Food & Drink|27.08.2019 12:34

Πέντε δροσερά κεράσματα για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού

Newsroom

Η εικόνα των σκαλιστών ποτηριών με τη χειροποίητη βυσσινάδα που προσγειώνονται –σε ασημένιο δίσκο– στο τραπεζάκι του σαλονιού ή της βεράντας υπήρξε το απόλυτο σύμβολο των καλοκαιρινών τραταμέντων. Σήμερα, λόγω έλλειψης χρόνου ή λόγω ευκολίας, προτιμάμε να την αγοράζουμε, όπως κάνουμε, εξάλλου, και με τις λεμονάδες, τις σουμάδες και όλα τα ανάλογα ποτά με τη γλυκιά γεύση της αναδρομής. Εκτός αυτών, στα ράφια και στα ψυγεία των παντοπωλείων βρίσκουμε κι αρκετά άλλα αναψυκτικά νέας γενιάς, που εμπλουτίζουν τη βεντάλια των επιλογών με καινούργιες γεύσεις και αρώματα. Σε κανάτες, σε ποτήρια και βαζάκια γεμάτα πάγο, πολύχρωμα ψήγματα του καλοκαιριού, τα δροσερά κεράσματα είναι από τις συνήθειες που δεν αλλάζουν.

LEMONODASOS

Λεμονάδα

Ό,τι μας γυρίζει πίσω στα παιδικά μας χρόνια μάς δημιουργεί μία ιδιαίτερη συγκινητική φόρτιση. Όταν πρωτοδοκίμασα τη λεμονάδα που παράγει ο Δημήτρης Βλάχος μαζί με τη γυναίκα του, Μαρία, στον Γαλατά Τροιζηνίας, όντως με ταξίδεψε πίσω στον χρόνο, σε κείνα τα ζεστά απογεύματα του καλοκαιριού, που στα σπίτια και στα καφενεία συνήθιζαν να προσφέρουν φυσική λεμονάδα, από χυμό φρεσκοστυμμένων λεμονιών και σιρόπι. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο φτιάχνεται η συμπυκνωμένη λεμονάδα της Lemonodasos, από τα λεμόνια της περιοχής. Όταν αραιωθεί με νερό και πάγο, στη συνιστώμενη αναλογία, αποδεικνύεται έντονα αρωματική και αναζωογονητική, με ισορροπημένη γλυκύτητα. Εδώ και κάποιον καιρό κυκλοφορεί και σε ακόμη δύο εκδοχές. Στη μία έχουν προσθέσει χυμό αγγουριού, που την κάνει ακόμη πιο δροσιστική. Η άλλη, με τζίντζερ και στέβια, απευθύνεται κυρίως σε όσους προσέχουν τη διατροφή τους. Και οι δύο φτιάχνονται, βέβαια, με τον ίδιο φυσικό τρόπο.

Τις βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ Θανόπουλος.

YIAM

Βυσσινάδα

Παλιά, με το που έφτανε αυτή η πολύ σύντομη περίοδος του καλοκαιριού που εμφανίζονται τα βύσσινα, σχεδόν σε κάθε σπίτι υπήρχε μία ημέρα που είχαν την τιμητική τους: άρχιζε το χρονοβόρο ξεκουκούτσιασμα, τα χέρια βάφονταν σκούρο κόκκινο και η κουζίνα πλημμύριζε από τη μυρωδιά του γλυκού βύσσινου που έβραζε στην κατσαρόλα. Μαζί με τα βάζα του γλυκού γεμίζονταν και τα μπουκάλια με τη βυσσινάδα. Παρότι οι καιροί άλλαξαν, όπως και οι συνήθειες και οι σχέσεις μας με τις εποχιακές πρώτες ύλες, υπάρχουν ευτυχώς άνθρωποι σαν την Αύρα Πανουσοπούλου, που διατηρούν ζωντανή την παράδοση, δημιουργώντας προϊόντα φυσικά και γνήσια, σαν αυτά που φτιάχναμε άλλοτε στα σπίτια μας. Όπως, για παράδειγμα, η βυσσινάδα της Yiam, που φτιάχνεται από μια παλιά κι έντονα αρωματική ποικιλία βύσσινων, τα οποία ισορροπούν ανάμεσα στη γλυκύτητα και την οξύτητα. Πίνεται αραιωμένη με κρύο νερό κι αν αραιωθεί με ανθρακούχο νερό, γίνεται ένα νοστιμότατο αναψυκτικό. Φυσικά, αγαπάει τις γλυκές κρέμες, την πανακότα, το γιαούρτι, τα milk shakes, τα παγωτά, αλλά και τις σοκολατένιες μους ή τις γκανάς.

Την βρίσκουμε στα: Μανδραγόρας (Γούναρη 16, Πειραιάς, τηλ. 2104172961), Αμφιλοχία - Παραδοσιακά Προϊόντα (Σαρανταπόρου 30, Χολαργός, τηλ. 2106532051), Το Μαγαζάκι (Αγίας Τριάδος 4, Αγ. Παρασκευή, τηλ. 2130231732), Πανδαισία Φρούτων (Λ. Πηγής 69, Μελίσσια, τηλ. 2108033930).

CITRUS ΑΡΩΜΑ ΜΝΗΜΗΣ

Σουμάδα

Άρρηκτα συνδεδεμένη με τις χαρές του αρραβώνα, του γάμου αλλά και της βάπτισης, η εξαιρετικά δημοφιλής στα νησιά του Αιγαίου, στα Επτάνησα και στην Κρήτη σουμάδα έφτασε να γίνει τόσο ισχυρό σύμβολο, ώστε το «στις σουμάδες σου» να γίνει ευχή για τους ανύπαντρους, ταυτόσημη με το «και στα δικά σου». Αυτό το υπόλευκο, πολύ αρωματικό ποτό παρασκευάζεται με την εκχύλιση με νερό του πολτού των φρέσκων αμυγδάλων και ελάχιστων πικραμύγδαλων. Στη συνέχεια, το γαλακτερό αυτό υγρό βράζεται με ζάχαρη μέχρι να δέσει σε σιρόπι με πολύ παχυρρευστη μορφή. Σερβίρεται αραιωμένο με νερό, συνήθως σε αναλογία 1 προς 4 ή 1 προς 5, κρύο το καλοκαίρι και ζεστό τον χειμώνα – τότε ενίοτε προστίθεται και κανέλα. Εκτός από ποτό, προτείνω να χρησιμοποιήσετε την πλούσια σε αρώματα σουμάδα της εταιρείας Citrus –που εδώ και έντεκα χρόνια αναβιώνει τις χιώτικες παραδόσεις, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο την παραγωγή του νησιού– και στη ζαχαροπλαστική, σε κέικ, κουλουράκια, ζύμες, κρέμες ή παγωτά, ακόμη και στον χαλβά.

Την βρίσκουμε στο Citrus - Άρωμα Μνήμης (Κωνσταντινουπόλεως 62, Γκάζι, τηλ. 2103390790) και σε πολλά ακόμη καταστήματα.

ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΧΙΟΥ ΣΤΟΥΠΑΚΗ

MastiH2O

Πίσω από αυτό το ανθρακούχο νερό βρίσκεται μια ποτοποιία που γεννήθηκε στην αυγή του προηγούμενου αιώνα στη Χίο. Σήμερα η εταιρεία, συντονισμένη με τις σύγχρονες ανάγκες, πρόσθεσε στην γκάμα με τα αποστάγματά της και ένα ανθρακούχο νερό, που αξιοποιεί το χαρακτηριστικότερο προϊόν του νησιού. Προϊόν σύμβολο για τη Χίο, η μαστίχα έρχεται να εμπλουτίσει φυσικά αυτό το ανθρακούχο ποτό, με το υπέροχο άρωμα και τις ευεργετικές ιδιότητές της. Το αποτέλεσμα είναι ένα μοναδικό στο είδος του χωνευτικό νερό, σε ένα κομψό γυάλινο μπουκάλι των 330 ml, το οποίο δεν περιέχει ζάχαρη ή άλλες γλυκαντικές ουσίες, οι θερμίδες του είναι μηδενικές και καταναλώνεται ευχάριστα οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, δημιουργώντας μια ευχάριστα χωνευτική αίσθηση μετά από ένα γεύμα.Πρόσφατα η Ποτοποιία Στουπάκη πρόσθεσε στην γκάμα της δύο νέα MastiH2O, πάντα με βάση το μαστιχόνερο, το ένα αρωματισμένο με χιώτικο μανταρίνι και το άλλο με απόσταγμα τριαντάφυλλου.

Τα βρίσκουμε κυρίως σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε πολλά ακόμη σημεία πώλησης.

TUVUNU AE

Tuvunu

Θυμάμαι με νοσταλγία κάποια απογεύματα στο σπίτι μιας πολύ καλής μαγείρισσας, διάσημης στον κύκλο της για τις πίτες που έφτιαχνε, να απολαμβάνουμε μια φρεσκοψημένη πίτα, την οποία πρότεινε πάντα να συνοδεύουμε με ένα φλιτζάνι τσάι του βουνού. Με χαροποιεί ιδιαίτερα όταν διαπιστώνω πως νέοι Έλληνες παραγωγοί επαναφέρουν θησαυρούς της ελληνικής διατροφής, που κινδύνευαν να εξαφανιστούν μέσα στο κύμα των εισαγόμενων προϊόντων, και μάλιστα, όταν τους παρουσιάζουν αναβαθμισμένους, προσαρμοσμένους δηλαδή στις σύγχρονες απαιτήσεις σε ό,τι αφορά την παραγωγή, τη χρήση αλλά και τη μορφή τους. Το Tuvunu, με την καλαίσθητη μεταλλική ή γυάλινη συσκευασία του, έρχεται να μας συστήσει ξανά το τσάι του βουνού, όχι μόνο ως ρόφημα αλλά κι ως αναψυκτικό, και μάλιστα απόλυτα βιολογικό. Το βρίσκουμε σε δύο τύπους: τo Tuvunu classic, που είναι η αρχική συνταγή με εκχύλισμα σιδερίτη (τσάι του βουνού), ανθόμελο και φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού, που πίνεται ζεστό ή κρύο, και το Tuvunu Free με μηδέν θερμίδες, μόνο με νερό, σιδηρίτη και χυμό λεμονιού, που πίνεται κρύο, όλες τις ώρες. Δροσίζει, ξεδιψάει και ωφελεί. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Τα βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ της αλυσίδας ΑΒ Βασιλόπουλος και σε πολλά ακόμη σημεία πώλησης.
Από την Άρτεμη Χάλαρη

Πηγή: eatme Ιουλίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

αναψυκτικά