Food & Drink|22.08.2023 08:10

Βέροια - Γαστρονομική διπλωματία με φασουλονταβάδες και ρεβανί

Newsroom

Φασουλονταβάς και ρεβανί πρωταγωνιστούν στην προσπάθεια του Δήμου Βέροιας να αναδείξει τη γαστρονομική του ταυτότητα και μέσα από αυτήν να κάνει περισσότερο γνωστά τα προϊόντα του τόπου και να προσφέρει γαστρονομικές εμπειρίες στους επισκέπτες της περιοχής.

Στη Βέροια ο φασουλονταβάς συνδέεται και με το σουσάμι

Πριν από το 1950, όταν υπήρχαν ακόμη πολλοί νερόμυλοι στην περιοχή της Βέροιας, το σουσάμι έβγαινε άφθονο από τον κάμπο της περιοχής και από το άλεσμά του παραγόταν σουσαμέλαιο και ταχίνι. Σε εποχές δύσκολες, με τρόφιμα λιγοστά και πείνα περισσή, τα συγκεκριμένα προϊόντα του τόπου «συνόδευαν» τα φασόλια σε έναν σχετικά ασυνήθιστό συνδυασμό για την υπόλοιπη Ελλάδα. Στα παραδοσιακά πήλινα σκεύη που φτιάχνονταν στην πόλη ανμειγνύοντα τα θρεπτικά αυτά υλικά και ψήνονταν σε ένα ταπεινό αλλά πλούσιο σε διατροφικά στοιχεία φαγητό. Αυτό το φαγητό βοήθησε τον κόσμο να επιβιώσει και αντιστάθηκε στον χρόνο, παραμένοντας μέχρι σήμερα το βασικό παραδοσιακό πιάτο της περιοχής.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σεφ και ιδιοκτήτης εστιατορίου στη Βέροια Γιάννης Σαμούκας είχε πει σχετικά: «Ο φασουλονταβάς, που στην περιοχή μας έχει τις ιδιαιτερότητες του σουσαμιού και του πήλινου σκεύους, διατηρήθηκε ως συνταγή στην καθημερινότητα, ενώ σήμερα είναι πια και ένα comfort νόστιμο φαγητό, με υψηλής αξίας συστατικά, που σερβίρεται μαζί με vegan λουκάνικο από παντζάρι ή με κανονικό λουκάνικο στην περιοχή».

Πώς μπήκε το γιαούρτι στο ρεβανί της Βέροιας

Η ιστορία με το ρεβανί Βεροίας είναι κι αυτή παλιά και συνδέεται άρρηκτα με το γιαούρτι. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ζαχαροπλαστών της Βέροιας, Τάσο Παγούρα, ξεκίνησε το 1886, επί Τουρκοκρατίας, από το γαλακτοπωλείο της οικογένειας Χοχλιούρου: «Το γιαούρτι είναι το έναυσμα της ιστορίας του γλυκού. Τότε πωλούνταν χύμα στο γαλακτοπωλείο και άρχισε να αξιοποιείται ως βασικό συστατικό στη συνταγή του, που από τότε μένει η ίδια». Με τον καιρό, το ρεβανί πήρε τη θέση του στο γαλακτοπωλείο, δίπλα στο γιαούρτι και όσοι άρχισαν να το παρασκευάζουν, συμφώνησαν στα βασικά υλικά. Μέχρι σήμερα που ο καθένας έχει τα μυστικά του, από όλους τους παρασκευαστές του στη Βέροια υιοθετούνται τα βασικά υλικά -που είναι βέβεια ντόπια: το γιαούρτι, τα αυγά, το νερό... «Το ρεβανί της περιοχής δεν μοιάζει με τα άλλα που κυκλοφορούν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας» υποστηρίζει ο κ. Παγούρας.

Στις Βρυξέλλες ο φάκελος για το ρεβανί

Σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες για να πιστοποιηθεί το ρεβανί Βεροίας με το σήμα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), ο σχετικός φάκελος «έφυγε» από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θετική εισήγηση και βρίσκεται πλέον στις Βρυξέλλες, ενώ η σχετική απόφαση αναμένεται τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Τι είναι η γαστρονομική διπλωματία - Συλλογική δράση, πολλοί οι φορείς

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τουρισμού του Δήμου Βέροιας Λάζαρο Ασλανίδη, το εγχείρημα της γαστρονομικής διπλωματίας ξεκίνησε μέσα από την ανάλυση των τοπικών προϊόντων, που είναι πολλά λόγω του μικροκλίματος στη Βέροια.

«Είναι ένας νέος τομέας που αναδεικνύεται τελευταία στην Ευρώπη και προβάλλει την τοπική κουζίνα και παράδοση για κάθε περιοχή ξεχωριστά» σημειώνει ο κ. Ασλανίδης. Στο πλαίσιο αυτό, θα δημιουργηθεί μενού - πρόταση για τους εστιάτορες του τόπου, αλλά και προτάσεις που θα απευθύνονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων (παιδιά, vegan, vegetarian, διαβητικοί, άτομα με υψηλή χοληστερίνη κ.ά.) «Οι σεφ θα φτιάξουν αυτές τις συνταγές και εμείς θα τις προωθήσουμε ως Δήμος σε κάθε έκθεση που πηγαίνουμε, ενώ θα πείσουμε τους εστιάτορες της Βέροιας να τις εντάξουν στο μενού τους» προσθέτει.

Η συνολική δράση γαστρονομικής διπλωματίας στη Βέροια είναι συλλογική και σε αυτήν συμμετέχουν φορείς από τους τομείς της εστίασης, της αγροτικής παραγωγής, της γαστρονομίας, της αυτοδιοίκησης, του τουρισμού και της διπλωματίας.

Τον συντονισμό των φορέων της αγροδιατροφής και γαστρονομίας έχει αναλάβει ο σεφ και καθηγητής Γαστρονομίας Γιώργος Παλησίδης, ενώ οι σεφ της περιοχής ξεκίνησαν ήδη τις δοκιμές για τα υποψήφια πιάτα που θα ενταχθούν στο βασικό μενού. Ο κ. Παγούρας ξεφουρνίζει και σιροπιάζει το ρεβανί, ενώ ο κ. Σαμούκας φτιάχνει το φημισμένο «ξεστημένο» της Βέροιας, κεφτεδάκια από χοντροκομμένο μοσχαρίσιο κιμά με ξύδι, τσίπουρο και μαϊντανό, κουρκούτη και πρόβειο γιαούρτι. Δίπλα από το τηγάνι σιγοψήνεται στο φούρνο το χασάπικο, ζυγούρι με μοσχάρι και λαχανικά που καραμελώνουν στον νταβά...

γαστρονομίασουσάμιΒέροιαφασόλια