Food & Drink|14.03.2024 07:56

Νηστίσιμα Καθαράς Δευτέρας - Πώς καθαρίζονται τα φρέσκα μύδια, τα καλαμαράκια και οι γαρίδες

Newsroom

Από τους πρωταγωνιστές του ιδιαίτερου τραπεζιού της Καθαράς Δευτέρας και καλά φιλαράκια του ούζου, τα αγαπημένα θαλασσινά, όπως τα μύδια, τα καλαμαράκια και οι γαρίδες, δεν θα λείψουν ούτε φέτος από τα Κούλουμα και τη Σαρακοστή. Αν τα προμηθευτείτε φρέσκα, καθαρίστε τα σωστά, μαγειρέψτε τα με όσο το δυνατόν λιγότερα υλικά για να γευτείτε τη θαλασσινή τους νοστιμάδα και καλή σας απόλαυση.

Προετοιμάζοντας τα φρέσκα μύδια για μαγείρεμα

Ξεπλένετε τα μύδια με τρεχούμενο νερό να φύγουν τα πολλά πολλά (άμμος κ.λπ.). Τρίβετε και ξύνετε, όπου χρειάζεται, τα κελύφη των μυδιών με ένα βουρτσάκι ή με σύρμα. Αφαιρείτε τα «γένια» τους με το χέρι ή με τη βοήθεια ενός μαχαιριού τραβώντας τα προς τα έξω και προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που ανοίγει το μύδι. Ξεπλένετε για άλλη μια φορά τα μύδια πολύ καλά.

Για να ανοίξετε τα μύδια, τα αχνίζετε σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό ή κρασί, μέχρι να ανοίξουν τα κελύφη τους. Όσα μύδια δεν ανοίξουν, τα πετάτε. Απ’ τα υπόλοιπα αφαιρείτε τη σάρκα τους και είναι έτοιμα να χρησιμοποιηθούν όπως προβλέπει η συνταγή. Μπορείτε πάντα να κρατήσετε μερικά μύδια ολόκληρα με τα κελύφη τους για το γαρνίρισμα των πιάτων.

Καθαρίζοντας τις φρέσκες γαρίδες 

Πρώτα βγάζουμε το κεφάλι τραβώντας το με τα χέρια περιστροφικά, και στη συνέχεια αφαιρούμε τα πόδια τραβώντας και πάλι από τις δύο πλευρές, ενώ με τον τρόπο αυτό αποσπούμε και το υπόλοιπο κέλυφος. Έπειτα τραβάμε και την ουρά να αποσπαστεί και αυτή. Στη συνέχεια γυρίζουμε τη γαρίδα από την πλευρά που έχει το μαύρο εντεράκι, κάνουμε μια σχισμή με ένα μαχαιράκι και αφαιρούμε το εντεράκι με τη μύτη του μαχαιριού.

Προετοιμάζοντας τα φρέσκα καλαμαράκια για μαγείρεμα

Ξεκινάμε τραβώντας το κεφάλι από το σώμα να το αφαιρέσουμε. Βγάζουμε από το εσωτερικό τη μεμβράνη και τα εντόσθια προσέχοντας να μη σπάσει ο θύλακας με το μελάνι. Αφαιρούμε το δέρμα από το σώμα του καλαμαριού ξεκινώντας από τα πτερύγια και τραβώντας προς τα κάτω. Κόβουμε και χωρίζουμε το κεφάλι από τα πλοκάμια.

γαρίδεςΣαρακοστήΚαθαρά Δευτέραμύδιακαλαμάρισαρακοστιανάθαλασσινά