Food & Drink|25.04.2023 08:16

Γλυκοπατάτες - Τα οφέλη τους, το αντιοξειδωτικό που τις ξεχωρίζει και πεντανόστιμη συνταγή

Newsroom

Οι γλυκοπατάτες έχουν μπει για τα καλά στις ελληνικές κουζίνες. Και για όχι, αφού πλέον τις βρίσκουμε εύκολα, όλο το χρόνο -και όχι μόνο τις γιορτές- ακόμη και στα ράφια μαναβικής των σούπερ μάρκετ. Είναι νόστιμες, ακόμη και σκέτες, τηγανητές, δίνουν ωραίους πουρέδες και χαρίζουν χρώμα στα ψητά φούρνου και κατσαρόλας. Μήπως ήρθε η ώρα να μάθουμε αν και πόσο μας ωφελούν;

Σημαντικά οφέλη από την κατανάλωση γλυκοπατάτας

Οι γλυκοπατάτες είναι θρεπτικές και πολυβιταμινούχες, χωρίς λίπος, εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων. Ρίχνοντας μια σύντομη ματιά στο διατροφικό τους προφίλ, βλέπουμε ότι ένα φλιτζάνι (200 γρ. ψητής γλυκοπατάτας με φλούδα) παρέχει:

Θερμίδες: 180

Υδατάνθρακες: 41 γρ

Πρωτεΐνη: 4 γρ

Λίπη: 0,3 γρ

Φυτικές ίνες: 6,6 γρ

Βιταμίνη Α: 213% της ΣΗΠ

Βιταμίνη C: 44% της ΣΗΠ

Μαγγάνιο: 43% της ΣΗΠ

Χαλκός: 36% της ΣΗΠ

Παντοθενικό οξύ: 35% της ΣΗΠ

Βιταμίνη Β6: 34% της ΣΗΠ

Κάλιο: 20% της ΣΗΠ

Νιασίνη: 19% της ΣΗΠ

Επιπλέον, οι γλυκοπατάτες - ειδικά οι πορτοκαλιές και οι μοβ - είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες.

Το μεγάλο διατροφικό ατού της γλυκοπατάτας: Είναι φουλ σε βήτα καροτίνη

Οι γλυκοπατάτες είναι απίστευτα πλούσιες σε βήτα καροτίνη, το ισχυρό αντιοξειδωτικό που χαρίζει λαμπερό πορτοκαλί χρώμα σε ρίζες, όπως το καρότο.

Στην πραγματικότητα, ένα φλιτζάνι (200 γρ.) ψημένης γλυκοπατάτας πορτοκαλί χρώματος παρέχει υπερδιπλάσια ποσότητα βήτα καροτίνης από όση χρειάζεται ο μέσος ενήλικας ανά ημέρα. Η βήτα καροτίνη μετατρέπεται σε βιταμίνη Α από τον οργανισμό με όλα τα οφέλη που συνεπάγεται αυτό για τα μάτια και όχι μόνο. Η βιταμίνη Α είναι ακόμη κρίσιμη για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και τα χαμηλά επίπεδά της έχουν συνδεθεί με μειωμένη ανοσία. Είναι επίσης βασική για τη διατήρηση υγιών βλεννογόνων στο εσωτερικό του εντέρου. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης Α αυξάνει τη φλεγμονή του εντέρου και μειώνει την ικανότητα του ανοσοποιητικού σας συστήματος να ανταποκρίνεται σωστά σε πιθανές απειλές.

Με τις φυτικές τους ίνες οι γλυκοπατάτες προάγουν την υγεία του εντέρου

Δεν είναι μόνο τα αντιοξειδωτικά -όπως η βητα καροτίνη- που θεωρούνται ευεργετικά για την υγεία του εντέρου, αλλά και οι φυτικές ίνες. Οι γλυκοπατάτες περιέχουν και τους δύο τύπους φυτικών ινών: διαλυτές και αδιάλυτες. Οι φυτικές ίνες παραμένουν εντός του πεπτικού σας συστήματος παρέχοντας έτσι μια σειρά από οφέλη στο έντερο. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι οι πλούσιες σε φυτικές ίνες δίαιτες (εκείνες, δηλαδή, που περιέχουν 20-33 γρ. φυτικών ινών την ημέρα) έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Απολαύστε μια ωραία συνταγή για γλυκοπάτάτες από το αρχείο του Έθνους

Συνταγή για μπιφτέκια γλυκοπατάτας

Υλικά για 4 μερίδες: 800 γρ. γλυκοπατάτες, 100 γρ. τριμμένο κίτρινο τυρί με λίγα λιπαρά, 1 τριμμένο κρεμμύδι, 2 αυγά, 150 γρ. νιφάδες βρόμης, 4 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός, από 1 κουτ. γλυκού θυμάρι και βασιλικός, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο Για το συνοδευτικό ντιπ: 2 αβοκάντο, 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 2 κουτ. σούπας χυμός λάιμ

Εκτέλεση: Βράστε τις γλυκοπατάτες ολόκληρες με τις φλούδες τους για 30 λεπτά. Στραγγίστε τες, ξεφλουδίστε τες και όσο είναι ζεστές πολτοποιήστε τες. Προσθέστε το τριμμένο κρεμμύδι, το κίτρινο τυρί, τα αυγά, τις νιφάδες βρόμης, τον μαϊντανό, το θυμάρι, τον βασιλικό, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε τα υλικά και προσθέστε λίγες νιφάδες βρόμης αν το μείγμα είναι αραιό. Πλάστε τα μπιφτέκια, αλείψτε τα με ελαιόλαδο και βάλτε τα σε ένα ταψί φούρνου. Ψήστε τα στους 200° C για 20 λεπτά. Καθαρίστε και ψιλοκόψτε το αβοκάντο. Πολτοποιήστε το στο πολυμίξερ με το ελαιόλαδο, τον χυμό λάιμ και λίγο αλάτι. Σερβίρετε τα μπιφτέκια γλυκοπατάτας με τη σάλτσα αβοκάντο.

διατροφήελληνική κουζίναβιταμίνεςσυνταγήγλυκοπατάτα