Food & Drink|17.05.2023 13:44

Ένα «Μπλε Καναρίνι» με πάθος για την παραδοσιακή κουζίνα και την ποιοτική πρώτη ύλη

Χριστίνα Τσαμουρά

«Είναι κλασικό μαγειρείο» λέει ο Κωνσταντίνος Βασιλειάδης, σεφ και ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Μπλε Καναρίνι»,  περιγράφοντας το μαγειρικό πνεύμα που το διέπει. Όμως σε τούτο το «κλασικό μαγειρείο» θα φας «καρδιά του βοδιού» (ποικιλία μεσσηνιακής ντομάτας από αρχαίο σπόρο -μέλι σκέτο) σερβιρισμένη με κρίταμο από την περιοχή του Μάραθου μαζί με σπαράγγια της θάλασσας, τουρσί σε κουρκουμά και ξίδι από πορτοκάλι και ελιές Καλαμών. Με κουζίνα που υμνεί την πρώτη ύλη της ευρύτερης περιοχής, ακόμη και το πλέον συνηθισμένο πιάτο, η πιο οικεία γεύση, μετατρέπεται σε γαστρονομική εμπειρία.

«Δεν είμαστε μόνο γουρουνοπούλα και λαλάγγια εδώ»

«Δεν είμαστε μόνο γουρουνοπούλα και λαλάγγια εδώ» σχολιάζει ο κ. Βασιλειάδης, καθώς ετοιμάζεται να σερβίρει μια έξοχη κόκκινη γαρίδα Αντικυθήρων, ψαρεμένη έξω από τον Μεσσηνιακό Κόλπο. «Είναι ό,τι καλύτερο έχω δοκιμάσει σε γαρίδα», αναφέρει ο ταλαντούχος νεαρός δημιουργός. Την ψήνει στο κέλυφός της χωρίς να αφαιρείται ο εγκέφαλος, καθώς με τη θερμότητα λιώνει και δημιουργεί μια ωραία σαλτσούλα απολύτως ταιριαστή, και τη σερβίρει με λίγα φύκια της θάλασσας.  

Ταλέντο και γνώση ταγμένα στην παράδοση

Ο σεφ του βραβευμένου από τον Οδηγό FNL εστιατορίου στα δυόμισι χρόνια λειτουργείας του έχει βαλθεί να θέσει στην υπηρεσία της τοπικής (και της ευρύτερης ελληνικής/μεσογειακής κουζίνας) όλο το ταλέντο, την τέχνη, την τεχνική του, τη γνώση και εμπειρία που απέκτησε δουλεύοντας σε αξιόλογους χώρους εστίασης του εσωτερικού και του εξωτερικού. «Έχω καταλάβει ότι δεν πρέπει να πειράζεις τίποτα. Πιο πολύ έμαθα να σέβομαι την πρώτη ύλη, πάρα να την πειράζω. Για μένα εδώ δουλεύει η φύση, τα καλά νερά, ο ήλιος, ο ωραίος σπόρος… Τούτη η ντομάτα κάνει 12 μήνες να βγει, αυτούς τους 12 μήνες κάποιος δούλευε για μένα», λέει καθώς φτάνει στο τραπέζι μια ωραία, γεμιστή ντομάτα με ξεροψημένη πατατούλα φούρνου και βουτυράτη φέτα τουλουμίσια, ωριμασμένη, με όλα της τα λιπαρά, ο «ανθός της φέτας».

Άλλη ποικιλία ντομάτας για σαλάτα, άλλη ποικιλία για γεμιστά και άλλη για τις σάλτσες

Για να καταλάβει κανείς το βάρος που δίνεται στην πρώτη ύλη της Μεσσηνίας αρκεί να σκεφτεί ότι δουλεύουν με άλλη ποικιλία για σαλάτα, με άλλη ποικιλία για γεμιστά, με άλλη ποικιλία για τις σάλτσες που κάνουν και με άλλη για ορεκτικά όπως το αρχικό. Αυτό σημαίνει ήδη τρεις τέσσερις διαφορετικούς παραγωγούς μόνο για τις ντομάτες. «Φαντάσου το! Άλλο τηλέφωνο για τους ντοματάδες άλλο για τον πατατά, άλλο για τη φέτα, άλλο για το λάδι. Δεν έχουμε δηλαδή έναν για όλα -ούτε καν μανάβη. Έχουμε πολλούς μανάβηδες, πολλούς ψαράδες…».

Στο «Μπλε Καναρίνι» η παραδοσιακή κουζίνα ξανασμίγει με την πραγματική της γεύση

Έτσι όμως η παραδοσιακή κουζίνα ξανασμίγει με την πραγματική της γεύση σε πεντανόστιμα μέσα στην απλότητά τους πιάτα. Πιάτα που εκτιμάει ο κόσμος και στηρίζει φουλ το «Μπλε Καναρίνι» είτε επισκεπτόμενος τον καλαίσθητο χώρο και την αυλίτσα του είτε παραγγέλνοντας  ντελίβερι (και μέσω efood). Ο κατάλογος αλλάζει σχεδόν καθημερινά και ακολουθεί την εποχικότητα των υλικών. Ενδεικτικά πιάτα που μπορεί να βρει κανείς -πέρα από τα καλοφτιαγμένα μπιφτέκια, τα κοκκινιστά κεφτεδάκια και το χοιρινό ούρνου- είναι κολοκυθόπιτα και τυρόπιτα με φανταστικό χωριάτικο φύλλο, πράσινη σαλάτα με σύκο και ανθότυρο, μοσχαρίσιο χτένι κοκκινιστό με ματσάτα, γιουβέτσι γαρίδας, γιουβέτσι κοτόπουλο με μανιτάρια και τρουφόλαδο, φιλέτο μπακαλιάρου με ψητά παντζάρια και ταραμά, ομελέτα με μανιτάρια κανθαρέλες.

Info: Μπλε Καναρίνι, Κρήτης 34, Καλαμάτα, 2721043075

chefπίτεςελληνική κουζίναντομάταΜεσσηνίαΚαλαμάταεστιατόριο