Food & Drink|24.03.2019 17:29

Σουσάμι, ταχίνι, χαλβάς: 5 προϊόντα που αξίζει να δοκιμάσετε

Newsroom

Μπορεί ο «χαλβάς του μπακάλη», που πρόσφεραν άλλοτε στις ταβέρνες με λίγο στυμμένο λεμόνι, πασπαλισμένο με κανέλα, να ερχόταν παρέα με τον λογαριασμό, προσφορά του εστιάτορα, σήμερα όμως o ταχινένιος χαλβάς επανέρχεται σε μοντέρνες εκδοχές και, όπως και το ταχίνι, μετατρέπεται στα χέρια των σεφ σε επιδόρπιο αξιώσεων.

Παράλληλα, η σύγχρονη τάση για πιο υγιεινή διατροφή φέρνει στο προσκήνιο το σουσάμι και τα παράγωγά του. Στην αγορά βρίσκουμε, πλέον, χαλβάδες σε νέους γευστικούς συνδυασμούς, ταχίνι με διαφορετικές μεθόδους παρασκευής σε διάφορες γεύσεις και πολλά ακόμα προϊόντα με σουσάμι.

1. Μακεδονικός Χαλβάς σε μερίδες

ΑΦΟΙ ΧΑΪΤΟΓΛΟΥ ΑΒΕΕ

Ο Μακεδονικός Χαλβάς, με ιστορία σχεδόν ενός αιώνα, μας είναι πάρα πολύ γνωστός. Σήμερα όμως η βιομηχανία των Αφών Χαΐτογλου καινοτομεί, προτείνοντάς μας τους αγαπημένους χαλβάδες της σε μικρές συσκευασμένες ατομικές μερίδες των 40 γρ., ως μια εύκολη και πολύ θρεπτική λύση για ένα γρήγορο σνακ. Εκτός από την κλασική εκδοχή με γεύση βανίλια, τους βρίσκουμε σε άλλους τρεις συνδυασμούς: με αληθινή μαύρη σοκολάτα, με γεύση espresso, που μεταμορφώνει τον απλό χαλβά σε ένα πολύ ιδιαίτερο γλυκό, και, στην πιο πληθωρική εκδοχή, με φουντούκια και κακάο.

Και οι τέσσερις παραλλαγές είναι πολύ νόστιμες και απολαυστικές, λιώνουν στο στόμα, αφήνοντας μια γλυκιά επίγευση και μια αίσθηση ικανοποίησης.Τις βρίσκουμε σε όλα τα σούπερ μάρκετ.

2. Βιολογικό Ταχίνι - Ωμό Άθερμο

ΣΑΜΥΘΟΣ

Η εταιρεία Σάμυθος ειδικεύεται σε προϊόντα βιολογικού ταχινιού, όλα φτιαγμένα με ολική άλεση του σουσαμιού του Έβρου, που καλλιεργεί στα ορεινά αγροκτήματά της. Για να ελαχιστοποιηθεί ο τραυματισμός των σπόρων, που θα τους υποβάθμιζε ποιοτικά, επιλέγουν τη χειρωνακτική διαδικασία σε όλα τα στάδια. Παράγουν ταχίνι ψυχρής έκθλιψης, ταχίνι με μέλι και μπαχαρικά και το άθερμο, κυριολεκτικά ωμό ταχίνι, δεδομένου ότι οι θερμοκρασίες κατά την παρασκευή του δεν ξεπερνούν τους 30°C.

Πρόκειται για ένα ξεχωριστό προϊόν –ίσως όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα– με όλο το άρωμα του φρέσκου σουσαμιού και πολύ ιδιαίτερη γεύση με ελαφριά, πικρή επίγευση, που οφείλεται στα αιθέρια έλαια, στις βιταμίνες και στα ένζυμα του ωμού σπόρου. Κατάλληλο για χρήση και σε γλυκά ωμοφαγικής διατροφής.Το βρήκαμε στο Biomarket Kampos (Φιλελλήνων 2, Αθήνα, τηλ. 2103252731) και σε πολλά άλλα σημεία πώλησης.

3. Άλειμμα Ταχινιού με Φιστίκι 

LENAS GOURMET

Ένα προϊόν νηστίσιμο, γευστικότατο και ταυτόχρονα πάρα πολύ θρεπτικό. Το χαρακτηριστικό αιθέριο άρωμα από το φρέσκο αιγινίτικο φιστίκι δένει πολύ καλά με το γήινο σουσάμι, κάνοντάς το έτσι θελκτικό ακόμη και για εκείνους που δεν αγαπούν το ταχίνι. Δεν περιέχει γλουτένη, συντηρητικά ή ζάχαρη. Η γλυκιά γεύση οφείλεται στο μέλι και στο πετιμέζι που περιέχει. Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν τα εξίσου ενδιαφέροντα άλειμμα ταχινιού με αμύγδαλο και άλειμμα ταχινιού με φουντούκι.

Εκτός από την προφανή χρήση του, ως άλειμμα, σε μια φέτα ψωμί, μπορεί να δημιουργήσει ένα εύκολο γλυκό αν συνδυαστεί με τσουρέκι και κέικ, να προστεθεί σε ένα smoothie ή να μεταμορφώσει ένα μπολ δημητριακών. Το βρήκαμε στο Yolenis (Σόλωνος 9, Αθήνα, τηλ. 2122223623), στον Θανόπουλο (Χαριλάου Τρικούπη 164 & Αίαντος, Νέα Ερυθραία, τηλ. 2106254504) και στο Βιολογικό Χωριό (Γρ. Λαμπράκη 83, Γλυφάδα, τηλ. 2109634929)

4. Πίτα Φρούτου με Χιώτικο Μανταρίνι και Σουσάμι

CITRUS ΑΡΩΜΑ ΜΝΗΜΗΣ

Μια σύλληψη να συνδυάσουν τη γνωστή μας από τη χαλβαδόπιτα όστια με το γευστικότατο μανταρίνι της Χίου και το σουσάμι οδήγησε στη δημιουργία μιας πολύ ιδιαίτερης πίτας φρούτου από τη Citrus Άρωμα Μνήμης. Με την αίσθηση του χιώτικου μανταρινιού να κυριαρχεί το στόμα με την πρώτη μπουκιά και τη λεπτεπίλεπτη υφή της όστιας που το περιβάλλει, αποτελεί ένα θαυμάσιο σνακ, αλλά μπορεί να σερβιριστεί και ως επιδόρπιο, συνοδευτικό τσαγιού ή λικέρ, ή να συνδυαστεί με ένα παγωτό.

Παρασκευάζεται με χιώτικο μανταρίνι (50%), σουσάμι (8%), ζάχαρη και όστια. Το 2018 απέσπασε δύο αστέρια στα Great Taste Awards. Τη βρήκαμε στο Citrus Άρωμα Μνήμης (Κωνσταντινουπόλεως 62, Γκάζι, τηλ. 2103390790), στο 4Seasons (Νίκης 30, Σύνταγμα, τηλ. 2103229078) και στη Νέα Αγορά (28ης Οκτωβρίου 4, Παλαιό Ψυχικό, τηλ. 2106756418).

5. Μarkolato

BISCOTTI ΤΣΟΥΓΓΑΡΗ

Τα πουράκια είναι αγαπημένη λιχουδιά. Μικρά και γευστικά, είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται κανείς, όταν νιώθει την ανάγκη για κάτι γλυκό. Ένα σνακ γεμάτο γεύση. Ο ορισμός τού τόσο όσο. Το συγκεκριμένο όμως πουράκι με γέμιση από ταχίνι, που φτιάχνει η εν λόγω εταιρεία της Θεσσαλονίκης –με εμπειρία από το 1936–, είναι όχι μόνο νόστιμο αλλά και πολύ θρεπτικό.

Μια μινιατούρα που ενώ διατηρεί την ταυτότητα του χαλβά, σε συνδυασμό με το τραγανό και λεπτό γκοφρετάκι με την επικάλυψη σοκολάτας και σουσαμιού που την περιβάλλει, δημιουργεί ένα φινετσάτο γλυκάκι. Τα βρήκαμε στο Delicatessen Market-Αφοί Καππάτου (Σπύρου Τρικούπη 52, Αθήνα, τηλ. 2108217200).

Κείμενο: Άρτεμη Χάλαρη

Πηγή: Eatme Μαρτίου. Το Eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

προϊόντασουσάμιχαλβάςταχίνιΣαρακοστή