Food & Drink|20.11.2023 07:25

Αποξηραμένα μανιτάρια - Πώς τα χρησιμοποιείτε + Έξτρα tips για ανώτερη γεύση

Newsroom

Τραχανότο, κριθαρότο και ριζότο με μανιτάρια, μανιταρόπιτες, μανιταρόσουπες, σάλτσες με κρασί ή κρέμα γάλακτος για κρεατικά, ζυμαρικά και πιλάφι, μαγειρευτά με χοιρινό, κυνήγι και πουλερικά, αλλά και οπουδήποτε χρησιμοποιείτε φρέσκα μανιτάρια -όπως σε μια απλή ομελέτα- μπορείτε να προσθέσετε και αποξηραμένα μανιτάρια για να τονώσετε τη γεύση και τα αρώματά τους.

Προετοιμάζοντας τα αποξηραμένα μανιτάρια για μαγείρεμα

Τα αποξηραμένα μανιτάρια πριν χρησιμοποιηθούν στις συνταγές θέλουν μούλιασμα. Μουλιάζετε τα ξερά μανιτάρια για 30 λεπτά σε ζεστό νερό. Η υφή τους μετά από 30 λεπτά είναι μαστιχωτή και λίγο σκληρή. Εάν θέλετε να μαλακώσετε απόλυτα αποξηραμένα μανιτάρια, όπως βασιλομανίταρα, υπολογίστε μούλιασμα για 2-4 ώρες.

Έξτρα tips για ανώτερη γεύση

1. Μην πετάξετε το νερό όπου μούλιασαν τα αποξηραμένα μανιτάρια. Το νερό αυτό μπορεί να καταναλωθεί και έχει πάρει αρώματα και γεύση από τα μανιτάρια. Χρησιμοποιήστε το μαζί με τα υγρά στοιχεία της συνταγής σας (ζωμό ή νερό).

2. Μπορείτε να τα μουλιάσετε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε κρασί ή κονιάκ, αν φτιάχνετε κάποιο ιδιαίτερο έδεσμα (χοιρινό, πουλερικό ή κυνήγι) για το χειμωνιάτικο τραπέζι της Κυριακής ή της γιορτής.

3. Ρίξτε τα αποξηραμένα μανιτάρια στο μούλτι, όπως είναι χωρίς να τα μουλιάσετε, και λειτουργήστε τη συσκευή μέχρι να γίνουν σκόνη. Χρησιμοποιήστε τη σκόνη αυτή σε σάλτσες, σούπες, ομελέτες για περισσότερη γεύση. Πασπαλίστε κοτόπουλο και κρεατικά που προορίζονται για ψήσιμο ή ρίξτε τη μανιταρόσκονη στον κιμά.

μαγειρικήμανιτάριαtipsκουζίνα