Συνταγή: Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι, κουκουνάρι και σταφίδες
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος / Food stylist: Tina Webb

Συνταγή: Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι, κουκουνάρι και σταφίδες

Τελευταία Ενημέρωση
Θαλασσινά... γεμιστά, ό,τι πρέπει για το καλοκαιρινό τραπέζι.

Θα τα συναντήσετε σε πολλές διαφορετικές παραλαγές. Εμείς σας τα προτείνουμε με ρύζι, κουκουνάρι, σταφίδες και μυριστικά, μυρωδάτα και γλυκοφάγωτα. 

Καλαμαράκια γεμιστά 

Χρόνος: 1,5 ώρα

Μέτριας δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

1 κιλό μεγάλα καλαμάρια, καθαρισμένα

150 γρ. μακρύκοκκο ρύζι

100 ml ελαιόλαδο

3 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2 κ.σ. κουκουνάρια

2 κ.σ. μαύρες σταφίδες

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

180 ml νερό

αλάτι

πιπέρι

1/4 κ.γ. κανέλα

6 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

4 κ.σ. άνηθο ή μάραθο, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. δυόσμο, ψιλοκομμένο

150 ml ξηρό κρασί

3 ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και πολτοποιημένες

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα καλαμάρια, προσέχοντας να μη σκίσουμε το σώμα τους. Διαχωρίζουμε το κεφάλι από τα πλοκάμια και τα πιέζουμε με το χέρι μας για να βγάλουμε το ράμφος. Αφαιρούμε τα μάτια και ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια. Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε το ρύζι, τα πλοκάμια, το σκόρδο, τα κουκουνάρια, τις σταφίδες, την κανέλα και τα σοτάρουμε, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε τον μαϊντανό, τον άνηθο, τον δυόσμο και το νερό, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Όταν έχουν απορροφηθεί σχεδόν όλα τα υγρά και το ρύζι είναι μισοβρασμένο, απομακρύνουμε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει. Τρυπάμε τα καλαμάρια με ένα πιρούνι και τα γεμίζουμε προσεκτικά, με ένα μικρό κουταλάκι, μέχρι τα τρίτα τέταρτα του κάθε καλαμαριού. Κλείνουμε το άνοιγμά τους με οδοντογλυφίδες. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και τοποθετούμε, προσεκτικά, τα καλαμάρια μέσα, προσθέτουμε το κρασί, τις ντομάτες και τόσο νερό όσο να σκεπάσει τα καλαμάρια. Τα αφήνουμε να πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε μέχρι τα καλαμάρια να μαλακώσουν και να τρυπιούνται εύκολα με το πιρούνι. Αν δούμε ότι στεγνώνει η σάλτσα πριν μαλακώσουν τα καλαμάρια, προσθέτουμε λίγο βραστό νερό.

Από την Άρτεμη Χάλαρη

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος, Βοηθός φωτογράφου: Μανώλης Κάππα / Food stylist: Tina Webb, Bοηθός food stylist: Ματίνα Πετρουτσά

Πηγή: eatme Ιουνίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

cover-final8.jpg

 

ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ