Food & Drink|14.04.2023 07:18

Πασχαλινά αυγά βαμμένα όμορφα: Η διαδικασία βήμα - βήμα

Newsroom

Ίσως το πιο εμβληματικό έθιμο του ελληνικού Πάσχα είναι το βάψιμο των κόκκινων αυγών, που πια διακοσμούμε και με άλλα χρώματα, ανάλογα με τα γούστα μας, καθώς εκτός από σύμβολα αποτελούν και το βασικό διακοσμητικό στοιχείο του πασχαλινού τραπεζιού.

Το βάψιμο των αυγών γίνεται παραδοσιακά τη Μεγάλη Πέμπτη, όμως η αγορά έχει ήδη γεμίσει έτοιμα, βαμμένα αυγά. Το να τα βάψει κανείς μόνος του είναι μια σχετική διαδικασία, αλλά δίνει ιδιαίτερη χαρά στα παιδιά, και σε κάνει να καταλαβαίνεις πως είναι Μεγάλη Εβδομάδα.

Τι προσέχουμε στο βάψιμο των αυγών

Τα αυγά που προορίζονται για βαφή θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου για καλύτερα αποτελέσματα. Αν πρόκειται να τηρήσετε κι εσείς την παράδοση και να βάψετε κόκκινα τα αυγά, προτιμήστε αυτά με το μπεζ κέλυφος για πιο γεμάτο χρώμα. Στα χρώματα πάντως οι επιλογές είναι πραγματικά ατελείωτες, οπότε θα βρείτε και εναλλακτικές αποχρώσεις -για βαφή αυγών σε άλλους τόνους προτιμήστε αυγά με λευκό κέλυφος.

Βάψιμο αυγών βήμα βήμα

  1. Σε παλιά κατσαρόλα θα βράσετε 2 1/2 λίτρα νερό. Σε μισό φλιτζανάκι ξίδι θα διαλύσετε δύο φακελάκια βαφή κόκκινη. (Κάθε φακελάκι γράφει συνήθως ότι είναι για 50-60 αυγά, αλλά είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε δύο φακελάκια για όμορφο, ζωντανό χρώμα).
  2. Προσθέτετε τη βαφή στο νερό που βράζει και αφήνετε να πάρει δυο-τρεις βράσεις.
  3. Τοποθετείτε, στη συνέχεια, μέσα στην κατσαρόλα τόσα αυγά, όσα χωράει ο πάτος της, χωρίς να στριμώχνονται, αλά ούτε και να απέχουν πάρα πολύ μεταξύ τους, φροντίζοντας πάντα να σκεπάζονται από το χρωματισμένο νερό.
  4. Χαμηλώνετε τη φωτιά ώστε να έχετε ήπιο βρασμό, για να μη σπάσουν τα αυγά.
  5. Βράζετε για 10΄-12'.
  6. Βγάζετε τα αυγά με τρυπητή κουτάλα και αφήνετε να κρυώσουν.
  7. Πριν τοποθετήσετε τα καινούργια αυγά στη βαφή, προσθέτετε λίγο ξίδι και αφήνετε να πάρει δύο τρεις βράσεις.

Για λαμπερά κόκκινα αυγά

Όταν τα βάψετε όλα, να βρέξετε ένα πανί με λάδι και να τα περάσετε «ένα χέρι». Θα γίνουν όμορφα και λαμπερά.

Δείτε πώς βάφονται τα αυγά με χρήση λαχανικών πατώντας εδώ

Μεγάλη Εβδομάδαπασχαλινό τραπέζιΠασχαλινά αυγά