Food & Drink|11.07.2023 08:10

Σλουρπ! Πινέζες-πειρασμοί στο γαστρονομικό χάρτη της Καλαμάτας

Χριστίνα Τσαμουρά

Οι foodies, καλοφαγάδες, εκλεκτοφάγοι ή -όπως αλλιώς τους προτιμάτε, πείτε τους- το ξέρουν ήδη: η Καλαμάτα εξελίσσεται σε άκρως ενδιαφέροντα γαστρονομικό προορισμό, καθώς στα εκλεκτά τοπικά προϊόντα (ελαιόλαδο κι ελιές, μέλι, κηπευτικά κ.λπ.) και τις παραδοσιακές μαγειρικές προστίθενται νέες ιδέες και εγχειρήματα από μια μαγιά ανθρώπων που προσπαθεί ο καθένας με τον τρόπο του «να πάει το πράγμα παρακάτω» χωρίς να χάνει τη σχέση του με τη γαστρονομική ταυτότητα και κουλτούρα της περιοχής. Και όλο αυτό συνήθως με μια καλή και τίμια σχέση ποιότητας – τιμής. Η πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, με το όμορφο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της, το μεγάλο παραλιακό της μέτωπο και την αξιοζήλευτη απλωσιά της σε δρόμους και πεζοδρόμια (τη χαρά των ποδηλατόφιλων, των «τρεχατζήδων» και των περιπατητών) αξίζει κάτι παραπάνω από «μια στάση για ξεμούδιασμα» στο δρόμο του ταξιδιού. Αν αποφασίσετε να της αφιερώσετε το χρόνο που της πρέπει, έχετε στο νου σας τις παρακάτω γευστικές στάσεις σε μια λίστα με αλφαβητική -και ουχί αξιολογική ή θεματική- σειρά.

Αγορά Καλαμάτας (Λαϊκή)

Τετάρτες και Σάββατα στην πολύβουη Λαϊκή Αγορά της Καλαμάτας χτυπάει η καρδιά των παραγωγών της Μεσσηνίας. Μπορεί η ατμόσφαιρα της νέας Δημοτικής Αγοράς να μην έχει την πατίνα του χρόνου και την παλιακή γοητεία του υπέροχου κτιρίου της παλαιάς Δημοτικής Αγοράς της πόλης (όπου σήμερα στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο), ωστόσο η αμεσότητα των ανθρώπων και η πανδαισία των τοπικών αγροτικών προϊόντων με την ποικιλία, τη φρεσκάδα και την πολυχρωμία τους προδιαθέτουν τον ταξιδιώτη να τα γευτεί σε πιάτα της τοπικής κουζίνας ή σε πιο δημιουργικές ιδέες. Οι λάτρεις της αυθεντικότητας θα ενθουσιαστούν με τις εικόνες, ενώ όσοι μένουν σε ενοικιαζόμενους χώρους με κουζινάκι δεν θα αντισταθούν στον πειρασμό να προμηθευτούν από εδώ μαναβική εποχής αλλά και το κρέας ή το ψάρι τους και να επιδοθούν στα δικά τους μαγειρέματα.

Info: Ψηλά στη Σπάρτης, στη σκιά του Κάστρου, Καλαμάτα 

Γαλακτομπούρεκο Σκιαδά

«Πού να το τρώγατε ζεστό»! Η κυρία Μαρία, σύζυγος του κύριου Νίκου που έμαθε την τέχνη από τον πατέρα του, μας φιλεύει κομμάτια από το φημισμένο τους γαλακτομπούρεκο που μοσχοβολάει φρέσκο βούτυρο. Όμως και κρύο που το δοκιμάζουμε στο τέλος της ημέρα τη φήμη του τη δικαιώνει. Ο αστικός μύθος λέει πώς γαλακτομπούρεκο του Νίκου Σκιαδά έφαγε μέχρι και η Χίλαρι Κλίντον, όταν ήρθε με τον σύζυγό της, τέως πλανητάρχη, στην Ελλάδα. Η αλήθεια είναι όμως πως με τα γαλακτομπούρεκα Σκιαδά έχουν γλυκαθεί γενιές και γενιές Καλαματιανών, αλλά και αμέτρητων επισκεπτών της πόλης. Η πετυχημένη συνταγή του μετράει πάνω από 100 χρόνια ζωής, αφού το ιστορικό ζαχαροπλαστείο στέκει στην ίδια θέση από τα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 1900. Στο ζαχαροπλαστείο Σκιαδά φτιάχνονται ακόμη κορνεδάκια, σοκολατίνες, αμυγδάλου και άλλες ολόφρεσκες παστούλες εποχής.

Info: Υπαπαντής 8, Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας

Γευσιγνωσίες ελαιολάδου και άλλα νόστιμα στο Τροφοπωλείο 51

Αν ψάχνετε μονοποικιλιακά premium ελαιόλαδα και κάποιον γνώστη να σας μυήσει στα «φρουτώδη», τα «πικρά» και τα «πικάντικα» χαρακτηριστικά τους, στο πίσω μέρος του μικρού παντοπωλείου που βρίσκεται κοντά στη Δημοτική Αγορά σας περιμένει ο άνθρωπός σας: ο Γιώργος Κουτέλας, πιστοποιημένος γευσιγνώστης ελαιολάδου, με συμμετοχές σε διεθνείς διαγωνισμούς. Εκτός απο γευσιγνωσίες ελαιολάδου στο Τροφοπωλείο 51 θα βρείτε και εκλεκτά τυποποιημένα προϊόντα, ελαιόλαδα και ελιές, αρωματικές βαλσαμικές κρέμες,  φυσικό θαλασσινό αλάτι,  μανιάτικη κάππαρη και άλλες λιχουδιές της ευρύτερης περιοχής.  

Info: Τροφοπωλείον 51, Σπάρτης 51, Καλαμάτα

Δίπλες της «Παράδοσης»

Από τα παραδοσιακά γλυκά της μεσσηνιακής γης οι δίπλες, συντρόφευαν τους ντόπιους σε αρραβώνες, γάμους, βαφτίσια και σε όλες τις γιορτές. Λέγεται μάλιστα πως όσο περισσότερα διπλώματα έχουν τόσο πιο σφιχτά δένουν τις χαρές. Σε αρκετά σημεία στην Καλαμάτα θα βρείτε καλές δίπλες. Όπως οι δίπλες της «Παράδοσης», που είναι χειροποίητες με προσεγμένα υλικά, αυγά, αλεύρι, καρύδι και μέλι. Φτιάχνουν και new age δίπλες, σοκολατένιες, με κουφέτο ή με τρουφάκια.

Info: Γεωργούλη 4, Καλαμάτα

Λουκάνικα και παστά στου Oικονομάκου

Αν ψάχνετε τοπικά αλλαντικά ποιότητας με βάση το χοιρινό κρέας για το οποίο φημίζεται η περιοχή, παραδοσιακό παστό και λουκάνικα, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον Οικονομάκο και στις γαβάθες με τα καλούδια του. Τα λουκάνικά τους φτιάχνονται με διαλεχτό κρέας καθαρισμένο προσεκτικά και κομμένο σε μικρά κομμάτια (όχι κιμάς δηλαδή), κρασί και πορτοκάλι, μείγμα που μπαίνει σε φυσικό χοιρινό έντερο. Αξεπέραστο και το παστό από χοιρινή σπάλα που παστώνεται σε χοντρό αλάτι, καπνίζεται με ξύλα και αρωματικά του βουνού, φασκόμηλα και σκίνα και τέλος βράζεται με κρασί, ελαιόλαδο και μπαχαρικά.

Info: Ιθώμης 12, Καλαμάτα

Μαθήματα παραδοσιακής μαγειρικής και γαστρονομικοί περίπατοι με το Mama’s Flavours

Με έδρα την Καλαμάτα, η Μαρία Μοναστηριώτη και η ομάδα της, υπόσχονται μοναδικές εμπειρίες γάστρο-τουρισμού μέσα στην πόλη, αλλά και σε επιλεγμένους προορισμούς σε Μεσσηνία, Αρκαδία, Λακωνία, Αργολίδα και Κορινθία. Με οδηγό την αγάπη τους για την ελληνική γαστρονομία και τον πολιτισμό, στο Mamma’s Flavours φροντίζουν να γνωρίσει ο επισκέπτης όχι μόνο τις ιδιαίτερες γεύσεις κάθε τόπου, αλλά και τους ανθρώπους που τις δημιουργούν. Food tours, μαθήματα μαγειρικής με ντόπιες καλοκυράδες αλλά και επαγγελματίες σεφ, γευσιγνωσίες τοπικών προϊόντων, εκδρομές με επίκεντρο το παραδοσιακό φαγητό, επισκέψεις σε χωριουδάκια και τοπικά εργαστήρια και λαχταριστά τραπεζώματα με ατελείωτους μεζέδες, είναι μερικές από τις όμορφες γαστρο-εμπειρίες που οργανώνει το τιμ του Mama’s Flavours.

Info: Πλατεία Καίσαρη 26, Καλαμάτα

Μανιτάρια και μανιταρομεζέδες στην Cantharella

Μια υπέροχη έκπληξη περιμένει κρυμμένη στα στενάκια του ιστορικού κέντρου της Καλαμάτας τους μανιταρόφιλους σουλατσαδόρους. Ένα άψογης αισθητικής κατάστημα που διαθέτει μανιτάρια σε κάθε πιθανή εκδοχή, ωμά ή μαγειρεμένα σε λαχταριστά πιάτα. O Λάμπρος Καραγγελής δημιούργησε τον εξειδικευμένο χώρο όπου συναντιούνται η παραγωγή, το κυνήγι και η μαγειρική των μανιταριών με τους απανταχού φίλους τους. Βρήκαμε ωμά φρέσκα μανιτάρια κάθε λογής, αλλά και μεταποιημένα. Η μανιταρόπιτα στο χέρι ήταν άπαιχτη, με φανταστικό φύλλο και με την πιο μανιταρένια γέμιση που μπορείτε να φανταστείτε. Στα καλαίσθητα τραπεζάκια μέσα σε μια γενικότερη eco-friendly αισθητική μπορεί κανείς να καθίσει και να απολαύσει από έγκρολς, ριζότο και κριθαρότο μανιταριών μέχρι ζυμαρικά με μανιτάρια, πίτσα και φαγητό ημέρας.

Info: Αιπύτου 2, Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας

Μπακαλιάρος τσιλαδιά «Στο Κύμα»

Αν θέλετε να δοκιμάσετε το παραδοσιακό πιάτο που πλέκει τον παστό μπακαλιάρο με τις μεσσηνιακές σταφίδες και τις γλυκές καλοκαιρινές ντομάτες σε κλίμα απολύτως χαλαρό και κυριολεκτικά πάνω στο κύμα, περάστε από το ουζερί του Ανδρέα Ζαγάκου στο ήσυχο κομμάτι της Παραλιακής. O ίδιος, απ’ τους ιδρυτές του Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας, έχει αφηγηθεί και τη λιμανίσια ιστορία του ιδιαίτερου πιάτου στο icookgreek.com (μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ). Στο ουζέρι του, που μένει όλο το χρόνο ανοιχτό, θα απολαύσετε μπροστά στη θάλασσα από τους πρωινούς σας καφέδες μέχρι τις πραγματικά «θηριώδεις» ποικιλίες του, όταν έρθει η ώρα για τα τσιπουράκια και τα ουζάκια σας.

Info: Ναυαρίνου 167, Καλαμάτα

Παστέλι Λάμπου

Εκτός από τις δίπλες, στα τοπικά γλυκίσματα της περιοχής συγκαταλέγεται και το παστέλι. Παραδοσιακό μαλακό παστέλι μόνο με μέλι και σουσάμι χωρίς ζάχαρη -ανάμεσα στα τόσα άλλα είδη τους- φτιάχνει η παστελοποιία Λάμπου που λειτουργεί από το 1950. Για όσους δεν θέλουν ζάχαρη στη διατροφή τους παρά μόνο τη γεύση του μελιού και του φυσικού σουσαμιού.

Info: Σταδίου 3 και Μιαούλη & Μεθώνης 1, Καλαμάτα 

Καφενεία, μπιστρό και εστιατόρια που ξεχωρίζουν

Θα χρειαστεί να επανέρθουμε με νέο άρθρο, καθώς ο χώρος πραγματικά δεν επαρκεί για να στριμωχτεί εδώ η πλούσια εστιατορική σκηνή της Καλαμάτας. Εσείς κρατήστε στο νου σας ότι στην πόλη θα βρείτε από εξαιρετικά κλασικά μαγειρεία με παραδοσιακή κουζίνα όπως τα Ρολλά (Σπάρτης 53, Καλαμάτα) και ιστορικά καφενεία-μεζεδοπωλεία, όπως ο Θίασος (Υπαπαντής 7) μέχρι απίθανα νεο-μαγειρεία όπως το Μπλε Καναρίνι (Κρήτης 34) και οι Βερσαλλίες (Ευαγγελιστρίας 46). Αξέχαστο θα σας μείνει και το φαγητό Στου Κώστα (περιοχή Μπουρνιάς), ενώ αν αγαπάτε το κρασί σε μπιστρό ατμόσφαιρα μην παραλείψετε το Φοίνο (Υπαπαντής 35).  Για ψάρι στη μαρίνα στο Νοτιά (Ύδρας και Ποσειδώνος 4), αλλά και στις Κιτριές, στις ψαροταβέρνες του Μίμη και του Γαϊτανάρου.

ΜεσσηνίακρασίελαιόλαδοΚαλαμάταγαστρονομίαγαστρονομικός τουρισμόςεστιατόριοφαγητό