Food & Drink|30.09.2025 06:20

Παραδοσιακή κουζίνα - Μπαρδουνιώτικος κόκορας από τον Βλαχιώτη Λακωνίας

Χριστίνα Τσαμουρά

Τα Μπαρδουνοχώρια είναι ορεινά χωριά μεταξύ Σπάρτης και Γυθείου και τούτο το πιάτο με κύριο υλικό τον αλανιάρη κόκορα ή την κότα θεωρείται παραδοσιακό τους. Πρόκειται για πλούσιο σε γεύση φθινοπωρινό ή χειμωνιάτικο φαγητό, που απαιτεί ελάχιστες πρώτες ύλες, αλλά αρκετή υπομονή, καθώς σύμφωνα με τις παλιότερες εκδοχές το πουλερικό σιγοβράζει, με μοναδικά υγρά το μπόλικο λάδι, τους ζωμούς του και το ζουμί από τα άφθονα κρεμμύδια. Στο τέλος νοστιμίζει με τη φημισμένη βαρελίσια φέτα Πελοποννήσου. Στη βερσιόν που το παρουσίασε ο Σύλλογος Γυναικών Βλαχιώτη Λακωνίας, περιέχει επιπλέον κρασί, ντομάτα και πελτέ, υλικά που δεν περιλαμβάνει η συνταγή, που είχε συλλέξει προ αρκετών ετών κατά τη δική της έρευνα η σεφ Νταϊάνα Κόχυλα και την οποία θα βρείτε εδώ. Στην εν λόγω συνταγή, που η κ. Κόχυλα είχε συναντήσει και με το όνομα «αλβανικό κοτόπουλο» η σάλτσα είναι λευκή, αποτέλεσμα μόνο των λιπαρών στοιχείων του φαγητού που αναμειγνύονται με τα γλυκά κρεμμύδια και την αλμυρούτσικη  φέτα.

Συνταγή για μπαρδουνιώτικο κόκορα από τον Βλαχιώτη Λακωνίας

Υλικά: 1 κόκορας κομμένος σε μικρές μερίδες, 1 φλιτζάνι του τσαγιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, 5-6 ξερά κρεμμύδια σε μεγάλα κομμάτια, 1 ποτήρι του κρασιού κρασί, 3 κουταλιές της σούπας μπελτέ, 3 φρέσκες ντομάτες τριμμένες, αλάτι, πιπέρι, 300 γραμμάρια φέτα σε μεγάλα κομμάτια

Εκτέλεση: Ρίχνουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα, μετά τα κομμάτια του κόκορα και τα τσιγαρίζουμε. Όταν ροδίσουν, ρίχνουμε τα μισά κρεμμύδια, το κρασί, τον μπελτέ, τη φρέσκια ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και νερό μέχρι να σκεπαστεί. Τον βράζουμε για 2,5 ώρες περίπου σε χαμηλή φωτιά. Τα υπόλοιπα κρεμμύδια, αφού τα έχουμε τσιγαρίσει, τα προσθέτουμε 10 λεπτά πριν το φαγητό μας να είναι έτοιμο και 3 λεπτά πριν σβήσουμε τη φωτιά προσθέτουμε τη φέτα. 

Πελοπόννησοςσυνταγήκόκοραςελαιόλαδο