Food & Drink|09.06.2019 18:43

Καλοκαιρινά cocktails στον κήπο του Nikkei

Newsroom

Tην πρώτη φορά που συνάντησα τη Μαίρη Ταλαιπώρου πίσω από την μπάρα του Nikkei –τότε το περουβιανό resto-bar στεγαζόταν στον ζεστό χώρο της οδού Λεβέντη, στο Κολωνάκι, και δεν μετρούσε πολλούς μήνες ζωής–, μου είχε κάνει εντύπωση η επιβλητική και κάπως εκκεντρική εμφάνισή της. Αεικίνητη, με κόμη σαν εκείνη της Πριγκίπισσας Λέια του Star Wars (στο πιο λευκό της βέβαια), χτυπούσε με μαεστρία τα σέικερ και εξηγούσε τη φιλοσοφία των ποτών της, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο pisco, το παραδοσιακό αλκοολούχο ποτό του Περού. Ήδη τα cocktails της είχαν πολύ ενδιαφέρον.

Από τότε πέρασαν τέσσερα χρόνια. Το Nikkei, παραμένοντας στο Κολωνάκι, μετακόμισε σε άλλον χώρο, στο ισόγειο του St. George Lycabettus, πλέον τα καλοκαίρια βγαίνει σε έναν όμορφο κήπο ακριβώς απέναντι από το ξενοδοχείο, στην πλατεία Δεξαμενής, κι η Μαίρη εξελίχθηκε σε μία από τις καλύτερες bartenders που μπορούμε να βρούμε εκεί έξω. Σίγουρη, σταθερή, αποφασιστική, δυναμική, έχει καταφέρει να ταιριάξει απόλυτα τα cocktails της με την κουζίνα του σεφ του εστιατορίου, Σπύρου Μαυροειδή.

Ο καλοκαιρινός κήπος του Nikkei δεν μένει στo περουβιανό φολκλόρ. Οι δύο χρυσαφένιοι ελέφαντες δίνουν το έθνικ στίγμα ήδη από την είσοδο. Ο «ουρανός» από δεκάδες πολύχρωμα νήματα, τα ψάθινα φωτιστικά, τα μεγάλα μαξιλάρια με τα γεωμετρικά σχέδια στους καναπέδες και τα εντυπωσιακά τραπέζια που είναι φτιαγμένα από μεγάλους κορμούς δέντρων στήνουν ένα πολύ γοητευτικό λατινοαμερικάνικο σκηνικό, που ολοκληρώνεται με τα πολλά διαφορετικά φυτά που υπάρχουν διάσπαρτα στον χώρο.

Στο δεύτερο επίπεδο της ανοιχτής αυτής σάλας, στο βάθος, υπάρχει ένα «κλουβί», από την οροφή του οποίου κρέμονται διάφορα λουλούδια. Εκεί φιλοξενείται το μπαρ όπου συναντάμε τη Μαίρη με την ομάδα της. Ο καινούργιος κατάλογος των cocktails που έχει δημιουργήσει –στον οποίο συμβουλευτικό ρόλο έχει πάντα ο Σπύρος Κερκύρας– είναι μεν βασισμένος στο pisco, όμως φέτος έχει εμπλουτιστεί με πολλά καινούργια, πιο δυσεύρετα κι ίσως άγνωστα για το ευρύ κοινό υλικά. Είναι πιθανό διαβάζοντάς τον να έχετε πολλές άγνωστες λέξεις (γι’ αυτό στο πίσω μέρος του υπάρχει ειδικό γλωσσάρι), όμως ό,τι θα σας σερβίρουν θα είναι απολαυστικό, ισορροπημένο και ευκολόπιοτο.

Αξίζει να δοκιμάσετε το True Nature of Samsara, ένα cocktail με βάση το pisco, το οποίο αρωματίζεται στην προκειμένη με kombawa (είδος λάιμ), με χυμό από ακτινίδιο, πλούσιο αφρό και έντονη οξύτητα – ένα κομματάκι κερήθρας λειτουργεί ως γλυκό αντίβαρο. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το Zingada, όπου το pisco συνδυάζεται με gin, ένα νόστιμο cordial από πράσινο μήλο και μαύρο πιπέρι αλλά και δροσιστικό, ξινούτσικο κεφίρ, ενώ η παρουσία του τσαγιού macha τού προσθέτει μια ενδιαφέρουσα γήινη διάσταση. Εκείνο όμως που αγάπησα ήταν το Renacimiento de Ojos de Bruja, μια νόστιμη, πολυεπίπεδη παραλλαγή του Bloody Mary, με βότκα, πορτοκαλί ντομάτα, μια reduction (συμπύκνωση) ξιδιού σύκου και φράουλας, καθώς και amazake (ένα γλυκό, ελάχιστα αλκοολικό ποτό διπλής ζύμωσης από ρύζι) που είναι αλμυρό και γλυκόξινο ταυτόχρονα, με χαρακτηριστικά πικάντικη επίγευση. Μπορεί να είναι λίγο επιθετικό στην αρχή, όμως όσο μένει στο ποτήρι «ησυχάζει» κι αλλάζει προφίλ, πράγμα που του επιτρέπει να συνοδέψει τα περισσότερα πιάτα του καταλόγου του εστιατορίου.

Ξανθίππου 10 & Δεινοκράτους, Πλατεία Δεξαμενής, Κολωνάκι, τηλ. 2107239366

Από τον Βασίλη Δημαρά

Φωτογραφίες: Πάνος Σμυρνιώτης

κοκτέιλμπαρ