Food & Drink|20.06.2023 07:49

Συμβουλές και tips - Χρειάζεται ξέπλυμα το ρύζι πριν το μαγείρεμα;

Newsroom

Εσείς συνηθίζετε να πλένετε το ρύζι πριν το χρησιμοποιήσετε ή το προσθέτετε κατευθείαν στην κατσαρόλα; Αν ρίξετε μια ματιά στις συνταγές που κυκλοφορούν ή στις οδηγίες που αναγράφονται στις συσκευασίες των ρυζιών, το πιθανότερο πως είτε θα αποκομίσετε αντιφατικές πληροφορίες είτε δεν θα εντοπίσετε καμία αναφορά στο θέμα. Πολύ συχνά απουσιάζει η σχετική οδηγία, αφενός γιατί δεν τίθεται θέμα ασφάλειας, αφετέρου γιατί κυριαρχεί η λογική «τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται». Χωρίς να είναι όμως σαφές ποιο είναι το «ευκόλως εννοούμενο» στην περίπτωσή μας: να πλυθεί ή να μην πλυθεί το ρύζι;

Τι πετυχαίνετε με το πλύσιμο του ρυζιού;

Σύμφωνα με τον food editor της Washington Post, Aaron Hutcherson, το εξωτερικό μέρος κάθε κόκκου ρυζιού είναι επικαλυμμένο με σκόνη αμύλου, η οποία είναι υπεύθυνη για την κολλώδη υφή που μπορεί να εμφανίσει το μαγειρεμένο ρύζι. Ο βιολόγος, αλλά και βραβευμένος συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής, Nik Sharma, εξηγεί ότι υπάρχουν δύο τύποι αμύλου στο ρύζι: η αμυλόζη και η αμυλοπηκτίνη. Ποικιλίες με υψηλότερη ποσότητα σε αμυλοπηκτίνη, όπως το arborio, τείνουν να είναι πιο κολλώδεις, ενώ εκείνες με υψηλή περιεκτικότητα σε αμυλόζη, όπως το μπασμάτι, είναι λιγότερο κολλώδεις. Το ξέπλυμα του ρυζιού πριν το μαγείρεμα απομακρύνει το περίσσιο άμυλο και βοηθά τους κόκκους να παραμείνουν σπυρωτοί και ξεχωριστοί ο ένας απ' τον άλλον. 

Πώς ξεπλένετε το ρύζι;

Βάζετε το ρύζι σας σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνετε νερό μέχρι να καλυφθεί. Με το χέρι σας ανακινείτε το ρύζι και το ανακατεύετε. Θα παρατηρήσετε ότι το νερό θολώνει. Αδειάζετε το θολό νερό και προσθέτετε νέο επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία τρεις τέσσερις φορές μέχρι το νερό να βγαίνει καθαρό. Εναλλακτικά, μπορείτε να βάλετε το ρύζι σε σουρωτήρι, να το τοποθετήσετε κάτω από μια βρύση που τρέχει και να το ξεπλύνετε κάτω από τρεχούμενο νερό.

Πότε είναι καλό να ξεπλύνετε το ρύζι;

Δείτε τη συνέχεια του άρθρου πατώντας εδώ.

ρύζιtipsμαγειρική