Food & Drink|29.12.2023 07:50

Σούπερ αφράτη, φουσκωτή βασιλόπιτα-κέικ και 4 tips για να πετύχει

Newsroom

Πρωτοχρονιά χωρίς πρωτοχρονιάτικη πίτα δεν γίνεται. Φτιάξτε τη δική σας, έτσι για το καλό, με την εξαιρετική συνταγή του Γιάννη Μπρατσολιά. Ο ταλαντούχος chef του ξενοδοχείου Wyndham Poseidon Loutraki, που έχει επίσης διατελέσει executive private chef στο πολυτελές Four Seasons Resort Hotel στις Σεϋχέλλες, μοιράζεται μαζί μας τα υλικά και την εκτέλεση για σούπερ αφράτη και φουσκωτή βασιλόπιτα - κέικ, αλλά και 4 tips για να πετύχει. 

Τips για τη βασιλόπιτα-κέικ

  1. Τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  2. Χτυπάτε τα υλικά στο μίξερ τουλάχιστον 4 λεπτά.
  3. Ψήνετε τη βασιλόπιτα πάντα σε προθερμασμένο φούρνο.
  4. Μην ανοίξετε την πόρτα του φούρνου παρά μόνο τα τελευταία 10 λεπτά πριν το τέλος του ψησίματος.

Συνταγή για βασιλόπιτα-κέικ του Γιάννη Μπρατσολιά

Υλικά: 1 κούπα βούτυρο, 2 κούπες ζάχαρη, 6 αυγά, 1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κουταλάκι κρεμόριο, 1½ κουταλάκι σόδα, 2 κουταλιές κονιάκ, 2/3 κούπας γάλα, 1 κουταλιά ξύσμα λεμόνι, ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση: Ανακατέψτε τα είδη των αλεύρων με το κρεμόριο και τη σόδα. Χτυπήστε το βούτυρο στο μίξερ να αφρατέψει. Προσθέστε σιγά σιγά τη ζάχαρη και συνεχίστε το χτύπημα, ώσπου να ασπρίσει το μείγμα. Προσθέστε ένα ένα τα αυγά, ρίχνοντας και 1-2 κουταλιές αλεύρι ύστερα από κάθε αυγό. Ρίξτε το ξύσμα και το κονιάκ. Συνεχίζοντας το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα προσθέστε το γάλα και το υπόλοιπο αλεύρι. Αδειάστε το μίγμα σε καλά βουτυρωμένη φόρμα ή ταψί, βυθίστε και το φλουρί και ψήστε τη βασιλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 175° C για 1 ώρα. Αφήστε την να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη.

Πρωτοχρονιάβασιλόπιταchefσυνταγές