Food & Drink|12.04.2023 08:11

Τσουρέκια αλλιώς – Με σοκολάτα και κανέλα, με κόκκινα φρούτα, με καρδάμωμο

Newsroom

«Κλέβουμε» ιδέες από του κόσμου τις κουζίνες και ζυμώνουμε τα πιο γλυκά τσουρεκάκια για το πασχαλινό τραπέζι και τα ανοιξιάτικα πρωινά. Φτιάχνουμε babka, potica, pulla, αλλά και τσουρεκάκια-ρολό με κουβερτούρα και κανέλα.

Συνταγή για potica (γεμιστά τσουρέκια από τη Σλοβενία)

Για 2 τσουρέκια: 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 φακελάκια ξηρή μαγιά, 300 ml γάλα, 3 αυγά, 125 γρ. λιωμένο βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, 4 κουτ. σούπας ζάχαρη, 1 κουτ. γλυκού αλάτι, 1 χτυπημένο αυγό για την επιφάνεια, άχνη ζάχαρη για την επιφάνεια

Για τη γέμιση: 500 γρ. καρυδόψιχα τριμμένη, 150 γρ. μέλι, 1 κουτ. γλυκού κανέλα, 125 ml ζαχαρούχο γάλα, 2 αυγά

Ετοιμάστε τη ζύμη: Βάλτε σε ένα μπολ το αλεύρι με τη ζάχαρη, το αλάτι και τη μαγιά. Προσθέστε το γάλα, το βούτυρο και τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα. Ζυμώστε το μείγμα και αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα. Μετά χωρίστε τη σε δύο μέρη. Ανοίξτε με το κάθε μέρος, με τη βοήθεια ενός πλάστη, ένα φύλλο με διαστάσεις 20 x 30 εκατοστά. Ετοιμάστε τη γέμιση: Τρίψτε τα καρύδια και ανακατέψτε με το ζαχαρούχο γάλα, την κανέλα, το μέλι και τα αυγά. Μοιράστε το μείγμα στα δύο φύλλα ζύμης και αλείψτε με αυτό όλη την επιφάνεια της ζύμης. Τυλίξτε ρολό κατά μήκος της μικρότερης πλευράς. Βάλτε τα ρολά σε δύο αντικολλητικές στενόμακρες φόρμες για κέικ. Αφήστε τα άλλα 20 λεπτά για να ξαναφουσκώσουν και αλείψτε την επιφάνειά τους με το χτυπημένο αυγό. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 1 ώρα. Πασπαλίστε τα τσουρέκια με άχνη ζάχαρη πριν τα σερβίρετε.

ΠΗΓΗ: Εθνος/EatMe

Συνταγή για αφράτα ρολάκια με κουβερτούρα και κανέλα

Είναι τόσο μαλακά και ξεχωριστά αυτά τα γλυκά ζυμωτά, που χαρίζουν την πιο αξέχαστη γεύση στις γιορτινές στιγμές. Στο στόμα θυμίζουν babka σοκολάτας, στο σχήμα θυμίζουν cinnamon rolls, αλλά σημασία δεν έχει πώς θα τα πείτε. Σημασία έχει ότι θα τα απολαύσετε μέχρι το τελευταίο τους ψιχουλάκι τους. Δείτε τη συνταγή τους εδώ.

Συνταγή για pulla (φινλανδέζικα τσουρέκια με καρδάμωμο)

Για 2 μεγάλα τσουρέκια: 1.200 γρ. αλεύρι σκληρό, 2 φακελάκια ξηρή μαγιά, 500 ml γάλα, 4 αυγά, 150 γρ. ζάχαρη, 1 κουτ. γλυκού τριμμένο καρδάμωμο (κακουλέ), 1 κουτ. γλυκού αλάτι, 125 γρ. λιωμένο βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, 1 χτυπημένο αυγό και 50 γρ. αμύγδαλα φιλέ για την επιφάνεια, άχνη ζάχαρη για το σερβίρισμα

Εκτέλεση: Ανακατέψτε σε ένα μπολ το γάλα με τη μαγιά και τη ζάχαρη. Προσθέστε τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα, το βούτυρο, το καρδάμωμο και το αλάτι. Ανακατέψτε και ρίξτε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώστε το μείγμα μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα χέρια. Σκεπάστε το μπολ με μία πετσέτα ή με μεμβράνη τροφίμων και αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ½ ώρα. Μετά ξαναζυμώστε τη και χωρίστε τη σε 6 μέρη. Πλάστε κάθε μέρος σαν κορδόνι και πλάστε δύο τσουρέκια με τρία κορδόνια το καθένα όπως ακριβώς πλάθονται και τα δικά μας τσουρέκια, δηλαδή σαν κοτσίδα. Αφήστε τα τσουρέκια να ξαναφουσκώσουν, αλείψτε τα με το χτυπημένο αυγό και πασπαλίστε με τα αμύγδαλα φιλέ. Ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 40 λεπτά. Πασπαλίστε τα με άχνη ζάχαρη αφού κρυώσουν.

ΠΗΓΗ: Εθνος/EatMe

Συνταγή για τσουρέκι γεμιστό με μαρμελάδα γλυκόξινων φρούτων

Αν ψάχνετε ιδέα για γεμιστό τσουρέκι τύπου babka που να φέρνει τη φρεσκάδα των γλυκόξινων φρούτων και τη γλύκα της μαρμελάδας στο ανοιξιάτικο πρωινό, η συνταγή που ακολουθεί είναι για σας. Χάρμα οφθαλμών και γεύση όνειρο, το τσουρέκι αυτό αξίζει την αναμονή! Δείτε τη συνταγή τους πατώντας εδώ.

τσουρέκιπασχαλινό τραπέζιφρούτασοκολάτα