Food & Drink|05.02.2024 07:25

Μαρμελάδες και τσάτνεϊ λαχανικών για να «σηκώσετε» τη γεύση τυριών, μπέργκερ, σάντουιτς

Newsroom

Είναι ικανές να δώσουν το «φιλί της ζωής» στο πιο απλό τυράκι και στο καθημερινό σαντουιτσάκι -πόσο μάλλον στα διαλεχτά τυροκομικά ενός προσεγμένου πλατό που φτιάχτηκε για να συντροφεύσει το κρασί της συντροφιάς. Ή τα σούπερ περιποιημένα σπιτικά μπέργκερ που φτιάχτηκαν για χαλαρές στιγμές στο σπίτι. Ο λόγος για τις «άλλες» μαρμελάδες, τις γλυκοξινοπικάντικες εκείνες «ντίβες» των τυρένιων ποικιλιών και ορεκτικών, που φτιάχτηκαν από παντζάρια, κρεμμύδια, ντομάτες και άλλα λαχανικά.

Με βαλσαμικό, καστανή ζάχαρη και μπαχάρια

Το μηλόξιδο και το βαλσαμικό ξίδι, η καστανή ζάχαρη, το καυτερό τσίλι και η καπνιστή πάπρικα, ο σιναπόσπορος και λογής λογής μπαχάρια, είναι οι πλέον συνηθισμένοι συμπρωταγωνιστές των μαρμελάδων αυτών όπου τον πρώτο ρόλο κρατά το επιλεγμένο λαχανικό ή συνδυασμός λαχανικών, αλλά και λαχανικών-φρούτων. Το ίδιο ισχύει και για τα τσάτνεϊ που συχνά εκτός από τον πολτό περιέχουν τα λαχανικά σε ολόκληρα κομμάτια ή φέτες.

Συνταγή για μαρμελάδα παντζάρι

Υλικά: 200 γρ. παντζάρια, βρασμένα και κομμένα σε χοντρά κομμάτια, 50 γρ. βερίκοκα φρέσκα, 100 γρ. ζάχαρη, 350 ml νερό, 2-3 κουταλιές της σούπας χυμός λεμονιού

Εκτέλεση: Ετοιμάζετε τη μαρμελάδα βάζοντας όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και βράζοντάς τα για 20΄σε μέτρια φωτιά. Μόλις είναι έτοιμα, πολτοποιείτε τα υλικά στο μπλέντερ.
Tip. Σερβίρετε τη μαρμελάδα με σαγανάκια ή ψητό κατσικίσιο τυρί.

Συνταγή για τσάτνεϊ με κίτρινη κολοκύθα και πορτοκάλια

Υλικά: 1 κιλό σάρκα κολοκύθας τριμμένη σε χοντρό τρίφτη, 2-3 μέτρια πορτοκάλια, 1 κιλό ζάχαρη, 1 ½ ποτήρι νερό, ο χυμός 1 λεμονιού, 1 ξυλάκι κανέλας, 2-3 γαρίφαλα, λίγη μαστίχα σε σκόνη

Εκτέλεση: Ξύνετε ελαφρά τη φλούδα των πορτοκαλιών και τα ρίχνετε σε κατσαρόλα με το νερό να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Τα αφήνετε να κρυώσουν και κόβετε τη σάρκα και τη φλούδα τους σε μικρά κομμάτια αφαιρώντας τυχόν κουκούτσια. Ανακατεύετε σε μια βαθιά κατσαρόλα τα πορτοκάλια με την κολοκύθα, τη ζάχαρη, το νερό όπου βράσατε τα πορτοκάλια, την κανέλα και τα γαρίφαλα. Βράζετε το τσάτνεϊ μέχρι να δέσει. Προσθέτετε λίγο πριν το τέλος του βρασίματος το χυμό του λεμονιού. Αφήνετε το τσάτνεϊ να κρυώσει. Κατόπιν του προσθέτετε τη σκόνη της μαστίχας και το μοιράζετε σε αποστειρωμένα βάζα.

Tip. Σερβίρετε με καπνιστά αλλαντικά, λουκάνικα, τυρί σχάρας

Δείτε όλες τις συνταγές πατώντας εδώ

κολοκύθαπαντζάριμαρμελάδακρεμμύδι