Food & Drink | 16.10.2023 07:20

Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων: Το νερό είναι ζωή, το νερό είναι τροφή

Χριστίνα Τσαμουρά

Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων, γνωστή ακόμη ως Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού ή Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής («World Food Day»), έχει θεσπιστεί η 16η Οκτωβρίου, ημερομηνία ίδρυσης το 1945 του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ. Κάθε χρόνο εστιάζει σε διαφορετική θεματική του μεγάλου της πεδίου αναδεικνύοντας παγκόσμια προβλήματα παραγωγής και σίτισης και προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσει κράτη, επιχειρήσεις και κοινωνία των πολιτών για αλλαγές πολιτικών, νοοτροπίας, αλλά και για εφαρμογή πρακτικών λύσεων. Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής του 2023 είναι αφιερωμένη στο πλέον πολύτιμο, μοναδικό και αναντικατάστατο αγαθό της ζωής, το νερό, που στερεύει, και καλεί για την προστασία του.

Το νερό είναι ζωή, το νερό είναι τροφή

Το νερό είναι απαραίτητο για τη ζωή στη Γη, χωρίς αυτό δεν υπάρχει τίποτα και κανείς. Καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του πλανήτη και αποτελεί πάνω από το 50% του σώματός μας. Με αυτό παράγεται η τροφή μας, παραμένουμε ζωντανοί και υποστηρίζεται η καθημερινή μας διαβίωση. Ο πολύτιμος αυτός πόρος δεν είναι όμως ανεξάντλητος και πρέπει να πάψουμε να τον βλέπουμε ως δεδομένο. Μπορεί το 71% της επιφάνειας της Γης να καλύπτεται από νερό, αλλά μόνο το 2,5% του νερού αυτού είναι πόσιμο, κατάλληλο για τη γεωργία και για τις περισσότερες βιομηχανικές χρήσεις. Η γεωργία απορροφά το 72% των παγκόσμιων αποθεμάτων γλυκού νερού, το οποίο -όπως όλοι οι φυσικοί πόροι- δεν είναι αστείρευτο. 

Τι απειλεί τους υδάτινους πόρους του πλανήτη

Η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού, η αστικοποίηση, η αλόγιστη ανάπτυξη και η κλιματική αλλαγή θέτουν τους υδάτινους πόρους του πλανήτη υπό αυξανόμενη πίεση. Ταυτόχρονα, οι πόροι γλυκού νερού που αντιστοιχούν σε κάθε άνθρωπο έχουν μειωθεί κατά 20% τις τελευταίες δεκαετίες. Μαζί με τα αποθέματα που μειώνονται, επειδεινώνεται και η ποιότητα του νερού με γοργούς ρυθμούς εξαιτίας της μακροχρόνιας κακής διαχείρισης και χρήσης, της ρύπανσης και των άνευ όρων και ορίων εξορύξεων. Παράγοντες που μαζί με την κλιματική αλλαγή τείνουν να φέρουν τον πολύτιμο πόρο σε σημείο χωρίς επιστροφή.

Σήμερα, 2,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε χώρες με πρόβλημα λειψυδρίας. Μικροϊδιοκτήτες γης, αγροτικές οικογένειες που αγωνίζονται να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες, αυτόχθονες πληθυσμοί, μετανάστες και πρόσφυγες είναι οι ομάδες που πλήττονται εντονότερα. Η διεκδίκηση του ανεκτίμητου πόρου φέρνει μαζί της ολένα και αυξανόμενες συγκρούσεις. 

Περίπου 600 εκατομμύρια άνθρωποι υφίστανται τις επιπτώσεις της ρύπανσης, της υποβάθμισης των οικοσυστημάτων, τις συνέπειες των μη βιώσιμων πρακτικών και της κλιματικής αλλαγής. 

Ήρθε η ώρα να διαχειριστούμε το νερό με σύνεση

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων για να μην αφήσουμε πίσω μας κανέναν διψασμένο και πεινασμένο πρέπει να γίνουν μια σειρά αλλαγές:

  • Να παράγονται τρόφιμα και βασικά γεωργικά προϊόντα με λιγότερο νερό
  • Να διασφαλιστεί η ίση κατανομή του νερού στον κόσμο
  • Οι κυβερνήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Να υπάρξει επιστημονικός σχεδιασμός της διαχείρισης του νερού και τεκμηριωμένες πολιτικές προστασίας των υδάτινων πόρων. Οι πολιτικές αυτές να υποστηρίζονται με αυξημένες επενδύσεις, σχετική νομοθεσία, νέες τεχνολογίες.
  • Ως πολίτες να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό που τρώμε και ο τρόπος που παράχθηκε επηρεάζουν το νερό. Να κάνουμε τη διαφορά επιλέγοντας τοπικά, εποχιακά και φρέσκα τρόφιμα, να μειώσουμε τη σπατάλη φαγητού, να μη ρυπαίνουμε το νερό.

6 κινήσεις για μια διατροφή φιλική προς το νερό

1. Επιλέγουμε φρούτα και λαχανικά εποχής, γιατί συνήθως απαιτούν λιγότερο νερό για να φτάσουν στο τραπέζι.

2. Προσθέτουμε στη διατροφή μας περισσότερα από τα τρόφιμα που δεν χρειάζονται πολύ νερό στην παραγωγή τους. Όσπρια και ξηροί καρποί είναι planet friendly επιλογές. 

3. Διαλέγουμε φρέσκα προϊόντα που απαιτούν λιγότερο νερό για να παραχθούν σε σχέση με τα επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά.

4. Μειώνουμε τη σπατάλη τροφίμων, καθώς είναι και σπατάλη του νερού που χρειάστηκε για να παραχθούν. Χρησιμοποιούμε τα υπολείμματα σε νέες συνταγές.

5. Επιλέγουμε ψάρια που αλιεύτηκαν ή εκτρέφονται με βιώσιμο τρόπο.

6. Δεν αφήνουμε βρύσες να τρέχει χωρίς λόγο.

ΠΗΓΗ: Με πληροφορίες από τον Food and Agriculture Organization (FAO)

τρόφιμαΠαγκόσμια Ημέρα ΔιατροφήςΟΗΕΠαγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμωννερό