Food & Drink|11.10.2025 11:08

Η Άγκυρα εγκαταλείπει τη «μάχη του ντονέρ»: Οι ενστάσεις της Γερμανίας για τη μεγάλη υποχώρηση

Μαρία Ζαχαράκη

Έπειτα από χρόνια γαστρονομικής αντιπαράθεσης, η Τουρκία υπαναχωρεί από τη διεκδίκηση του ντονέρ ως «παραδοσιακής τουρκικής σπεσιαλιτέ» στην ΕΕ.

Η Άγκυρα απέσυρε επίσημα την αίτησή της για αναγνώριση του ντονέρ (γύρος) ως «εγγυημένης παραδοσιακής σπεσιαλιτέ», μιας προσπάθειας που αποσκοπούσε να κατοχυρώσει τον τουρκικό τρόπο παρασκευής του δημοφιλούς εδέσματος σε όλη την Ευρώπη.

Οι ενστάσεις της Γερμανίας

Η αίτηση είχε συναντήσει έντονη αντίδραση από τη Γερμανία, όπου η βιομηχανία ντονέρ αποτελεί κομβικό κομμάτι της τοπικής οικονομίας. Γερμανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι οι κανόνες που επιδίωκε να επιβάλει η Άγκυρα θα περιόριζαν την ελευθερία των παρασκευαστών, ενώ θα μπορούσαν να απειλήσουν έως και 60.000 θέσεις εργασίας.

Μια πιθανή έγκριση της τουρκικής αίτησης θα είχε απαγορεύσει ή περιορίσει το «γερμανικού τύπου ντονέρ», που συνήθως περιλαμβάνει σάλτσες γιαουρτιού, φρέσκα λαχανικά και πίτα, διαφοροποιώντας το από την εκδοχή του τουρκικού τρόπου.

Η έλλειψη επίσημης εξήγησης για την απόσυρση, ωστόσο, αφήνει να εννοηθεί ότι η Άγκυρα επέλεξε να αποσύρει εγκαίρως την αίτηση για να αποφύγει μια επικείμενη απόρριψη εκ μέρους των Βρυξελλών — μια πολιτική ήττα με συμβολικό βάρος.

Ένας γαστρονομικός κολοσσός

Ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Παραγωγών Τούρκων Ντονέρ εκτιμά ότι περίπου 400 τόνοι ντονέρ παράγονται καθημερινά στην ευρωπαϊκή ήπειρο, αποφέροντας ετήσιο κύκλο εργασιών περίπου 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ στη Γερμανία και 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ευρώπη συνολικά.

Τουρκίαειδήσεις τώραγύροςΆγκυραΕυρώπη