Food & Drink|24.12.2023 13:36

Συμβουλές και tips - Γλάσο πορτοκάλι για ψητό χοιρινό μπούτι ή ρολό

Newsroom

Το πορτοκάλι ταιριάζει έξοχα με το χοιρινό και ο συνδυασμός τους είναι συνηθισμένος και στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα.
Λουκάνικα, παστά και σύγλινο παρασκευάζονται συχνά με προσθήκη πορτοκαλόφλουδας ειδικά στην περιοχή της Λακωνίας και της Μεσσηνίας. Το πορτοκάλι χαρίζει στο χοιρινό φούρνου μια ξεχωριστή, χειμωνιάτικη και γιορτινή γεύση.

Δεν χρειάζεται να ψήνει κανείς οπωσδήποτε ένα ολόκληρο μπούτι ή ρολό παντσέτα με την πέτσα για να δοκιμάσει να προσθέσει μια πινελιά πορτοκαλιού στο φαγητό. Ακόμη και οι χοιρινές μπριζόλες μεταμορφώνονται με λίγη πορτοκαλένια σάλτσα.

Για να γλασάρετε ολόκληρο μπούτι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμη και μαρμελάδα πορτοκάλι, στην οποία έχετε προσθέσει χυμό πορτοκάλι, λίγο ξίδι βαλσαμικό ή μουστάρδα και έχετε ζεστάνει σε κατσαρολάκι. Μπορείτε ακόμη να προσθέσετε ενα αλκοολούχο όπως κονιάκ, ουίσκι ή ρούμι.

Μην αλείφετε το χοιρινό φούρνου απο την αρχή του ψησίματος γιατι θα ροδίσει αμέσως και δεν θα προλάβετε να το ψήσετε σωστά. Αλείψτε το κρέας με το γλάσο προς το τέλος του ψησίματος.

Tip. Αφού αλείψετε το χοιρινό με το γλάσο πορτοκαλιού, αφήστε το να σταθεί λίγη ώρα πριν το σερβίρετε. Μην βάλετε το γλάσο από την αρχή του ψησίματος γιατί θα σκουρύνει πολύ το χρώμα.

Δείτε συνταγή για γλάσο πορτοκαλιού για χοιρινό πατώντας εδώ.

χοιρινόπορτοκάλια