Food & Drink|23.12.2025 07:58

Τα γιορτινά «ακορντεόν» - Πώς γίνονται οι τραγανές πατάτες Hasselback

Newsroom

Οι πατάτες Hasselback (ή Hasselbackspotatis στα σουηδικά) είναι κομμένες και ψημένες με τέτοιον τρόπο που τις κάνει να μοιάζουν με μικρά «ακορντεόν» ή «βεντάλιες». Η πατάτα κόβεται σε λεπτές, παράλληλες φέτες, χωρίς το μαχαίρι να φτάνει στη βάση, ώστε οι φέτες να μην αποκόπτονται η μία από την άλλη και να παραμένει η πατάτα ενιαία. Καθώς ψήνεται, οι φέτες ανοίγουν ελαφρά, γίνονται τραγανές εξωτερικά και μαλακές στο εσωτερικό, ενώ απορροφούν εύκολα το βούτυρο, το λάδι και τα αρωματικά τους, πράγμα που τις κάνει πεντανόστιμες. 

Η συνταγή πρωτοεμφανίστηκε στη Σουηδία γύρω στο 1953, στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Hasselbacken στη Στοκχόλμη, από όπου πήρε και το όνομά της. Από εκεί διαδόθηκε διεθνώς και σήμερα θεωρείται κλασικό πιάτο της σκανδιναβικής κουζίνας, με αμέτρητες παραλλαγές, ενισχυμένη με μυρωδικά, με αλλαντικά, με φρέσκο τυρί-κρέμα, αλλά και ξινόκρεμα, που μπορείτε να δείτε πώς θα τη φτιάξετε πατώντας εδώ. Ταιριάζει ιδανικά δίπλα σε ψητά κρέατα και πουλερικά και βρίσκει πανηγυρικά τη θέση της στα γιορτινά τραπέζια.

Συνταγή για πατάτες Hasselback

Υλικά

• 5–6 πατάτες
• 130 γρ. βούτυρο ή ελαιόλαδο
• 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
• αλάτι, πάπρικα

Εκτέλεση

Πλένετε καλά τις πατάτες. Ακουμπάτε κάθε πατάτα σε ξύλο κοπής και τη σταθεροποιείτε ανάμεσα σε δύο εργαλεία κουζίνας με μακριές λαβές (κουτάλες ή πιρούνες), ώστε να μη φτάνει το μαχαίρι μέχρι τη βάση (βλ. φωτό). Κόβετε σε λεπτές φέτες, χωρίς να τις χωρίζετε τελείως.

Βουτυρώνετε ένα πυρίμαχο σκεύος και τοποθετείτε τις πατάτες με την άκοπη πλευρά προς τα κάτω. Χτυπάτε το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο ή το ελαιόλαδο με τη μουστάρδα, το αλάτι και την πάπρικα και περιχύνετε τις πατάτες. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 45–50 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να ανοίξουν όμορφα οι φέτες.

πατάτεςορεκτικάσυνταγήΣουηδίαΣτοκχόλμη