Food & Drink|14.04.2023 13:20

Πώς ξεχωρίζεις το ελληνικό αρνί και κατσίκι - Τι αποκαλύπτουν οι σφραγίδες

Newsroom

Την προσοχή των καταναλωτών κατά τη διάρκεια των πασχαλινών αγορών τους ζητεί ο ΕΦΕΤ. Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε παρέχοντας συμβουλές για τα βασικά ψώνια (κρέας, αυγά, σοκολατένια αυγά), ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων επισημαίνει ειδικά για τα αμνοερίφια, ότι όταν αγοράζουμε αρνί ή κατσίκι προσέχουμε σε κάθε σφάγιο να υπάρχουν οπωσδήποτε σφραγίδες, σχήματος ωοειδούς και στα δύο ημιμόριάτου, οι οποίες δείχνουν ότι έχει γίνει ο απαιτούμενος υγειονομικός έλεγχος.

Οι τρεις κατηγορίες σφραγιδών σε αρνιά-κατσίκια και τι μαρτυρούν

Συγκεκριμένα, υπάρχουν τρεις κατηγορίες υποχρεωτικών σφραγίδων.

  1. Η γαλάζια/τιρκουάζ σφραγίδα. Αρνιά και κατσίκια που έχουν σφραγίδα καταλληλότητας χρώματος «λαμπρού κυανού», δηλαδή τιρκουάζ, έχουν σφαγεί στην Ελλάδα είτε έχουν εκτραφεί στη χώρα μας είτε ή σε Κράτος Μέλος της ΕΕ. Στο κέντρο της σφραγίδας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός κτηνιατρικής έγκρισης του σφαγείου και περιφερειακά τα αρχικά GR και τα διακριτικά της ΕΕ.
  2. Η καστανή σφραγίδα. Τα σφάγια που έχουν σφαγεί σε τρίτες χώρες -εκτός δηλαδή Ευρωπαϊκής Ένωσης- και εισάγονται στη χώρα μας έχουν σφραγίδα καταλληλότητας με χρώμα καστανό και τα στοιχεία της χώρας προέλευσης.
  3. Σφραγίδες άλλων χρωμάτων. Τα σφάγια που έχουν σφαγεί σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ και διακινούνται προς τη χώρα μας έχουν σφραγίδα καταλληλότητας με το χρώμα επιλογής του κάθε κράτους-μέλους της ΕΕ και τα χαρακτηριστικά στοιχεία (κωδικός αριθμός έγκρισης σφαγείου, χώρας και διακριτικών της ΕΕ) τα οποία εφαρμόζονται στη χώρα σφαγής τους.
ΕΦΕΤκατσίκιαπασχαλινό τραπέζιαρνιά