Food & Drink|18.04.2019 13:52

12 στάσεις για νηστίσιμα... στο χέρι

Newsroom

Ώρα για φαλάφελ

Τραγανοί, χρυσαφένιοι, ζηλευτοί, οι κεφτέδες από ρεβίθι ή αλλιώς φαλάφελ είναι πια από τα πλέον διαδεδομένα street food στην πόλη μας. Και φυσικά νηστίσιμοι. Στο λιλιπούτειο Falafellas (Αιόλου 51, τηλ. 2103239809) θα βρείτε, όποια ώρα της μέρας και να πάτε, ουρά. Όλοι περιμένουν υπομονετικά την επόμενη φρέσκια παρτίδα των χρυσαφένιων φαλάφελ για να τα βάλουν είτε σε μία μικρή πίτα είτε σε μια πιο πληθωρική μαζί με μελιτζάνα, μαρούλι, ντομάτα, γιαούρτι, ταχίνι και κόκκινη σάλτσα και να την πάρουν στο χέρι. Στο Παγκράτι, στο κομψό Baba Ghanoush (Εμπεδοκλέους 25, πλ. Βαρνάβα, τηλ. 2121050351), οι τραγανοί αυτοί κεφτέδες μπαίνουν σε αραβικές πίτες με καυτερή χαρίσα, ταχίνι και μελιτζανοσαλάτα που αγαπά το σκόρδο. Όμως, στον «Κακομαθημένο μπαμπά» –αυτό σημαίνει κατά λέξη το όνομα της μελιτζανοσαλάτας που βάφτισε και το μαγαζί– θα βρείτε και σαλάτες, ορεκτικά, ακόμα και burger με μπιφτέκι από κινόα και γλυκοπατάτα.

​ Tα vegan τυλιχτά του Cookoomela Grill ​

Σουβλάκι, σάντουιτς ή σαλάτα;

Στα Εξάρχεια εδώ και περίπου έναν χρόνο λειτουργεί το πρώτο vegan σουβλατζίδικο. Λέγεται Cookoomela Grill (Θεμιστοκλέους 43-45, τηλ. 2111822343) και σερβίρει γύρο από μανιτάρια και σουτζουκάκια από βιολογική φακή που τυλίγονται σε μια μαλακή πίτα μαζί με πατάτες και διάφορες vegan σάλτσες. Αν θέλετε κάτι σε νηστίσιμο σάντουιτς, στο Big Mouth (Πραξιτέλους 20, τηλ. 2103250449), εκτός από τα δύο με λαχανικά που υπάρχουν πάντα στον κατάλογο , έχουν ετοιμάσει ειδικά για τις ημέρες της Σαρακοστής ακόμα ένα με κρεμμύδια σοτέ, μανιτάρια, πίκλες, χούμους και βινεγκρέτ μελιού. Αν, πάλι, θέλετε κάτι πιο ελαφρύ με περισσότερα λαχανικά, οι πληθωρικές σαλάτες του Λωτοφάγου (Ρόμβης 13, τηλ. 2130888808) είναι μια καλή επιλογή. Εδώ θα βρείτε πάνω από δέκα προτάσεις. Ακόμη κι εκείνες που περιέχουν κρέας ή τυρί μπορούν θα έρθουν στα «νηστίσιμα» μέτρα σας, αφού προτίθενται να αφαιρέσουν τα εν λόγω υλικά, αν τους το ζητήσετε.

Χειροποίητες πίτες

Στη βιτρίνα του Fillo (Καραγιώργη Σερβίας 12-14, τηλ. 2103215373) φιλοξενούνται καθημερινά πίτες από γυναικείους συνεταιρισμούς ανά την Ελλάδα. Χορτόπιτες, πατατόπιτες, κρεμμυδόπιτες, τσουκνιδόπιτες αλλά και κολοκυθόπιτες είναι μερικές από τις νηστίσιμες επιλογές που θα βρείτε αυτές τις μέρες. Λίγο πιο κάτω, στο The Pie Shop (Βουλής 16, τηλ. 2114037328), μπορεί να αγαπούν το βούτυρο και με αυτό να φτιάχνουν «αμαρτωλά» ζυμάρια, έχουν όμως και προτάσεις που βασίζονται στο ελαιόλαδο, όπως η πίτα με γλυκοπατάτα και μανιτάρια, η χορτόπιτα και η κολοκυθόπιτα με μπαχαρικά.  

Yucas στο Los Loros

Λαχματζούν vs yucas

Τα λαχματζούν στο Feyrouz (Αγάθωνος 2, τηλ. 2130318060) με το μείγμα ξηρών καρπών και μπαχαρικών και εκείνο με τη χειροποίητη ζύμη ολικής άλεσης με τα οκτώ λαχανικά, μπορεί να είναι δύο νόστιμες νηστίσιμες επιλογές, όμως σε αυτό το μέρος, που... μυρίζει Ανατολή, θα βρείτε και «πιτούλες», όπως τις αποκαλούν ο Ανδρέας και ο Σάββας, που δεν έχουν κρέας. Όπως η Φτόιρ, μια λιβανέζικη πιπεράτη χορτόπιτα ή η Ακροβασία με μπρόκολο, κουνουπίδι, παντζάρι, αβοκάντο και τριμμένα καρύδια. Αν, πάλι, θέλετε κάτι πιο εξωτικό, από τη Λατινική Αμερική για παράδειγμα, στο Los Loros (Ξενοφώντος 14, τηλ. 2103243232) θα δοκιμάσετε τηγανητή yuca και μπανάνα αλλά και ακόμα δύο χορτοφαγικές συνταγές όπως το Caraotas (κεφτέδες από μαύρα φασόλια, κινόα και καλαμπόκι) και το Chica (σιγομαγειρεμένη σελινόριζα, αγγούρι, κόλιανδρο και λάιμ).

To vegan παγωτό σοκολάτα του Dickie Dee

Γλυκά κι... αθώα

Τα σορμπέ έχουν την τιμητική τους αυτές τις μέρες, μια και δεν περιέχουν ίχνος γάλακτος. Στο Κόκκιον (Πρωτογένους 2, τηλ. 6981563511) υπάρχουν τέσσερις γεύσεις για να διαλέξετε: λεμόνι-λουίζα, μανταρίνι-τζίντζερ, κόκκινα φρούτα και ροδάκινο-βερίκοκο με δεντρολίβανο. Στο Dickie Dee (Βουλής 23, τηλ. 2103238277), με βάση το vegan παγωτό σοκολάτας τους, έχουν ετοιμάσει ένα γλυκό για τη Σαρακοστή με τριμμένο μουστοκούλουρο, μους από χαλβά και επικάλυψη λιωμένης σοκολάτας υγείας. Τέλος, στο Things in Jars (Πετράκη 30, τηλ. 2103249945) σας περιμένει μια γλυκιά τάρτα από βιολογική σοκολάτα με γάλα καρύδας, που η βάση της είναι φτιαγμένη από χουρμάδες και φουντούκια.
Κείμενο: Βασίλης Δημαράς

Πηγή: Eatme Απριλίου. Το Eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής



street foodνηστίσιμα