Food & Drink|27.11.2023 17:09

Συμβουλές και tips - Πόσο ρύζι θέλουν τα γεμιστά και 8 ακόμη μυστικά για να πετύχουν!

Newsroom

Τα γεμιστά θεωρούνται ως ένα από τα εμβληματικότερα πιάτα του ελληνικού καλοκαιριού και έχουν πολλές εκδοχές: Γεμιστές ντομάτεςπιπεριέςκολοκυθάκια ή μελιτζάνες; Το θρυλικό πιάτο έχει τα μυστικά του.

Με μια ματιά - 9 tips για πετυχημένα γεμιστά

1. Οι ντομάτες που προορίζονται για γεμιστά πρέπει να μην είναι παραγινωμένες, ώστε να στέκεται το περίβλημά τους όταν τις αδειάσετε και να κρατήσουν στο ψήσιμο με τη γέμιση.

2. Κόβετε μια φέτα-καπάκι από τα λαχανικά (ντομάτες ή πιπέριες) απ’ την πλευρά που είναι το κοτσάνι, φροντίζοντας να μην την αφαιρέσετε εντελώς για να τα ξανακλείσετε, όταν τα γεμίσετε. Τώρα βέβαια αν τελικά σας κοπεί, δεν πειράζει -ακουμπήστε την πάνω στο λαχανικό όταν το γεμίσετε.

4. Αν φτιάχνετε γεμιστά κολοκυθάκια ή μελιτζάνες αντί να κόψετε το καπάκι απ’ τη μεριά του κοτσανιού, μπορείτε να αφαιρέστε μια φέτα κατά μήκος του μακρόστενου λαχανικού, για να αδειάσετε ευκολότερα τη σάρκα τους.

5. Με ένα κουταλάκι του γλυκού ή το ειδικό εργαλείο αδειάστε το εσωτερικό τους φροντίζοντας να αφήσετε λίγη περιμετρικά, ώστε να κρατούν το σχήμα τους. Ειδικά στις πιπεριές, απλώς καθαρίστε μεμβράνες και σπόρους.

6. Αλατίστε ελάχιστα το εσωτερικό των άδειων λαχανικών. Στις ντομάτες, αν θέλετε, προσθέστε λίγη ζάχαρη να ισορροπήσει την όξινη επίγευση, εκτός και αν φτιάχνεται ανατολίτικου τύπου γέμιση με σταφίδες και κουκουνάρι, οπότε δεν ενδείκνυται και η προσθήκη επιπλέον γλυκαντικού.

7. Για το ρύζι της γέμισης, που είθισται να είναι τύπου Καρολίνα, υπολογίστε μια μεγάλη κουταλιά της σούπας για κάθε λαχανικό, καθώς με το ψήσιμο φουσκώνει. Μπορείτε να γεμίσετε λαχανικά και με πλιγούρι ή κους κους.

8. Φυλάξτε λίγους απ’ τους χυμούς και τη σάρκα από τις ντομάτες που αδειάσατε και περιχύστε με αυτά το φαγητό πριν το βάλετε στο φούρνο. Συμβάλλουν στο να βγει ακόμη νοστιμότερη η σαλτσούλα, ειδικά αν σκορπίσετε και μερικές πατάτες στο ταψί.

9. Πασπαλίστε, αν θέλετε, την επιφάνεια των λαχανικών με λίγη φρυγανιά, αφού κλείσετε τα λαχανικά ξανά με τα καπάκια.

Συνταγή για ντομάτες και πιπεριές γεμιστές

Μια πολύ λαχταριστή συνταγή για πεντανόστιμα γεμιστά με ρύζι, δύοσμο, μαϊντανό και πατατούλες στο φούρνο μπορείτε να βρείτε στο icookgreek.com πατώντας εδώ.

ρύζιδακτύλιοςtipsγεμιστάπλιγούρι