Γαρνίροντας το ψητό της γιορτής - Τα γύρω γύρω του χοιρινού και της γαλοπούλας
NewsroomΣτο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, το σιγομαγειρεμένο χοιρινό και η ροδοψημένη γαλοπούλα δεσπόζουν. Όμως οι γαρνιτούρες είναι που θα συμπληρώσουν την αξέχαστη γεύση και θα δώσουν χρώμα. Ψητά κυδώνια με κρασί που ισορροπούν ανάμεσα στο γλυκό και το όξινο, φίνο φινόκιο γκρατέν, πατάτες σε εντυπωσιακή εκδοχή ακορντεόν και γλυκόξινα καρότα είναι μερικές αγαπημένες ιδέες που προσθέτουν χαρακτήρα στο πιάτο και απογειώνουν το γιορτινό μενού.
Συνταγή για γαρνιτούρα από ψητά κυδώνια
Ψητά κατσαρόλας τα κυδώνια αυτά σε συνταγή του σεφ Γιάννη Μπρατσολιά από Τα Ψητά της Γιορτής. Συνοδεύουν κλασικά χοιρινό, αλλά και τα γιορτινά πουλερικά, όπως τις γεμιστές κότες.
Υλικά: 3 κιλά κυδώνια, 60 ml χυμό λεμόνι, 120 γρ. βούτυρο, 3 κουταλιές καστανή ζάχαρη, 200 ml κόκκινο κρασί, 200 ml ζωμό κοτόπουλου
Εκτέλεση: Καθαρίζετε τα κυδώνια, τα κόβετε σε χοντρές φέτες και ραντίζετε τα με το χυμό λεμονιού. Λιώνετε το βούτυρο σε φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρετε τα κυδώνια μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε την καστανή ζάχαρη και περιμένετε μέχρι να ροδίσουν. Ρίχνετε το κρασί και το ζωμό και σιγοψήνετε χωρίς να καλύψετε την κατσαρόλα και χωρίς να τα ανακατεύετε, ώσπου να μαλακώσουν και να πιουν τα πολλά υγρά.
Συνταγή για πατατούλες-ακορντεόν
Υλικά • 5-6 πατάτες • 130 γρ. βούτυρο ή ελαιόλαδο • 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα • αλάτι, πάπρικα
Εκτέλεση 1. Πλένετε καλά τις πατάτες. Ακουμπάτε κάθε πατάτα σε ξύλο κοπής και τη σταθεροποιείτε ανάμεσα σε δύο εργαλεία κουζίνας με μακριές λαβές 2. Κόβετε σε λεπτές φέτες, χωρίς να φτάνετε το μαχαίρι μέχρι κάτω κάτω -θα βρίσκει έτσι κι αλλιώς στις λαβές από τα εργαλεία- για να μη χωρίσουν οι φέτες. 3. Βουτυρώνετε ένα πυρίμαχο σκεύος, τοποθετείτε τις πατάτες με την άκοπη πλευρά προς τα κάτω. Χτυπάτε την υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο ή ελαιόλαδο με τη μουστάρδα, το αλάτι και την πάπρικα και περιχύνετε τις πατάτες με το μείγμα. Τις ψήνετε στους 200° C 45’ – 50’ μέχρι να ροδίσουν.
Συνταγή για καρότα γλασαρισμένα με πορτοκάλι και μέλι
Υλικά: 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 500 γρ. καρότα, καθαρισμένα, κομμένα σε κομμάτια, 1/2 φλιτζάνι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού, 1/4 του φλιτζανιού μέλι, 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο αγελαδινό, 2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένο τζίντζερ (φρέσκο), αλάτι, ψιλοκομμένος μαϊντανός
Εκτέλεση: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και σοτάρετε τα καρότα. Προσθέτετε το χυμό πορτοκαλιού, το μέλι, το βούτυρο, αλάτι και ½ φλιτζάνι νερό. Μαγειρεύετε με σκεπασμένο το τηγάνι μέχρι να πήξει ελαφρά η σάλτσα (6–8 λεπτά).
Συνταγή για φινόκιο ογκρατέν
Υλικά: • 4 μεγάλες ρίζες φινόκιο (μαραθόριζες) • λίγο μοσχοκάρυδο • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη • 200ml κρέμα γάλακτος πλήρης • 50 γρ. παρμεζάνα σε φλούδες
Εκτέλεση: 1. Ζεσταίνετε το φούρνο στους 200° C. Καθαρίζετε το φινόκιο και το κόβετε σε φέτες. 2. Το βράζετε για 5?-6? σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει και στη συνέχεια το στραγγίζετε καλά. 3. Το απλώνετε σε ταψάκι. 4. Ανακατεύετε την κρέμα γάλακτος με το σκόρδο και το μοσχοκάρυδο και περιχύνετε το φινόκιο. Πασπαλίζετε με την παρμεζάνα και ψήνετε για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
- Ανοίγουν λωρίδες για τους εκδρομείς οι αγρότες - «Δεν θα επιτρέψουμε κίνηση οχημάτων όσο ο δρόμος έχει εμπόδια», η απάντηση της ΕΛΑΣ
- Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από απόψε: Ποιες περιοχές θα πληγούν - Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ
- Πλακιάς σε Γεωργιάδη: Αν τα βρούμε με την Καρυστιανού θα γίνεις ξανά τηλεβιβλιοπώλης
- Νατάσσα Μποφίλιου - Γιάννης Χαρούλης: Ακυρώνεται η παγκόσμια περιοδεία τους