Food & Drink|18.07.2023 08:08

Πλούσιες σε χρώμα, γεύσεις κι αρώματα - Έξι σαλάτες για το καλοκαίρι

Newsroom

Για τη μέση του τραπεζιού ή για κυρίως πιάτο (ειδικά αν περιέχουν όσπρια ή ζυμαρικά), οι δροσερές σαλάτες με λαχανικά εποχής είναι πάντα ευπρόσδεκτες τους θερινούς μήνες. Ακολουθεί μια επιλογή από καλοκαιρινές σαλάτες του Έθνους/EatMe και του ICookGreek.

Συνταγή για σύγχρονη χωριάτικη σαλάτα

Από το Έθνος/EatMe η συνταγή συτό, για την οποία -όπως σημειώνεται- η πικλοποίηση του αγγουριού είναι προαιρετική και μπορεί να παραλειφθεί.

Υλικά: 500 γρ. διάφορα ντοματίνια (βελανίδια, κίτρινα, ζέμπρα κ.λπ.), κομμένα στη μέση, 2 μικρά αγγουράκια τύπου Κνωσού, κομμένα σε ζαράκια, πίκλα, 1 φρέσκο κρεμμύδι, κομμένο σε διαγώνιες λεπτές φέτες, 1/2 πράσινη πιπεριά κέρατο, κομμένη σε λεπτές φέτες, 120 γρ. φέτα τριμμένη (μπορεί να αντικατασταθεί με ξύγαλο, ξινομυζήθρα ή κατίκι), 6-7 καππαρόφυλλα, 2 κ.σ. κάππαρη, 80 γρ. ελιές, κομμένες σε ροδέλες, 1 μάτσο αντράκλα, 6-7 μικρά παξιμάδια, 50 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, 2 κ.σ. ξίδι, αλάτι, ρίγανη, λίγα φύλλα βασιλικού Για την πίκλα αγγουριού: 1/2 ποτήρι ξίδι από κόκκινο κρασί, 1/2 ποτήρι νερό, 1/2 κ.σ. αλάτι, 1/2 κ.σ. ζάχαρη

Εκτέλεση: Για να φτιάξουμε την πίκλα αγγουριού, βάζουμε σε ένα μπολ το ξίδι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Ρίχνουμε τις φέτες του αγγουριού και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε να μείνουν 10 λεπτά και σουρώνουμε. Βάζουμε σε ένα άλλο μπολ με πολύ κρύο νερό το κρεμμυδάκι και το αφήνουμε για 10 λεπτά. Στραγγίζουμε. Στον πάτο της σαλατιέρας τοποθετούμε τα παξιμαδάκια και στη συνέχεια
ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το τυρί. Προσθέτουμε αλάτι, ρίγανη, ελαιόλαδο και ξίδι και ανακατεύουμε. Βάζουμε από πάνω το τυρί και τα φύλλα βασιλικού και σερβίρουμε.

Συνταγή για σαλάτα ψητών λαχανικών

Κατάλληλη και για γαρνιτούρα και για ελαφρύ κυριώς πιάτο, η σαλάτα ψητών κολοκυθιών με φέτα και δυόσμο είναι από τις πολύ αγαπητές. Η συνταγή δημοσιεύεται στο icookgreek.com και μπορείτε να τη δείτε πατώντας εδώ.

Συνταγή για σαλάτα με μελιτζάνες, ντοματίνια και μυρωδικά

Ψητές μελιτζάνες, πιπεριές κέρατο και ντοματίνια πρωταγωνιστούν σ’ αυτή την ελαφριά, δροσερή, πλούσια σε χρώματα, γεύσεις κι αρώματα σαλάτα, που είναι ιδανική αν θέλετε να προσθέσετε στο τραπέζι σας κάτι λίγο διαφορετικό από τα συνηθισμένα, αλλά φτιαγμένο με απλά υλικά. Η συνταγή είναι από το αρχείο του Έθνους/EatMe

Υλικά: 2 μεγάλες φλάσκες μελιτζάνες, 300 γρ. ντοματίνια, 2 πράσινες πιπεριές κέρατο, 2 ξερά κρεμμύδια, ½ ματσάκι μαϊντανός, 1 κουτ. γλυκού βασιλικός, 1 κουτ. γλυκού θυμάρι, ½ κουτ. γλυκού ρίγανη, ελαιόλαδο, ξίδι μπαλσάμικο, αλάτι

Εκτέλεση: Πλύντε και κόψτε τις μελιτζάνες σε μεγάλους κύβους. Βάλτε τα κομμάτια της μελιτζάνας σε ένα ταψί, περιχύστε τα με λίγο ελαιόλαδο, αλατίστε και ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 30 λεπτά. Αφού ψηθούν, βγάλτε τις μελιτζάνες από τον φούρνο και αφήστε τες να κρυώσουν. Καθαρίστε και κόψτε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες, ψιλοκόψτε τις πιπεριές και κόψτε τα ντοματίνια στη μέση. Βάλτε σε ένα μπολ τα ψιλοκομμένα λαχανικά, προσθέστε τις μελιτζάνες και πασπαλίστε με τον βασιλικό, τη ρίγανη και το θυμάρι. Αλατίστε, ρίξτε 4 κουταλιές ελαιόλαδο, 2 κουταλιές ξίδι, τα τρυφερά φύλλα του μαϊντανού, ανακατέψτε και σερβίρετε.

Συνταγή για πανεύκολη σαλάτα ζυμαρικών με ντοματίνια και μοτσαρέλα

Μια σαλάτα στο πνέυμα της caprese με ιταλιάνικο αέρα και μεσογειακή αύρα ενισχυμένη με τα ζυμαρικά της αρεσκείας σας -αρκεί να είναι κοντά.

Υλικά: 1 πακέτο πένες ή άλλο κοντό ζυμαρικό, 12 ντοματίνια κομμένα στα δύο ή στα τέσσερα, 100 γρ. φρέσκια μοτσαρέλα, σε μπαλάκι ή κομμένη σε κύβους, 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο βασιλικό, 3-4 κουταλιά της σούπας πέστο, έτοιμο ή σπιτικό

Εκτέλεση: Βράζετε τα ζυμαρικά μέσα σε αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους. Τα στραγγίζετε και τα αδειάζετε σε μπολ σερβιρίσματος. Προσθέτετε τα ντοματίνια, τη μοτσαρέλα και τα φυλλαράκια βασιλικού και ανακατεύετε.
Ρίχνετε το πέστο στα ζυμαρικά. Ανακατεύετε καλά και σερβίρετε.

Συνταγή για αγγουροσαλάτα με ραπανάκια και σάλτσα γιαουρτιού

Δροσερή σαλάτα με βάση τα ζουμερά αγγουράκια από το icookgreek.com. Δείτε πώς θα τη φτιάξετε πατώντας εδώ.

Συνταγή για σούπερ υγιεινή σαλάτα με φακές, ελιές και φρέσκες, καλοκαιρινές ντομάτες

Αν σκέφτεστε μόνο σε χειμωνιάτικα πιάτα, καιρός να αρχίσετε να τα κάνετε θρεπτικές και υγιεινές καλοκαιρινές σαλάτες, όπως η εικονιζόμενη, τη συνταγή της οποίας θα βρείτε εδώ.

σαλάτασαλάτεςσυνταγέςκολοκύθιαμελιτζάναχωριάτικη σαλάταντομάτα