Συμβουλες και tips - 7 μυστικά και 1 συνταγή για μαστιχωτό και αφράτο πασχαλινό τσουρέκι
NewsroomΑν αγαπάτε την παράδοση, τη μυρωδιά από το μαχλέπι και την αφράτη, μαστιχωτή υφή που έχει το πετυχημένο τσουρέκι, τότε τα παρακάτω tips είναι ό,τι χρειάζεστε για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα.
1. Ξεκινήστε από το σωστό αλεύρι
Η επιτυχία αρχίζει από τη βάση: επιλέξτε αλεύρι με υψηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη. Είναι αυτό που συνήθως αναγράφεται ως «αλεύρι για τσουρέκι» στις συσκευασίες και βοηθά στο να γίνουν τα τσουρέκια σας ελαστικά, φουσκωτά και αφράτα. Δεν βρήκατε; Κανένα πρόβλημα! Και καλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις μπορεί επίσης να δουλέψει.
2. Ζύμωμα με υπομονή (και ζεστασιά)
Η ζύμη θέλει χέρι (εντάξει, ή μίξερ) και ζεστό περιβάλλον. Ζυμώστε την καλά, τουλάχιστον για 10 λεπτά, μέχρι να γίνει απαλή και ελαστική. Ένα καλά ζυμωμένο τσουρέκι είναι πάντα πιο αφράτο.
3. Δώστε της ζύμης χρόνο να ξεκουραστεί
Η ζύμη χρειάζεταιξεκούραση πριν μπει στο τελικό της στάδιο. Αφήστε την να ξεκουραστεί για τουλάχιστον μία με μιάμιση ώρα σε δύο δόσεις. Πριν και μετά το πλάσιμο των τσουρεκιών.
4. Μαχλέπι με μέτρο και πολλή αγάπη
Το μαχλέπι είναι η ψυχή του τσουρεκιού, αλλά θέλει φειδώ. Χρησιμοποιήστε γύρω στο μισό κουταλάκι του γλυκού για κάθε κλασική συνταγή. Πάρα πολύ μαχλέπι, και κινδυνεύετε να καλύψει όλα τα υπόλοιπα αρώματα και να πικρίσει.
5. Τα έξτρα που κάνουν τη διαφορά
Μαστίχα, φυσικά. Αλλά γιατί να μην δοκιμάσετε και λίγη βανίλια, μια πρέζα κανέλα ή ακόμα και λίγο κουρκουμά; Δίνουν χαρακτήρα και ξεχωριστό άρωμα στο τσουρέκι σας.
6. Τελικό φινίρισμα με σιρόπι
Θέλετε τα τσουρέκια σας να γυαλίζουν σαν βιτρίνας ζαχαροπλαστείου; Αλείψτε τα με λίγο σιρόπι μόλις βγουν από τον φούρνο. Η εικόνα τους αλλάζει επίπεδο.
7. Και φυσικά… σωστό ψήσιμο!
Ψήνετε στους 180°C για 25-30 λεπτά, μέχρι τα τσουρέκια να ροδίσουν όμορφα. Κάθε φούρνος είναι διαφορετικός, οπότε παρακολουθείτε το ψήσιμο για να τα βγάλετε εγκαίρως.
Συνταγή για τέλειο, πασχαλινό τσουρέκι
Υλικά Συνταγής
- 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια ή για όλες τις χρήσεις
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι γάλα, ζεστό
- 1 φλιτζάνι βούτυρο, λιωμένο
- 1 κύβο φρέσκιας μαγιάς
- 3 αυγά
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια σε υγρή μορφή
- ½ κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι (προαιρετικά)
Δείτε την εκτέλεση πατώντας εδώ
- Σε θέσεις «μάχης» οι αγρότες: Νέα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα - Κλείνουν λιμάνια και αεροδρόμια
- Μετά την κλοπή και πλημμύρα στο Λούβρο: Ζημιές σε πάνω από 300 σπάνια βιβλία στην αίθουσα αιγυπτιακών αρχαιοτήτων
- Η Ελλάδα μπαίνει στο κλίμα των Χριστουγέννων: Τα δημοφιλή θεματικά πάρκα της χώρας και πιο οι hot προορισμοί
- Απόλυτο αφεντικό στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης ο ΠΑΟΚ, που κοιτάζει μόνο την κορυφή!