Food & Drink|01.06.2023 07:47

Το μαρινάρισμα του κρέατος ευνοεί την υγεία μας - Δείτε γιατί!

Newsroom

Το ψήσιμο του κρέατος σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία καθώς παράγονται ανεπιθύμητες ουσίες όπως οι ετεροκυκλικές αμίνες. Μπορεί να μειωθεί η παραγωγή τους;

Ο κίνδυνος του ψησίματος σε υψηλές θερμοκρασίες

Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι μαγειρέματος του κρέατος είναι το ψήσιμο, το βράσιμο και το τηγάνισμα. Στην Ελλάδα αγαπούμε βέβαια ιδιαίτερα και το ψήσιμο στα κάρβουνα θεωρώντας το μάλιστα μια αρκετά υγιεινή επιλογή, αφού έτσι χάνεται αρκετό από το λίπος του. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η διαιτολόγος-διατροφολόγος Αστερία Σταματάκη, σε άρθρο της στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας προς ενημέρωση των καταναλωτών, που επικαλείται το icookgreek.com το ψήσιμο του κρέατος σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να γεννήσει κινδύνους για την υγεία μας. Κι αυτό γιατί κατά τη διάρκειά του μπορεί να παραχθούν ανεπιθύμητες ουσίες, όπως οι ετεροκυκλικές αμίνες, τα τελικά προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (AGEs) και οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες.

Το μαρινάρισμα μειώνει τον κίνδυνο - Ποια υλικά βοηθούν

Μελέτες έχουν δείξει πως το μαρινάρισμα, δηλαδή το εμβάπτισμα για κάποια ώρα των κομματιών του κρέατος, σε όξινα υλικά (π.χ. χυμός λεμονιού) και πολλά καρυκεύματα, μπορεί να μειώσει σημαντικά το σχηματισμό των ετεροκυκλικών αμινών. Μάλιστα, μελέτες δείχνουν ότι η προσθήκη ρίγανης μπορεί να μειώσει το σχηματισμό των επικίνδυνων ετεροκυκλικών αμινών (από το ψήσιμο) σε ποσοστό μέχρι και 78%. Το συστατικό στο οποίο αποδίδεται αυτό το χαρακτηριστικό είναι η καρβακρόλη, η οποία πιθανόν δεσμεύει κάποιες πρόδρομες ουσίες των ετεροκυκλικών αμινών.

Υλικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο μαρινάρισμα είναι το ελαιόλαδο με χυμό εσπεριδοειδών, ακτινίδο, κόκκινο κρασί. Αρωματίστε με σκόρδο, κρεμμύδι, πιπέρι, δεντρολίβανο, ρίγανη, θυμάρι κ.λπ.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο με συμβουλές για υγιεινότερο μαγείρεμα του κρέατος πατώντας εδώ

κρέαςμπάρμπεκιουυγείαBBQμαρινάδα