Food & Drink|06.02.2024 07:31

Συμβουλές και tips - Πώς διαλέγουμε λάχανο για λαχανοντολμάδες και πώς το ετοιμάζουμε

Newsroom

Οι συνταγές για λαχανοντολμάδες προκειμένου να εξοικονομήσουν χώρο ξεκινούν τη περιγραφή της διαδικασία μετά το ζεμάτισμα του λάχανου. Καλό είναι λοιπόν να πούμε δυο λόγια για όσα προηγούνται του σταδίου αυτού.

Διαλέγοντας λάχανο για λαχανοντολμάδες

Όποιο είδος λαχανοντολμά και αν θελήσετε να φτιάξετε, είτε είναι με ρύζι και κιμά είτε με μπακαλιάρο είτε νηστίσιμος και vegan, καλά θα κάνετε να επιλέξετε ένα μεγαλούτσικο και «αφράτο» λάχανο.

Χρειαζόμαστε λάχανο κάπως μεγάλο γιατί, καθώς προχωράμε στο κέντρο του λαχανικού αφαιρώντας τα φύλλα του για γέμισμα, τα φύλλα σταδιακά μικραίνουν -έτσι σε ένα ήδη μικρό λάχανο, μπορεί πολύ σύντομα να μη μας βολεύουν πια για τύλιγμα και να περισσέψει γέμιση (που την κάνετε, βέβαια, ένα ωραίο πιλάφι της στιγμής, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα). Και «αφράτο» για να «μαδιέται» ευκολότερα -δηλαδή τα φύλλα του να είναι σχετικά χαλαρά μεταξύ τους.

Πώς ετοιμάζουμε το λάχανο για να γεμίσουμε τα λαχανόφυλλα

Τα φύλλα του λάχανου, πριν γεμιστούν ένα ένα και τυλιχτούν με τη γέμιση της επιλογής μας, θα πρέπει να ζεματιστούν για να είναι εύκαμπτα και να καθαριστούν από τυχόν σκληρά τμήματα που, καθώς θα σπάνε, θα σταθούν εμπόδιο στο τύλιγμα.

Πώς γίνεται το καθάρισμα και ζεμάτισμα του λάχανου και των φύλλων του

Το στάδιο αυτό, που στις περισσότερες συνταγές συνοψίζεται με τη φράση «καθαρίζετε και ζεματίζετε τα λαχανόφυλλα», περιγράφεται με 4-5 βήματα εδώ.

tipsλάχανο