Food & Drink|07.03.2024 07:40

Τσικνοπέμπτη: Πότε είναι έτοιμα τα κάρβουνα για το ψήσιμο;

Newsroom

Ετοιμάζεστε να γιορτάσετε την Τσικνοπέμπτη βάζοντας ψησταριά στην αυλή ή τη βεράντα του σπιτιού; Έχετε υπόψιν σας πως για να βγουν καλοψημένα τα κρεατικά πρέπει -εκτός από την προσοχή στους χρόνους ψησίματος- να τα τοποθετήσει κανείς κανείς στη σχάρα πάνω από σωστή φωτιά. Το πότε η φωτιά είναι έτοιμη να δεχτεί τα τρόφιμα προβληματίζει συχνά όσους ψήνουν για πρώτη φορά. Το πράγμα είναι σχετικά απλό.

Περιμένετε τη φωτιά να «κάτσει»

Αφού ανάψετε τα κάρβουνα, θα περιμένετε τη φωτιά να «κάτσει». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα κάρβουνα που θα βρίσκονται κάτω από τα προς ψήσιμο τρόφιμα, θα πρέπει από μαύρα που είναι αρχικά, να αποκτήσουν ένα γκρι/σταχτί χρώμα. Τότε μπορείτε να τοποθετήσετε τις τροφές στη σχάρα, ώστε να αρχίσετε να τις ψήνετε. Φροντίστε, απλώνοντας τα γκρίζα κάρβουνα, η συνολική τους επιφάνεια να είναι λίγο μεγαλύτερη από την επιφάνεια που πιάνουν στη σχάρα τα τρόφιμα που ψήνετε.

Αν το κρέας πάρει νωρίς χρώμα γύρω γύρω

Αν το κρέας ή το κοτόπουλο που ψήνετε αποκτήσει χρώμα σχετικά νωρίς και θέλει ακόμη ψήσιμο στο κέντρο, τότε θα πρέπει να το μετακινήσετε σε σημείο της σχάρας με πιο αδύναμη φωτιά.

Μειώνοντας τη θερμοκρασία

Θα πετύχετε τη μείωση της θερμοκρασία απλώνοντας κι άλλο τη θράκα (τα γκρι/σταχτί κάρβουνα), ώστε να μειώσετε το ύψος της και την απόστασή της από τα προς ψήσιμο κρεατικά (να μη βρίσκονται τα τρόφιμα πολύ κοντά της). Για να καταλάβετε ότι η θερμοκρασία είναι εντάξει, αρκεί να πλησιάσετε το χέρι σας: θα πρέπει να μπορείτε να το κρατήσετε εκεί 4-5 δευτερόλεπτα, πριν η ζέστη σας υποχρεώσει να το τραβήξετε.

Δείτε επίσης: Τσικνοπέμπτη στο σπίτι – Tips και μαρινάδες για άπαιχτα χειροποίητα σουβλάκια

tipsΤσικνοπέμπτη