Food & Drink|23.11.2023 16:34

Για τραπέζι - Τέσσερις γαρνιτούρες με γλυκοφάγωτα καρότα

Newsroom

Τα αγαπημένα καρότα με το εκρηκτικό πορτοκαλί χρώμα τους δεν είναι τα μόνα που βρίσκουμε στην αγορά. Ειδικά κοντά στην περίοδο των γιορτών συναντάμε τις δημοφιλείς ρίζες σε πολλά χρώματα, όπως το μοβ, το κίτρινο και ή ακόμη και το λευκό. Αν λοιπόν επιλέξετε να φτιάξετε γαρνιτούρα ή σνακ με βάση τα καρότα για το γιορτινό τραπέζι, των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς, σκεφτείτε και το ενδεχόμενο να δημιουργήσετε πιο πολύχρωμα πιάτα διαλέγοντας συνδυάζοντας διαφορεικά είδη καρότων.

Συνταγή για καρότα γλασαρισμένα με πορτοκάλι και μέλι

Υλικά: 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 500 γρ. καρότα, καθαρισμένα, κομμένα σε κομμάτια, 1/2 του φλιτζανιού φρέσκο ??χυμό πορτοκαλιού, 1/4 του φλιτζανιού μέλι, 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο αγελαδινό, 2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένο τζίντζερ (φρέσκο), αλάτι, ψιλοκομμένος μαϊντανός

Εκτέλεση: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και σοτάρετε τα καρότα. Προσθέτετε το ??χυμό πορτοκαλιού, το φλιτζάνι μέλι, το βούτυρο, αλάτι και ½ φλιτζάνι νερό. Μαγειρεύετε με σκεπασμένο το τηγάνι μέχρι να πήξει ελαφρά η σάλτσα (6–8 λεπτά).

Συνταγή για πουρέ καρότου

Υλικά: 1 κιλό καρότα, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο, 150 γρ. γραβιέρα, αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση: Βράζουμε τα καρότα και τα στραγγίζουμε καλά. Σοτάρουμε καλά το κρεμμύδι στη 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο. Ρίχνουμε τα καρότα και το σοταρισμένο κρεμμύδι στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε. Λιώνουμε τη 2η κουταλιά βούτυρο χωρίς να κάψει και προσθέτουμε τον πουρέ. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το τυρί τριμμένο, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

Συνταγή για τσιπς καρότου

Υλικά:  500 γρ. καρότα, 1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Κόβετε τα καρότα όσο πιο λεπτά μπορείτε (σε ροδέλες, φέτες ή μπαστουνάκια). Τα ανακατεύετε με το ελαιόλαδο, το κορν φλάουρ, το αλάτι και το πιπέρι και τα περιχύνετε με ελαιόλαδο. Στρώνετε τη λαμαρίνα του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί και απλώνετε τα καρότα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° Cγια 45' μέχρι να ξεροψηθούν, γυρίζοντάς τα ενδιάμεσα και από την άλλη πλευρά.

Συνταγή για ριζότο με καρότα, γραβιέρα και Κρόκο Κοζάνης

Το ριζότο δεν αποτελεί μόνο ένα ελαφρύ κυρίως πιάτο, γίνεται και εξαιρετικό συνοδευτικό. Ανακαλύψτε τη συνταγή για ένα θεσπέσιο ριζότο καρότου με γραβιέρα και κρόκο Κοζάνης ή σαφράν πατώντας εδώ. 

> Δείτε ακόμη συνταγή για Πικάντικη Καροτοσαλάτα πατώντας εδώ

ΧριστούγενναΚαρότογιορτινό τραπέζι