάστε και το φρέσκο καλαμάρι ψητό ή τηγανητό και το τραγανό συμιακό γαριδάκι, αλλά και τη φάβα Σχοινούσας, που στο νησί τη λένε κατσούνι – την καλλιέργειά της έχει αναβιώσει ο αδερφός του ιδιοκτήτη των Μικρών Κυκλάδων Αντώνη Κωβαίου, Μανώλης. (Πανταζή 56, Ηλιούπολη, τηλ. 2109709150)

Οινοθήρα

Στην πλατεία της Καισαριανής, απέναντι από την εκκλησία, αυτό το ζεστό, περιποιημένο στέκι είναι κλασικό απάγκιο για όσους θέλουν ένα τσίπουρο ή ένα ποτήρι κρασί και μια παρτίδα θαλασσινούς μεζέδες. Την Καθαρά Δευτέρα πάρτε τη χαρακτηριστική σαλάτα με καρδιές αγκινάρας, μανιτάρι, φινόκιο και θαλασσινά, τον λευκό ταραμά, φρέσκια κυδώνια και γυαλιστερές, μύδια αχνιστά, σουπιά ή χταπόδι στη σχάρα. (Εθν. Μακαρίου 13 & Χρ. Σμύρνης, Καισαριανή, τηλ. 2107258428)

Αθερίνα στη Νέα Ερυθραία

Αθερίνα

Τιμόνια και παλιά δρομόμετρα, σχοινιά και βαρούλκα, λευκά παραθυρόφυλλα και χτιστά καναπεδάκια, μαζί και τρία πεύκα που θαρρείς φύτρωσαν μέσα στη σάλα, φέρνουν αυτόματα στον νου νησιά και παραλίες. Ταιριαστή σκηνογραφία για τους κάθε λογής μεζέδες που βρίσκει κανείς εδώ: μους ταραμά, όστρακα, μαστιχωτό χταπόδι σχάρας, γαρίδες Αμβρακικού και φρέσκο καλαμάρι από τον Ευβοϊκό. Δοκιμάστε και τα μύδια που αχνίζονται με λίγο σκόρδο και τζίντζερ. Εκείνο το βαθιά νόστιμο ζουμάκι τους θέλεις να το φας με το κουτάλι. (Χ. Τρικούπη 162, Ν. Ερυθραία, τηλ. 2106200089)

Παράμαλο

Ανάμεσα στα πεύκα, με αέρα εξοχής, αυτό το ουζερί-ψαροταβέρνα είναι ό,τι πρέπει για κοντινά Κούλουμα. Στα τραπέζια του θα κυκλοφορούν κυδώνια, γυαλιστερές, στρειδόχτενα, καλόγνωμες και φούσκες, γαρίδες Αμβρακικού και καλαμάρια, χταπόδι βραστό ή ψητό, κοφτό μακαρονάκι ή σουπιές κοκκινιστές. (Πάρνηθος 13, Νέα Κηφισιά, τηλ. 2106205927)

Stalati

Στη Λεωφόρο Συγγρού, στο ύψος του Παλαιού Φαλήρου, ένα κλασικό ψαροφαγικό στέκι γράφει τα επόμενα κεφάλαια της ιστορίας του, με το ίδιο «πλήρωμα» και με καινούργιο όνομα: από Κόλλιας έγινε Stalati. Το ψάρι που ψήνεται στο αλάτι μπορεί να παραμένει η κλασική σπεσιαλιτέ του, που το βάφτισε κιόλας, όμως η Καθαρά Δευτέρα είναι μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσετε το χταπόδι στον φούρνο, την καβουροσαλάτα με ελληνικό μπλε καβούρι, το καλαμαράκι στιφάδο και την πικάντικη χταποδομακαρονάδα με σινάπι, σκόρδο και κόκκινο κρασί. (Λεωφ. Συγγρού 303 & Δημοσθένους, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 2109408620).

Πηγή: eatme Μαρτίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

εστιατόριαφαγητόΚαθαρά Δευτέρα