Food & Drink|15.05.2019 18:00

Συνταγή: Μπουκατίνι αλ αματριτσάνα

Newsroom

Μια σάλτσα από τη μικρή πόλη Αματρίτσε, της επαρχία του Ριέτι, στο Λάτσιο, που έγινε γνωστή και αγαπήθηκε από όλο τον κόσμο, δημιουργώντας και τις αντίστοιχες διαμάχες για την αυθεντική συνταγή. Το βέβαιο είναι ότι προέρχεται από την gricia, μια σάλτσα με guanciale και pecorino –χωρίς ντομάτα–, από την οποία προήλθε και η καρμπονάρα.

Bucatini allamatriciana (Μπουκατίνι αλ αματριτσάνα)

Χρόνος: 30 λεπτά

Εύκολη

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

500 γρ. ζυμαρικά bucatini

200 γρ. guanciale, κομμένο σε μικρά καρεδάκια

50 γρ. pecorino Romano, τριμμένο

1 κόκκινη καυτερή πιπερίτσα

70 ml λευκό, ξηρό κρασί

1 κιλό ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες

1 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Βράζουμε τα bucatini σε μια βαθιά κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, υπολογίζοντας 1 λεπτό λιγότερο από τον χρόνο βρασμού που αναγράφεται στη συσκευασία. Παράλληλα, ζεσταίνουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, μια κουταλιά ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κομματάκια του guanciale και την πιπεριά. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρουν χρώμα και να ρευστοποιηθεί το λίπος. Προσθέτουμε το κρασί, ξεκολλάμε τα τυχόν υπολείμματα από τον πάτο του τηγανιού και το αφήνουμε στη φωτιά σχεδόν μέχρι να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τις ντομάτες και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από το pecorino, ανακατεύουμε και ελέγχουμε για αλάτι. Μεταφέρουμε με τσιμπίδα τα bucatini στο τηγάνι, μαζί με λίγο από το από νερό που έβρασαν, ανακατεύουμε καλά και 1 λεπτό μετά τα κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Σημ. Το guanciale είναι αλλαντικό από χοιρινά μάγουλα και το βρίσκουμε ως επί το πλείστον σε ιταλικά delicatessen.

Από την Άρτεμη Χάλαρη

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος, Βοηθός φωτογράφου: Μανώλης Κάππα

Food stylist: Tina Webb, Bοηθός food stylist: Ματίνα Πετρουτσά

Πηγή: eatme Μαΐου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

σπιτικές συνταγέςιταλική κουζίνα