Food & Drink|05.07.2019 17:37

Εποχή για γεμιστά: 4 συνταγές, κλασικές & μη

Newsroom

Φαγητά που εντάσσονται στην κατηγορία των γεμιστών συναντάμε στις περισσότερες κουζίνες του κόσμου, αλλά στην Ελλάδα παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, δεδομένου ότι γεμίζουμε οτιδήποτε έχει ή μπορεί να αποκτήσει μια κοιλότητα η οποία θα «υποδεχτεί» τη γέμιση. Αναμφίβολα, τα πιο συνηθισμένα λαχανικά που γεμίζονται είναι οι ντομάτες, οι στρογγυλές πιπεριές, τα κολοκυθάκια κι οι μελιτζάνες, είτε με κιμά και ρύζι είτε «ορφανά», νηστίσιμα, με ρύζι και άφθονα μυρωδικά, αλλά και πολίτικα, με ρύζι και σταφίδες. «Παπουτσάκια» λέμε τα γεμιστά που ψήνονται στον φούρνο, με επικρατέστερες τις μελιτζάνες, αν και συνηθίζονται και τα κολοκύθια, που κόβονται οριζοντίως, στη μέση, γεμίζονται κυρίως με κιμά και καλύπτονται με μπεσαμέλ. Πολύ αγαπητά, όμως, είναι και τα γεμιστά κολοκυθάκια με γέμιση κιμά - ρυζιού και σάλτσα αυγολέμονο, που μαγειρεύονται στην κατσαρόλα.

Εκτός από αυτές τις συνταγές, που είναι κοινές σε όλη την Ελλάδα –με τις όποιες παραλλαγές τους, φυσικά– και αποτελούν πιάτα ταυτότητας για την ελληνική κουζίνα, υπάρχει και μια πληθώρα άλλων διαδεδομένων παρασκευών, με περισσότερο ή λιγότερο τοπικό χαρακτήρα, που κατ’ επέκταση συγκαταλέγονται στα γεμιστά, όπως για παράδειγμα οι γεμιστές αγκινάρες, τα γεμιστά καλαμαράκια, οι γεμιστές πατάτες (ενδιαφέρον παρουσιάζουν με γέμιση χταποδιού, αλλά και μπακαλιάρου), τα γεμιστά κυδώνια (φρούτα), τα γεμιστά κρεμμύδια, που αλλού ονομάζονται «σουγάνια» κι αλλού «κελέμια», τα γεμιστά μανιτάρια, οι πιπεριές κέρατο με τυριά και τα γεμιστά μύδια ή, αλλιώς, μύδια ντολμά.

Τι θα λέγατε λοιπόν για...

 Κολοκυθανθούς γεμιστούς με ξινόχοντρο, τυρί και αρωματικά;

Κίτρινες πιπεριές γεμιστές με ζυμαρικά;

Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι, κουκουνάρι και σταφίδες

Μύδια γεμιστά στον φούρνο

Από την Άρτεμη Χάλαρη

Φωτογραφίες: Γιώργος Δρακόπουλος, Βοηθός φωτογράφου: Μανώλης Κάππα / Food stylist: Tina Webb, Bοηθός food stylist: Ματίνα Πετρουτσά

Πηγή: eatme Ιουνίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

γεμιστάσυνταγές